Birkózó-vb: Váncza István kikapott a vigaszágon, kiesett

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2021.10.10. 16:32
null
Váncza István búcsúzott a világbajnokságtól (Fotó: MBSZ)
A kötöttfogású Váncza István (67 kg) noha vigaszágra jutott az Oslóban zajló birkózó-világbajnokság záró napján, ott kikapott a lengyelek vb- és Eb-ezüstérmes kiválóságától, Mateusz Bernatektől, így búcsúzott a versenytől.

 

Az U23-as Európa-bajnok Váncza István szombaton az első körben 4:1-re kikapott az Eb-második orosz Nazir Abdullajevtől. Az FTC sportolója ettől függetlenül szombaton a vigaszágon küzdhetett tovább a bronzéremért, mivel legyőzője bejutott a fináléba. A helyosztóért először a nála jóval tapasztaltabb lengyelen, Mateusz Bernateken kellett volna túljutnia.

Váncza jó mentalitásban lépett szőnyegre, aktívabb volt a riválisánál, ennek eredményeként ő kapta meg a passzivitásért járó egy pontot (1:0). Ezzel együtt lenti helyzetből próbálkozott, és úgy döntött, fordított emeléssel. Csakhogy a fogása nem volt elég stabil, a lengyel felállt belőle, ráadásul a magyar indítását megkontrázva két pontért földre vitte (1:2).

A második menet elején inkább Bernatek dominált, ezt további egy ponttal értékelték a bírók (1:3). Parterből azonban ő sem tudott akciót végrehajtani, így állásból folytatódott a küzdelem. Váncza mindent megtett, az utolsó pillanatig hajtott, próbálta kialakítani a megfelelő szituációt a támadáshoz. Mindhiába, a lengyel kiválóan védekezett, masszívan állt a lábán. A 3:1-es vereségen túl ez azt is jelentette, hogy a magyar kiesett.

A világbajnokság záró napján az este hat órakor kezdődő helyosztóprogramban két honfitársunkért, az Európai Játékokon második, Eb-harmadik Torba Erikért (63 kg), valamint a junior-világ- és Európa-bajnok Takács Istvánért (87 kg) szoríthatunk a bronzmérkőzésen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik