„Ez a meccs a lelkem legmélyebb részét tükrözi”

Vágólapra másolva!
2023.05.01. 13:49
null
A kis Ting Li-zsen, miután megnyerte a Li Cseng-cse Kupát (Fotó: Chessbase)
Nem szereti a pénzt, nem kedveli a videojátékokat, de sakkozni nagyon tud, szívből-lélekből. Fura helyzetben van Ting Li-zsen, a sportág új világbajnoka, hiszen Jan Nyepomnyascsij legyőzésével ő ült a trónra, de nem ő az igazi uralkodó. A kínai persze nem tehet róla, hogy Magnus Carlsennek nem volt kedve megvédenie a címét. Portré a sakkvilág új bajnokáról.

Ha a sakkra gondol az ember, aligha Vencsou az első gondolata, márpedig a kínai város sokkal gazdagabb és sikeresebb, mint bárki gondolná. Csu Csen, a női világbajnoki címet 2001-ben megszerző kínai játékos innen származik, és mostantól van még egy bajnok, aki ide kötődik, hiszen Ting Li-zsen is e város szülötte.

TING LI-ZSEN
Született: 1992. október 24., Vencsou
Sportága: sakk
Legmagasabb értékszáma: 2816 (2018. november)
Legjobb világranglista-helyezése: 2. (2021. november)
Legjobb eredményei: világbajnok (2023), 2x sakkolimpiai bajnok (csapat: 2014, 2018), világkupa-2. (2017), 3x kínai bajnok (2009, 2011, 2012)

Nyilván nem véletlen, hogy pont ugyanazok voltak az első edzői, mint Csu Csennek. Ting Li-zsen egészen fiatalon, már négyévesen megismerkedett a sakkal, szülei szerették volna, ha megtanulja ezt a játékot.

Minden nyári és téli szünetben részt vett a Li Cseng-cse Kupán, amely a legerősebb verseny a fiataloknak, és itt bőven volt lehetőségefejlődni, hiszen a legerősebb hasonló korú gyerekekkel játszhatott, akik szerte az országból jöttek ide. Akárcsak Ju Jang-ji és Vei Ji, akik ma szintén a világ legjobb nagymesterei közé tartoznak, noha Ting azért őket is megelőzte a fejlődésben. De abból a közösségből sokan mások is ragyogó eredményeketértek el, 2500-as vagy 2600-as értékszámig jutva. Vagyis Ting a fejlődése szempontjából abszolút ideális környezetbe került.

Amikor 2017-ben a neves szaklap, a ChessBase interjút készített vele, rákérdeztek, mégis mi a titka annak, hogy ilyen erős mezőnyből is ki tudott emelkedni, és a többiek nagyszerű eredményeinél is jobbat tudott elérni: „Keményen dolgozok, és szeretek sakkozni. És nem játszok videojátékokat!” – ez utóbbi különösen nagy érdem, főleg Kínában, ahol annyira nagy divatjavan ezeknek, hogy a kormány külön szabályozza, a fiatalok, a 18 éven aluliak naponta mennyi időt tölthetnek ezekkel. „Unalmasnak találom ezeket” – mondta meglepően Ting.

Anyukájának adta a pénzét
2017-ben második helyen végzett a világkupában, és ezzel 64 ezer dollárt kapott. A hotelszámlák után 60 ezer dollárja maradt (akkori árfolyamon 16 millió forint). Kérdés, mihez kezdett ezzel a pénzzel? „Nem rossz pénz. Az anyukámnak adom, mint mindig – mondta Ting Lin-zsen a ChessBase-nek. – Nem tartom meg, mert nincs rá szükségem. Nem szeretem a drága luxuscikkeket. Egyszerű életet szeretek élni. Talán néha elmegyek egy étterembe, hogy egyek egy jót, de akkor is próbálok nem túl drága helyet választani. Amikor a legjobb barátom, Vei Ji meglátogat, olyankor csak egy instant tésztát eszünk, és nagyon jól elvagyunk azzal is.”

2009 júniusában, 16 évesen megnyerte országa bajnokságát. 2009 októberében szerezte meg a nemzetközi nagymesteri címet, Kína történetében harmincadikként. 17 éves volt ekkor, már-már „öreg”, de azért szépen lassan elkezdtek jönni a nemzetközi eredmények is, bár túlzás lenne állítani, hogy betört a világelitbe. Csiangszu tartomány egyik versenyén 2011 és 2012 áprilisában is győzött. Még kétszer nyerte meg még a kínai bajnokságot.

2012 októberében lépte át a 2700-as értékszámhatárt, vagyis bekerültaz elit nagymesterek közé. Azóta sem került ki onnan, de az igazán nagy áttörésre várni kellett. Nem csoda, hiszen Viswanathan Anand, Magnus Carlsen, Vlagyimir Kramnyik, Veszelin Topalov, Levon Aronjan uralta ekkoriban a sakkvilágot, ide azért a legtehetségesebbeknek sem volt egyszerű betörni.

Csapatszinten viszont már ekkor felért a csúcsra: 2014-ben, majd 2018-ban is tagja volt a sakkolimpiát megnyerő kínai válogatottnak.

A szüleivel (Fotó: ChessBase)
A szüleivel (Fotó: ChessBase)

2018 szeptemberében első kínaiként a sportág történetében már a 2800-as Élő-ponthatárt is átlépte 2804-gyel, és azóta a mai napig ott van e bűvös szám környékén, olykor felette, máskor alatta, de csak néhány ponttal.

Egyik kedvenc zenéje

2017 augusztusa és 2018 novembere között 100 klasszikus időbeosztású játszmában maradt veretlen 29 győzelmet és 71 döntetlent számlálva, és ez rekord volt a topszintű sakkban. Ennél jobbat azóta csak a világelső Magnus Carlsen produkált 125-tel. 2017-ben második lett a világkupában. 2019-ben megnyerte a Grand Chess Tourttöbbek között Carlsent is megelőzve. Ennek a sorozatnak a St. Louis-i tornáján holtversenyben végzett Carlsennel, de a tornagyőzelemről döntő rájátszásban legyőzte a norvégot.

Most akkor hogy hívják?
A kínai nevek szerkezete nem mindenkinek egyértelmű, ezzel Ting Li-zsen is tisztában van. Ding Liren angolul, Ting Li-zsen a magyar írásmód szerint. Az biztos, hogy az új világbajnok nem csinál nagy ügyet ebből. A ChessBase-nek adott interjújába erről így beszél: „A keresztnevem Li-zsen (Liren), a családnevem Ting (Ding). Kínában mindenki Ting Li-zsennek (Ding Liren) hív. Az emberek általában a teljes nevemen vagy a keresztnevemen hívnak, de az is jó, ha a családnevemet mondják.”

Szépen lassan a világ egyik legjobb nagymesterévé nőtte ki magát, volt világranglista-2. is, ám folyamatosanott lebegett a kérdés: mi lesz a világbajnoki címmel? „Az egyik másik történet, egy kicsit messze van, de a közeljövőben sok rekordot megdönthetünk” – mondta Ting a már említett 2017-es ChessBase-interjúban. A többes szám Ju Jang-jit és Vei Jit takarja. Végül ő volt az, aki hármójuk közül a legmesszebbre jutott.

Az előző világbajnoki ciklusban 2018 márciusában már részt vett a világbajnokjelöltek tornáján, és veretlen maradt, de a túl sok döntetlenjemiatt nem volt esélye, hogy megszerezze a kihívói pozíciót. Hogy lesz ebből világbajnoki cím? Főleg úgy, hogy a tavalyi világbajnokjelöltitornáranem is tudta kvalifikálni magát.

Ám ekkor történt valami.

Valami, amit sajnos nem lehet szerencsének vagy szerencsés véletlennek nevezni, mert borzasztó történelmi eseményt takar, mégis döntő jelentőségű volt a világbajnoki cím szempontjából. A 2022-ben kirobbant orosz–ukrán háború kapcsán Szergej Karjakinaz oroszok és a háború mellett foglalt állást. Ezért a Nemzetközi Sakkszövetség márciusban kizárta a világbajnokjelöltek tornájáról, másrészt kijelentette, hogy a részvételi jogot annak adja, aki a 2022. májusi világranglistán legjobb helyen áll, és még nem kvalifikált korábban. A világelső Magnus Carlsen a világbajnoki címet védte, így biztossá vált, hogy a sorban utána következő kapta meg a lehetőséget. Egyértelmű volt, hogy 2022 májusában Ting Li-zsen áll majd a legjobban, csakhogy további feltételvolt, hogy 30 jegyzett játszmája legyen 2021 júniusaés 2022 májusa között. Márpedig Karjakin diszkvalifikációjakor a kínainak csak négy volt belőle – ebben a koronavírus miatti utazási korlátozások is közrejátszottak. Így őrült tempóban játszani kezdett, hazájában külön versenyt is szerveztek neki. Megcsinálta, viszont cserébe rendesen elfáradt. Emiatt a vb-jelöltek tornáján rosszul kezdett, és noha remekül hajrázott, csak a második helyen végzett Jan Nyepomnyascsij mögött, így az orosz kapta meg a jogot, hogy meccseljen Carlsennel a vb-címért. Szerencséjére – és ez már tényleg szerencse – a norvég bejelentette, amit már korábban is sejteni lehetett, hogy motiváció hiányamiatt nem védi meg a trónját. A FIDE felkészült erre a lehetőségre is, így még a vb-jelöltek viadala előtt hozott egy határozatot, hogy ha Carlsen visszalép, akkor a vb-jelölti torna másodikja meccselhet a győztessel a címért.

Rapport Richárd (balra) segítette a felkészülés során és a meccs alatt is (Fotó: FIDE)
Rapport Richárd (balra) segítette a felkészülés során és a meccs alatt is (Fotó: FIDE)

Így létrejött a Ting Li-zsen–Jan Nyepomnyascsijcsata, amelyen szekundánsként Rapport Richárd is segítette Tinget a felkészülés és a páros mérkőzés alatt. Talán az orosz közelebb állt a győzelemhez, de Ting mégis kiharcoltaa hosszabbítást, ott meg három döntetlen után a negyedik rapid partit megnyerve megszerezte a világbajnoki címet. Első kínaiként a férfiak között.

A vb-döntő játszmáit ide kattintva nézheti meg.

A döntő utolsó pillanatai, sokatmondó felvétel…

„Négyévesen kezdtem sakkozni –nyilatkozta már világbajnokként Ting Li-zsen. – Huszonhat évet töltöttem el a játékkal, elemzéssel, igyekezvén fejleszteni a sakkbeliképességeimet sok különböző módon, újfajta edzésekkel. Azt hiszem, mindent megtettem. Néha azt hiszem, hogy sakkfüggő vagyok, mert előfordul, hogy amikor nincstorna, nem vagyok jó hangulatban. Néha erőlködnöm kellett, hogy olyan hobbit találjak magamnak, amely boldoggá tesz. Ez a meccs a lelkem legmélyebb részét tükrözi.”

Ting Li-zsen és Rapport Richárd

Rögtön azután, hogy Jan Nyepomnyascsij feladta a negyedik rapid játszmát, és ezzel világbajnok lett (Fotó: FIDE)
Rögtön azután, hogy Jan Nyepomnyascsij feladta a negyedik rapid játszmát, és ezzel világbajnok lett (Fotó: FIDE)

Nem egyszerű a helyzete, hiszen a világ legjobbja továbbra is Magnus Carlsen. Ting Li-zsen vb-címe kapcsán ott lebeg, hogy „igen, de...”. Mint Anatolij Karpov esetében, aki a sportág történetének egyik legnagyobb alakja. Az orosz (szovjet) legenda játék nélkül lett világbajnok 1975-ben, mivel Bobby Fischer ugyancsak nem akarta megvédeni a titulusát. Ezért Karpovnakfolyamatosan bizonyítania kellett, hogy nemcsak papíron kapta meg a vb-címet, hanem valóban méltó rá. És Karpov bizonyított, soha senki nem nyert olyan sok tornát, mint ő. Alighanem Ting Li-zsenreis hasonló karrier vár a továbbiakban, és ennek mércéi a szupertornák, főleg a Carlsen elleni partik lesznek.

Ám akármennyire is a norvég zseni a világranglista vezetője, mostantól annak, aki világbajnok szeretne lenni, Ting Li-zsentkell legyőznie.

A boldog világbajnok (Fotó: FIDE)
A boldog világbajnok (Fotó: FIDE)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik