Gyorskorcsolya-vb: holland siker az üldözéses versenyeken

MTI/V. J.MTI/V. J.
Vágólapra másolva!
2021.02.12. 19:02
null
Az üldözéses versenyekben Hollandia végzett az élen (Fotó: AFP)
Az üldözéses csapatversenyek során a férfiaknál és a nőknél is holland aranyérem született, 500 méteren a férfiaknál kanadai, a nőknél orosz versenyző bizonyult a legjobbnak a gyorskorcsolyázók Heerenveenben zajló távonkénti világbajnokságán, pénteken.

 

Az üldözéses csapatversenyek nyolcas mezőnyeiben mindkét kanadai együttes szoros küzdelem végén maradt alul, és szerezte meg az ezüstérmet, míg a harmadik helyen az Orosz Korcsolyaszövetség csapata végzett.

A férfiaknál a győztes hazaiaknál kárpótolta magát Patrick Roest, aki a csütörtöki nyitónapon favoritként meglepetésre csak második lett 5000 méteren. Tavaly szintén a hollandok bizonyultak a mezőny legjobbjának az üldözéses csapatversenyben, de az akkori együttesből ezúttal csupán Marcel Bosker jutott ismét szerephez. Az egyik kimaradó a hazaiak egyik nagy kedvence, Sven Kramer volt, aki csütörtökön sérülten versenyzett, és ezért lemondta a pénteki csapatversenyt. Helyette Beau Snellink lett beugróként tagja a világbajnok triónak.

A nőknél első hollandoknál a csütörtöki nyitónapon 3000 méteren világbajnoki arany- és bronzérmes Antoinette de Jong, valamint Irene Schouten mellett Ireen Wüst alkotta a csapatot. Utóbbi pályafutása 22. vb-aranyérmét szerezte, és ezzel immár egyedüli első a nőknél, eggyel megelőzve a 3000 méteren egy nappal korábban második cseh Martina Sáblíkovát. A nőknél az utolsó helyen a németek végeztek, akik hiába vetették be az ötszörös olimpiai bajnok Claudia Pechsteint, a február 22-én 49. születésnapját ünneplő klasszis sérülése alaposan rányomta a bélyegét a trió eredményére.

500 méteren a férfiaknál kanadai, a nőknél orosz versenyző bizonyult a legjobbnak.

A férfiaknál győztes Laurent Dubreuil első vb-győzelmét aratta, és a tavalyi aranyérmes orosz Pavel Kulizsnyikovot utasította közvetlenül maga mögé. A bronzérem egy hazai versenyzőnek jutott.

A nőknél aranyérmes Angyelina Golikova mellett még egy honfitársa, Olga Fatkulina is dobogós lett, utóbbi harmadikként végzett.

Egy éve Golikova második, Fatkulina harmadik volt. A házigazda hollandoknak ezúttal is sikerült érmet szerezniük – Femke Kok lett a második –, így a vb-n eddig mind a hat versenyszámban dobogóra állhattak, és már hét éremnél járnak.

GYORSKORCSOLYA
VILÁGBAJNOKSÁG, HEERENVEEN

FÉRFI ÜLDÖZÉSES CSAPATVERSENY
1. Hollandia (Patrick Roest, Marcel Bosker, Beau Snellink) 3:41.429 perc
2. Kanada (T. Bloemen, J. Belchos, C. Howe) 3:41.711
3. Orosz Korcsolyaszövetség (Danyila Szemerikov, Szergej Trofimov, Ruszlan Zsakarov) 3:42.662

NŐI ÜLDÖZÉSES CSAPATVERSENY
1. Hollandia (Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Irene Schouten) 2:55.795 perc
2. Kanada (I. Blondin, I. Weidemann, V. Maltais) 2:55.973
3. Orosz Korcsolyaszövetség(E. Golubjova, E. Lalenkova, N. Voronyin) 2:59.358

FÉRFI 500 M
1. Laurent Dubreuil (Kanada) 34.398 mp
2. Pavel Kulizsnyikov (Orosz Korcsolyaszövetség) 34.540
3. Dai Dai N'tab (Hollandia) 34.628

NŐI 500 M
1. Angyelina Golikova (Orosz Korcsolyaszövetség) 37.141 mp
2. Femke Kok (Hollandia) 37.281
3. Olga Fatkulina (Orosz Korcsolyaszövetség) 37.455

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik