Sakk: Gaál Zsóka a második legjobb női játékos lett Karlsruhében

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.02. 09:11
null
A 16 éves sakkozó, Gaál Zsóka Karlsruhében rangos és népes tornán bizonyult a második legjobb női játékosnak.

Újabb remek eredményt könyvelhet el a magyar sakk egyik legígéretesebb tinédzsere, Gaál Zsóka.

A 16 éves kitűnőség ezúttal a németországi Karlsruhében vett részt a Grenke Open elnevezésű viadalon, melyen megközelítőleg 2800 sakkozó indult. Zsóka a népes mezőnyben végül

a második legjobb női játékosnak bizonyult.

Gaál Zsóka a második legjobb női játékos lett Karlsruhében Forrás: Gaál Zsóka/Facebook

„Különleges volt a verseny, amelyen nagyon sokan vettek részt, így három csoportban bonyolították le – kezdi beszámolóját. –Az A jelű csoportba neveztem, amelyben ötvennégy ország kilencszázharmincöt játékosa mérte össze a tudását, férfiak és nők vegyesen.

A torna érdekessége, egyben nehézsége az volt, hogy öt nap alatt kilenc fordulót kellett lejátszanunk. A dupla fordulók miatt napi kilenc-tíz órát is küzdöttünk egymással, és ez elég fárasztó. Nagyon örültem, hogy az utolsó napon mindkét partimat sikerült megnyernem, így a kilenc játszmából 6,5 pontot szereztem. Boldog vagyok, hogy a női versenyzők között a második helyezett lettem. Ez kiváló felkészülési verseny volt a szeptemberi, budapesti sakkolimpiára.”

Ilyen népes versenyen még nem vett részt Gaál Zsóka Forrás: Gaál Zsóka/Facebook

A Karlsruhében 5 győzelemmel, 3 döntetlennel és 1 vereséggel végző Zsóka február elején a szlovéniai Nova Goricában rendezett nemzetközi nyílt sakkversenyen zárt a legjobb női játékosként a harmadik helyen. A tavalyi sikerei közül pedig kiemelkedik, hogy az U16-osokat képviselve meghívást kapott a női világválogatottba, amely Kazahsztán csapatát múlta felül úgy, hogy Zsóka a rapid kategóriában az All Star-együttes legjobb pontszerzője volt. Aztán az U16-osok hollandiai sakkolimpiáján a fiúk között a magyar csapatnak ötven százalékos teljesítménnyel segített, a Garuda Ajka BSK tagjaként pedig az európai klubcsapatok viadalán ezüstérmet szerzett.

A Papp Gábor és Berkes Ferenc nagymesterek által edzett kitúnőség továbbá a montenegrói női Európa-bajnokságon a második táblán játszott, és a nemzeti csapat legjobb pontszerzőjeként női nagymesteri normát szerzett. A Magyar Sakkszövetség mindezek elismeréseként a 2023-as év női sakkozója címmel tüntette ki Zsókát, aki az év végén a női magyar bajnokságot is megnyerte.

(Kieemlt képünkön: Gaál Zsóka Forrás: Gaál Zsóka/Facebook)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik