Sakk: robot döntött a világbajnoki döntő kezdéséről

Vágólapra másolva!
2023.04.07. 22:23
null
Jan Nyepomnyascsij (Fotó: Getty Images)
Az orosz Jan Nyepomnyascsij játszik világossal a sakkvilágbajnoki döntő vasárnapi első mérkőzésén a kínai Ting Li-zsen ellen a kazah fővárosban.

A színelosztást sorsolás útján határozták meg a vb-finálé pénteki ünnepélyes megnyitóján az asztanai Balettszínházban, ahol robot választotta ki a fehér színt az orosz nagymester számára.



A magyar idő szerint húsvétvasárnap 11 órakor kezdődő párharc 14 partiból áll, és ha az utolsó fordulóban, április 29-én döntetlenre állnak a felek, 30-án rövidített játékidejű mérkőzések határoznak arról, hogy ki foglalja el a sakkvilág trónját a következő két esztendőre.

A 32 éves Nyepomnyascsij a világbajnokjelöltek tornájának megnyerésével biztosította a helyét a döntőben, míg a 30 éves Ting ugyanott második lett, s azért válhatott az orosz játékos ellenfelévé, mert a regnáló világbajnok Magnus Carlsen, aki a legutóbbi címmeccsen éppen Nyepomnyascsijt győzte le 7.5–3.5-re, visszalépett. A norvég nagymester tavaly október 31-én erősítette meg hivatalosan, hogy motiváció híján nem vállalja a klasszikus sakkban őrzött titulusának megvédését orosz kihívójával szemben.

Az asztanai sakkcsata nyereményalapja kétmillió euró, ebből 1.2 millió a nyertesé.

Az orosz–kínai párharc kezdete előtt Anatolij Karpov korábbi világbajnok kifogásolta, hogy Nyepomnyascsijnak meg kell vívnia a trónusért. Karpov, aki szovjet színekben 1975–1985, majd oroszként 1993–1999 között őrizte a címet, úgy vélte pénteken, hogy Carlsen lemondása után a nemzetközi szövetségnek, a FIDE-nek Nyepomnyascsijt, mint a jelöltek tornájának győztesét azonmód világbajnokká kellett volna nyilvánítania.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik