The Chance: David Luiz, Materazzi, Webb és Blanc útravalója

Vágólapra másolva!
2012.08.26. 11:03
null
A kiválasztottak...
A szombat esti, éjszakába nyúló záró bankettel, a győztes tizenhat játékos megnevezésével véget ért a Nike által patronált The Chance tehetségkutató barcelonai világdöntője. Az innen is továbbjutó tizenhat szerencsés fiatal számára még lesz folytatás, ám a további nyolcvannégy tehetség – köztük a két magyar – már most megvonhatja az egy hét tapasztalatát. Ehhez szolgált számukra segítségül az eseményre meghívott négy sztárvendég.

Az első sztárvendégek tulajdonképpen a Barcelona első keretének játékosai voltak, nyolcan, Andrés Iniesta vezetésével, de ők csak az edzésbe kapcsolódtak be pár perc erejéig, gondolataik megosztására azonban már nem volt lehetőségük. Nem úgy a három kiválasztás, valamint a szombati finálé összesen négy résztvevőjének.

„Minden futballista szeretne olyan lehetőséghez jutni, amellyel megvalósíthatja az álmait – mondta az első kiválasztón részt vevő brazil David Luiz. – Az álom pedig minden fiatal futballista számára az, hogy profi legyen. A tizenhat győztes tovább élheti ezt az álmot, de akiket nem választottak ki, azokkal egy másik helyen és pillanatban még megtörténhet ugyanez. Ezen a héten mindegyikük rengeteget tanulhatott, ezeket a tapasztalatokat kell hasznosítaniuk a jövőben. Biztosan lesznek, akik így is szomorúan távoznak majd közülük, de ennek az egyhetes lehetőségnek a pozitívumaira kell emlékezniük."

Az első kiválasztót még sikerrel vevő Jakab Dávid még közösen állhatott a színpadon David Luizzal, míg az első körben kieső Nagy Leventét kedvenc csapata egyik játékosának személyes jelenléte vigasztalhatta. A második válogatóra Marco Materazzi, az Internazionale korábbi klasszisa volt hivatalos.

„Egy futballistának mindig »éhesnek« és motiváltnak kell maradnia – adott követendő jó tanácsot a világbajnok olasz válogatott hátvéd. – Ha ez az érzés megvan valakiben, nemcsak minden mérkőzésen, hanem minden edzésen, akkor sikerül majd elérni a céljait. A pályán pedig csak saját magát kell adnia, és az egyszerű dolgokat kell megcsinálnia, természetesen jól. Ez a titok."

A szombati döntőt – amelynek már mindkét magyar csupán nézője lehetett – a Mini Estadiban rendezték meg, a sípot pedig nem más fújta, mint a 2010-es vb-döntő angol játékvezetője, Howard Webb.

„Nagyszerű volt a meccs színvonala, remélem, rövid időn belül találkozom majd néhány fiatal játékossal a profik között – dicsérte az alkalmi egyletként összekerülő 26 döntős teljesítményét Webb. – A finálé résztvevői komoly lelki nyomás alatt játszhattak. Nagy volt számukra a tét, hogy meg tudják mutatni a képességeiket, és azokkal meggyőzzék a kiválasztó edzőket. Szenvedélyesek, elszántak és fegyelmezettek voltak, s ezekre a jellemzőkre a folytatásban is nagy szükségük lesz, ha topszinten akarnak futballozni."

Jimmy Gilligan, a kiválasztás szakmai stábjának vezetője a szombati banketten hangsúlyozta: százezernél is többen vettek részt a tehetségkutatón, belőlük választódott ki az idők során a tizenhat győztes. Utóbbiak „ma" még élvezhették ugyan a sikert, de „holnaptól" már a jövőre kell koncentrálniuk, hiszen „még mindig sok a tennivaló".

A záróünnepségre Laurent Blanc, a francia válogatott idén nyárig hivatalban lévő szövetségi kapitánya, többek között a Barcelona, az Internazionale és a Manchester United korábbi klasszisa volt hivatalos.

„A továbbjutóknak nemcsak a tehetségük, hanem a lehetőség is adva van, hogy még előrébb lépjenek, és megvalósítsák a céljaikat. Ez az esély egyedülálló a fiataloknak, akiket talán majd profi együttesekben és nagy meccseken láthatunk viszont a jövőben" – végszavazott Blanc.

A továbbjutó tizenhat, már egy csapatot alkotva, januárban négyhetes edzőtáborba vonul, méghozzá négy különböző helyszínen. A Nike angol és amerikai futballakadémiája mellett az MU és a Juventus vendégszeretetét is élvezhetik majd. Utóbbi két klub ifjúsági együtteseivel, valamint a korosztályos amerikai válogatottal is összemérhetik magukat, így jutva újabb esélyhez a szakmai fejlődésre és kiugrásra.

A LEGNAGYOBBAKTÓL LESHETTEK EL MOZDULATOKAT

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik