Atlétika: megkapta büntetését az ultramaraton egy részét autóval teljesítő skót

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.11.16. 11:33
null
Joasia Zakrzewski 12 hónapos eltiltást kapott (Fotó: Getty Images)
Megkapta büntetését a skót ultramaratoni futó, Joasia Zakrzewski azok után, hogy az áprilisi GB Ultras Manchester–Liverpool 50 mérföldes versenyen a távból négy kilométert autóval tett meg. A BBC szerint a harmadik helyen célba érő futót 12 hónapos eltiltással büntették.

 

Mint megírtuk, a skót Zakrzewskit a GPX térképei alapján követték, s ez alapján mindössze egy perc 40 másodperc alatt tett meg egy mérföldet (kb. 1.6 kilométer), ez pedig gyanús lett a szervezőknek, akik kivizsgálták a történteket.

Zakrzewski egyébként kiváló formában érkezett az áprilisi eseményre, hiszen előtte februárban egy 48 órás futást teljesített Tajpejben, mellyel 411.5 kilométeres világrekordot is döntött, 100 kilométeren egyszeres világbajnoki ezüstérmes és kétszeres bronzérmes, de ő tartja a 24 órás futás skót csúcsát és a 100 mérföldes futás skót rekordját is.

A futó a verseny után elismerte tettét, s arról beszélt, a táv felénél eltévedt, fájni kezdett a lába, ezért kereste fel a pálya szélén lévő barátját, akinek segítségével a következő ellenőrzőpontig tartó távot autóval tette meg.

„Amikor az ellenőrzőponthoz értem, azt mondtam, kiszállok. Ültem az autóban és azt mondták: utálni fogod magad, ha megállsz. Gondoskodtam róla, hogy ne előzzem meg az előttem lévő futót, mert nem akartam beleavatkozni a versenyébe” – idézte fel az április 7-i verseny történéseit Zakrzewski, aki elismerte, súlyos hibát követett el, amikor átvette a trófeát, amit vissza kellett volna adnia.

„Fáradt és levert voltam, rosszul éreztem magam. Vissza kellett volna adnom a trófeát és nem kellett volna képeket készítenem, de rosszul éreztem magam és nem gondolkodtam tisztán” – idézi a BBC Scotland Zakrzewskit, aki harmadik helyen ért célba, de trófeáját még egy héttel a történtek után sem akarta visszaadni.

A BBC most arról számolt be, a skót ultrafutó megkapta büntetését, melynek értelmében 12 hónapra szóló eltiltást kapott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik