Ultramaratoni: kizárták a skót sztárt, mert autóval tette meg a táv egy részét

Vágólapra másolva!
2023.04.19. 18:44
null
A kép illusztráció (Fotó: AFP)
Harmadik helyen ért célba a 2023-as GB Ultras Manchester–Liverpool 50 mérföldes (80 kilométer) ultramaratonon a skót ultramaratonista, Joasia Zakrzewski, de a hírek szerint azért zárt ilyen előkelő pozícióban, mert a távból négy kilométert autóval tett meg – írta meg a BBC.

 

A 47 éves futót a GPX térképi adatai alapján követték, s ezek alapján mindössze egy perc 40 másodperc alatt tett meg egy mérföldet (kb. 1.6 kilométer).

Zakrzewski ügyét az Egyesült Királyság atlétikai szövetsége is vizsgálja, Wayne Drinkwater, a GB Ultras versenyigazgatója pedig ismertette, a történteket kivizsgálták a versenykövető rendszer és a GPX adatai alapján, valamint az érintettől és más versenyzőktől adott nyilatkozatokat is vettek. Zakrewskit végül kizárták a versenyből, a harmadik helyet pedig Mel Sykes kapta meg.

„Nagyon kiábrándító ezt hallani, tekintve, hogy Joasiának milyen sikeres időszaka volt az elmúlt néhány évben” – mondta az esetről David Ovens, a Skót Atlétikai Szövetség elnöke.

A februári tajpeji 48 órás ultramaratonon 411.5 kilométeres teljesítményével világrekordot döntő, 100 kilométeren egyszeres világbajnoki ezüstérmes és kétszeres bronzérmes skót többek között 2020-ban 44 évesen 236.5 kilométerrel nyert meg egy 24 órás versenyt Ausztráliában, de ő tartja a 24 órás futás skót rekordját, a skót 100 mérföldes csúcsot, valamint a brit 200 kilométeres rekordot is.

A Sydneyben háziorvosként praktizáló Zakrzewski a BBC Scotlandnak arról beszélt, hogy a táv felénél eltévedt a pályán, fájni kezdett a lába és sántított is, a fájdalom pedig olyan erős lett, hogy egy, a pálya szélén lévő barátja felkérését elfogadta, s a következő ellenőrző pontig lévő távolságot autóval tette meg.

„Amikor az ellenőrzőponthoz értem, azt mondtam, kiszállok. Ültem az autóban és azt mondták: utálni fogod magad, ha megállsz. Gondoskodtam róla, hogy ne előzzem meg az előttem lévő futót, mert nem akartam beleavatkozni a versenyébe” – idézte fel az április 7-i verseny történéseit Zakrzewski, aki elismerte, súlyos hibát követett el, amikor átvette a trófeát, amit vissza kellett volna adnia.

„Fáradt és levert voltam, rosszul éreztem magam. Vissza kellett volna adnom a trófeát és nem kellett volna képeket készítenem, de rosszul éreztem magam és nem gondolkodtam tisztán” – idézi a BBC Scotland Zakrzewskit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik