Elismerés: díjak a nemzeti ünnep alkalmából

K-SZ. B.K-SZ. B.
Vágólapra másolva!
2023.08.22. 19:46
null
Gyulay Zsolt is díjat kapott a nemzeti ünnep alkalmából (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)
Címkék
Aktív és néhai sportolók, orvosok és pedagógusok egyaránt kaptak elismerést áldozatos munkájukért.

 

Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin, a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága, és több más tárca is kiosztotta az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan elismeréseit, amelyek közül összegyűjtöttük azokat, amelyeknek sportos vonatkozása is van.

A legmagasabb állami kitüntetésben részesült Szilágyi Áron, aki a sporttörténelemben első férfiként háromszoros egyéni olimpiai bajnok vívó lett, növelve ezzel az ország és a magyar sport hírnevét, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke pedig a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztjét kapta. Rajta kívül még csaknem kéttucat olyan személyt ismertek el, akik életük során szerves részei voltak a hazai sportéletnek, és hozzájárultak annak fejlődéséhez. A kitüntetettek listáját a kitüntetések hierarchiájának sorrendjében közöljük.

AZ ÁLLAMI ÜNNEP ALKALMÁBÓL KIOSZTOTT SPORTTAL KAPCSOLATOS DÍJAK
A Magyar Szent István Rendet kapta, Szilágyi Áron, a sporttörténelem első férfi háromszoros egyéni olimpiai bajnok vívója.

A Magyar Érdemrend parancsnoki keresztjét kapták: Gyulay Zsolt, olimpiai és világbajnok kajakozó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, kiemelkedően eredményes sportolói pályafutása, valamint a magyar sport, illetve az olimpiai mozgalom érdekében végzett elhivatott vezetői és diplomáciai tevékenysége elismeréseként és Varga Zsolt, olimpiai és Európa-bajnok vízilabdázó, edző, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, az FTC-Telekom Waterpolo volt vezetőedzője, a vízilabdában elért kiváló sportteljesítménye, és példaadó edzői tevékenysége elismeréseként.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét kapták: Bacsa Ferenc, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia mesteredzője, szakmai tanácsadója, a magyar birkózósport területén végzett magas színvonalú mesteredzői és utánpótlás-tanácsadói tevékenysége elismeréseként, Dr. Hecker Walter, hippológus, a kaposvári Pannon Lovas Akadémia nyugalmazott alapító igazgatója, a hazai lótenyésztésnek és lovassport-oktatásnak szilárd alapot teremtő, szerteágazó munkája, valamint a magyar lovaskultúra és -hagyomány gazdag értékeinek megőrzésében betöltött jelentős szerepe elismeréseként, Holovits György Huba, Balatonföldvár város polgármestere, a Balatonföldvári Vízisport Egyesület alapítója és korábbi elnöke, két és fél évtizedes kiemelkedő önkormányzati és településfejlesztési munkája elismeréseként, Lovas Péter, az UVSE Vízilabda Sportegyesület elnöke, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségi tagja, a magyar vízilabda sportágnak kiemelkedő játékosok és olimpiai bajnokok sorát adó, egyik legeredményesebb egyesületének vezetőjeként folytatott tevékenysége elismeréseként, Dr. Prisztóka Gyöngyvér, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának korábbi oktatási dékánhelyettese, Sporttudományi és Testnevelési Intézete Sportelméleti és Sportszervezési Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a felsőfokú sporttudományi képzés területén végzett több évtizedes, kimagasló színvonalú oktatói és iskolateremtő oktatásszervezői munkája, valamint jelentős tehetséggondozói és mentori tevékenysége elismeréseként, Dr. Soós Ágnes Katalin radiológus, sportorvos, az Országos Sportegészségügyi Intézet főigazgató főorvosa, a magyar sportolók kiemelkedő eredményeit támogató sportegészségügyi háttér biztosítása érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként, Szécsényiné Dr. Fekete Irén, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem nyugalmazott tanszékvezető egyetemi docense, a Szécsényi Fitness Mozgásművészeti Stúdió alapítója és vezetője, a mozgásművészet területén végzett több évtizedes kiemelkedő tevékenysége, példaadó oktatói munkája elismeréseként és Tihanyi Sándor páros világbajnoki bronzérmes salakmotorozó, a motorsportban elért kiemelkedő eredményei elismeréseként.

Magyar Arany Érdemkeresztet kaptak: Bárány Tibor, a Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub elnöke, vezetőedzője, a hazai kendo sportág területén végzett kiemelkedő sportolói és sportvezetői tevékenysége elismeréseként és Fábián Béla Zoltán, Európa- és világbajnok szenior úszó, az Egri Senior Úszó Klub tagja jelentős eredményeket magába foglaló sportolói pályafutása, az egészséges életmód népszerűsítését célzó, illetve az egri közösségi életet gazdagító tevékenysége elismeréseként.

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kaptak: Czifra Boglárka, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. Rendezvény- és marketingigazgatója, a magyarországi nemzetközi sportesemények előkészítése és lebonyolítása során végzett szakmai tevékenysége elismeréseként és Haraszti Zsolt, a Paksi Sportegyesület elnökségi tagja, a Paksi FC Kft. Ügyvezetője a hazai labdarúgás területén végzett több évtizedes sportszakmai, illetve utánpótlás-nevelői tevékenysége elismeréseként.

Magyar Bronz Érdemkeresztet kaptak: Bodó László, a KÖTÉL Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület önkéntese, a nemzetközi és hazai tűzoltó versenysportban elért eredményei, valamint a műszaki-technikai, illetve a mentési eljárások fejlesztése és a veszélyhelyzetek felszámolása terén végzett kimagasló munkája elismeréseként, Ivkovicsné Béres Tímea kosárlabda-szakedző, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatója, a kecskeméti diáksport szervezése és fejlesztése érdekében végzett, magas színvonalú szakmai tevékenysége elismeréseként, Korok Fatima háromszoros világbajnok szabadtüdős mélymerülő sportoló, a szabadtüdős mélymerülésben elért kiemelkedő eredményei, három világbajnoki címe, valamint tizenhatszoros magyar rekorderként aratott sikerei elismeréseként, Schell Antal, a Budapest Tájfutó Sportjáért Alapítvány tagja, a magyar tájékozódási futó sportág területén végzett versenyrendezői és -bírói tevékenysége, valamint szaklapalapítói és főszerkesztői munkája elismeréseként, Szántó László, a Magyar Szabadidősport Szövetség Somogy Megyei Felzárkóztatási és Szabadidősport Szövetségének elnöke, a nemzetközileg is méltán híres közösségi sportesemény, a Balaton-átúszás ötletgazdájaként és több mint három évtizede főszervezőjeként végzett munkája, a rendszeres sportolást és az egészséges életmód fontosságát sikerrel népszerűsítő tevékenysége elismeréseként, Szatmári László páros Európa-bajnoki bronzérmes salakmotorozó, a motorsportban elért kiemelkedő eredményei elismeréseként, Tabaka József páros Európa-bajnoki ezüstérmes salakmotorozó, a motorsportban elért kiemelkedő eredményei elismeréseként.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik