Elkezdődött a regisztráció a budapesti sakkolimpiára

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.04.18. 13:37
chess board
A kép illusztráció (Fotó: Getty Images)
Elindult a regisztráció a szeptember 10. és 23. között rendezendő budapesti sakkolimpiára.

„A megméretésre április 18-tól július 10-ig regisztrálhatják csapataikat az országok szövetségei. Legutóbb, az indiai Csennaiban rendezett sakkolimpián 188 férfi és 162 női csapatban összesen 937 férfi és 800 női játékos szerepelt. A nemek közötti egyenlőség érdekében a hazai és a nemzetközi szövetségek is arra törekednek, hogy növeljék a női csapatok számát” – tájékoztatta a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) csütörtökön az MTI-t.

A 45. sakkolimpia a magyar kormány támogatásával valósulhat meg, a rendezvény kapcsán Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár elmondta, hogy „a sakk számtalan remek versenyzőt adott már hazánknak”.

„A sportirányításban az a célunk, hogy a hazánkban rendezett nemzetközi sportesemények hosszú távon is pozitív hatással bírjanak a hazai sportéletre. Remélem, hogy a sakkolimpiát övező érdeklődésből a magyar sakk is profitálni tud majd és sikerül még szélesebb közönséggel megismertetni ezt a különleges sportágat” – nyilatkozott Schmidt Ádám.

A mérkőzések mellett kulturális és oktatási programok, illetve gyermekeknek szóló foglalkozások vezetik be a nézőket a sakk világába. A sakkolimpiával párhuzamosan Budapesten rendezik meg a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) kongresszusát a szervezet megalakulásának századik évfordulója alkalmából.

A sakkolimpiát a BOK Sportcsarnokban rendezik, amely Magyarország egyik legkorszerűbb sportközpontja. Olyan hazai és világeseményeknek adott már otthont, mint a 2019-es fedett pályás országos atlétikai bajnokság vagy éppen a 2019-es vívó-világbajnokság és a 2022-es birkózó Európa-bajnokság.

„Nincs nagyobb megtiszteltetés egy sportág számára, mint amikor a legrangosabb versenyét rendezheti meg saját hazájában. Azt látom, hogy a sakkolimpiai mozgalom egyre szélesebb körű összefogást hoz a sportágban, és törekvésünk is, hogy mindenki, aki szeretne részesülni ennek a világméretű ünnepnek az örömében, megtalálja a helyét, szerepét a szervezésben, a lebonyolításban, vagy épp a felvezető- és kísérőeseményekben. A sakkolimpia előkészületei pedig érezhetően felpezsdítették a sportágat, az éljátékosok gőzerővel készülnek arra is figyelemmel, hogy rendező országként nemenként nem egy-egy, hanem két-két csapatot indíthatunk, és ezt kiegészítjük még egy 25 év alattiaknak lehetőséget adó csapattal, ami ezeknek a fiataloknak reményeink szerint életre szóló élményt ad majd” – fogalmazott Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség elnöke.

„A magyar sakksport nagy hagyományokkal rendelkezik, csaknem egy évszázaddal ezelőtt az első és a második hivatalos sakkolimpiát is a magyar csapat nyerte meg. Ez a tradíció arra kötelez minket, hogy ne csak a magabiztos lebonyolítás feltételeit biztosítsuk, hanem azt is bemutassuk, milyen intenzív érdeklődéssel fordulnak a magyarok a sakk mint sport felé” – jelentette ki Falvai Mátyás, az NRÜ vezérigazgatója.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik