Lovassport: nemzetközi versenyekre készül a hazai szövetség

Vágólapra másolva!
2010.07.06. 13:09
Címkék
Egy hazai rendezésű korosztályos, valamint két külföldi nemzetközi versenyre készül a Magyar Lovasszövetség és a fogathajtó-válogatott.

A szövetség keddi sajtótájékoztatóján Lázár Vilmos elnök elmondta, az alapszabály-módosítással és az új elnökség felállásával új pályára állt a magyar lovassport. Ennek első jele, hogy az I. junior fogathajtó-világkupát Magyarország rendezheti augusztus 26. és 29. között, Vecsésen.

„Stratégiai tervünkben kiemelkedő szerepet kap az ifjúság, illetve a tehetséges fiatalokra fordított figyelem – fogalmazott a hétszeres világbajnok fogathajtó. – A sportág fejlődése szempontjából nagyon lényeges, hogy ilyen viadalokat rendezhessünk Magyarországon."

A jövő hétvégén sorra kerülő aacheni lovas világfesztiválon érdekelt magyar kettes- és négyesfogathajtók 2004 után újra nyerni szeretnének, már csak azért is, mert az amerikai Kentuckyban szeptemberben kezdődő világjátékokon való indulás az ottani eredménytől függ.

„Nem tudjuk és nem szeretnénk azt mondani, hogy nem indulunk Kentuckyban, de ha az anyagi helyzetünket megnézzük, akkor jól látszik, hogy nehezen kivitelezhető a részvétel, ehhez ugyanis nagyságrendileg 100 millió forintra lenne szükségünk – mondta Lázár. – Dolgozunk az ügyön, de mindenképpen szeretnénk látni a mezőnyt Aachenben, mert csak akkor érdemes elutaznunk az Egyesült Államokba, ha reális esélyünk van a győzelemre."

Fintha Gábor szövetségi kapitány elmondta, az aacheni viadal meghívásos, és az idei eseményen 10 nemzet hajtói lesznek jelen. A szakember szerint a hollandok a legerősebbek, de a többi rivális ugyancsak képes a jó eredményre, ezért nagy csatára számít.

Dobrovitz József, a válogatott tagja hangsúlyozta, elsősorban azért vannak hátrányban a hollandokkal szemben, mert a magyar együttesben csak ő és a hatszoros vb-győztes Lázár Zoltán képvisel azonos színvonalat, míg Váczi Csaba újoncként indul. A magyar hajtó szerint ezzel szemben a németalföldi alakulatban minden versenyző ugyanazon a szinten van.

A július 29. és augusztus 1. között Rómában esedékes egyesfogathajtó-vb-re készülő gárda a csapatversenyben szeretne meglepetést okozni. Jámbor Vilmos szövetségi kapitány szavait a sajtótájékoztatón Bajáki Ferenc, a gárda egyik tagja tolmácsolta.

„2012 augusztusában szeretnénk Magyarországon rendezni a világbajnokságot, s az erre vonatkozó terveinket már elkészítettük, illetve eljuttattuk az illetékeseknek" – idézte Jámbort Bajáki.

A vecsési junior-világkupával kapcsolatban Mátyus Zsuzsa, a korosztályos válogatott szövetségi kapitánya hozzátette, Magyarország rendezőként két csapatot indíthat, s eddig 11 ország 140 indulója jelezte részvételi szándékát, köztük első alkalommal az oroszok is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik