Gyeplabda: egy másodpercen múlt a magyar férfiválogatott győzelme

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2023.07.03. 17:30
null
A magyar férfi gyeplabda-válogatott a horvátországi Három Nemzet Kupán
A magyar férfi gyeplabda-válogatott a meghívásos Három Nemzet Kupán vett részt Horvátországban. A mieink a nyitó mérkőzésen 7─2-re legyőzték a többnyire szabadkai játékosokkal felálló Szerbiát, majd felkészülési mérkőzésen 2─0-ra nyertek a horvát U18-as válogatott ellen. A torna záró találkozóján a horvát válogatott háromgólos előnyre tett szert, azonban a mieink az utolsó negyedben két gólt is szereztek, sőt az utolsó másodpercben az egyenlítő gól is összejött, azonban a játékvezetők nem adták meg a találatot.

Horvátország másodszor rendezte meg a régió válogatottjait összehozó kupát, ezúttal a házigazda mellett Szerbia és Magyarország lépett pályára Zágrábban, emellett a horvát korosztályos válogatott is játszott edzőmérkőzéseket.

A pénteki nyitó mérkőzésen Léber Sebastian büntető kornerből szerezte meg a vezetést a 4. percben, azonban három perccel később egyenlítettek a szerbek. Ezt követően beindult a magyar támadógépezet, Léber további két büntetőkorner-gólt szerzett, míg Szuchy Ádám négy akciógólt szerzett, Szerbia csak egyszer tudott válaszolni.

A NŐI VÁLOGATOTT IS MEGMÉRKŐZÖTT
A férfi mellett a női válogatott is megmérkőzött a horvát válogatottal. Az első mérkőzésen Radenhausen Wanda góljával még a mieink vezettek, azonban a horvátok hattal válaszoltak. Vasárnap a rengeteg helyzet ellenére nem sikerült a gólszerzés, ellenben összeállt a női csapat védekezése, a horvátok is csupán büntető-kornerből találtak a magyar kapuba.

A mérkőzés végeredménye 2─0 lett a hazaiaknak, ami a női válogatott történetének legjobb eredménye a több lépéssel Magyarország előtt álló Horvátország ellen.

Szombaton a magyar felnőttválogatott felkészülési mérkőzésen játszott a horvát U18-as válogatottal. A fiatal, lendületes hazaiak ellen fegyelmezett védekezésre és hatékony kontratámadásokra volt szükség, amit a megfiatalított magyar válogatott remekül hajtott végre, és Léber, illetve a magyar bajnokság gólkirálya, Szóga Zsigmond találataival, illetve Petővári Balázs védéseivel 2─0-ra nyertek a mieink.

Vasárnap a torna utolsó találkozóján az első hely sorsáról a Horvátország─Magyarország mérkőzés döntött. A horvátok 7─3-ra nyertek Szerbia ellen, így a magyaroknak a döntetlen is tornagyőzelmet jelenthetett volna. Volt miért visszavágni, ugyanis a 2022-es tornán Horvátország 11─0-ra kiütötte Magyarországot. A Nemzetközi Gyeplabdaszövetség ranglistáján Magyarországot kilenc hellyel megelőző Horvátország fizikális, technikás játékkal 45 perc alatt háromgólos előnyre tett szert. Az utolsó negyedben azonban minden tartalékot mozgósítva előbb Pádár Csaba szépített, majd Szóga Zsigmond góljával egy gólra feljöttünk.

15 másodperccel a találkozó vége előtt a zsűri lefújta a mérkőzést. Ekkor a játékvezetők egy rövidebb tanácskozás után még tíz másodperc játékot engedélyeztek. A magyar csapatnak ennyi is elég volt: Vuleta Gergely passzát Pádár bepattintotta a játékvezetői sípszó után, de a zsűri dudajelzése előtt. Újabb bírói tanácskozás után a gólt érvénytelennek nyilvánították, így Magyarország a hasznos tapasztalat mellett a második helyért járó serleggel térhetett haza.

„Mozgalmas hétvégén vagyunk túl, hiszen három nap alatt három mérkőzést kellett lejátszanunk. Mindegyik ellenfelünk az Eb-re készülhetett, míg nekünk sajnos erre anyagi okok miatt nincs lehetőségünk, így számunkra ez a torna az igazi erőfelmérő, hogy hol is tartunk. Voltak hiányzóink, de nagy öröm, hogy nyolc juniorkorú játékossal a keretben is végig tudtunk koncentrálni, nemcsak fizikailag, hanem sokszor fejben is ellenfeleink fölé nőttünk. Technikai képzettségben addig nem fogjuk utolérni ellenfeleinket, amíg nincs az országban műfüves gyeplabda pálya. Ezt a hiányosságot másképpen kell kompenzálni. Kár érte, hogy egyetlen másodperccel lemaradtunk a tornagyőzelemről, de amit a sors valahol elvesz, azt majd máshol visszaadja. Reméljük akkor, amikor még fontosabb lesz. Gratulálok az egész csapatnak a tornán elért eredményhez, szép jövő előtt áll még ez a csapat, ha megkapja a megfelelő támogatást!” ─ értékelte a tornát Álló Marcell, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya.

AZ UTOLSÓ MÁSODPERCEK TÖRTÉNÉSEI

GYEPLABDA
3 NEMZET KUPA
Magyarország─Szerbia 7─2 (Léber 4., 42., 50., Szuchy 29., 36., 50., 59. ill., Losonci A. 7., Losonci M. 53.)
Horvátország─Magyarország 3─2 (Josip 21., 29., 40., ill. Pádár 51., Szóga 54.)

A MAGYAR FÉRFI VÁLOGATOTT KERETE
Petővári Balázs (kapus), Pintér Lajos (kapus), Balogh Tamás, Szuchy Ádám, Szóga Zsigmond, Suba Tamás (CSK), Vuleta Gergely, Csőgör Alexián, Szigeti Bence, Balogh András, Papucsek Péter, Léber Sebastian, Hortobágyi András, Csőgör Martin, Palotai Bálint, Szűcs Ádám, Pádár Csaba, Galba Milán
Szövetségi kapitány: Álló Marcell
Csapatvezető: Bali Kriszitna

A magyar női gyeplabda-válogatott
A magyar női gyeplabda-válogatott

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Bálint Andrea (kapus), Tóth Zsuzsanna, Gyarmati Luca, Szlonkai Lilla, Pocsai Julianna, Béres Katalin, Szarka-Fekete Réka (csk), Sütő Cseperke, Józan Sára, Barki Zsófia, Orbók Réka, Rio Esperanza, Radenhausen Wanda, Fogarasi Anna, Markiewicz Veronika, Barki Dóra, Győrfi Boglárka
Szövetségi kapitány: Ferenczi Zsolt
Csapatvezető: Zsoldos András

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik