Nincs fejlődés: ugyanott tart a Fradi, ahol tavaly ilyenkor

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.21. 19:05
null
A Ferencváros az augusztust sem élte meg a nemzetközi porondon (Fotó: Földi D. Attila)
A Ferencváros a tavalyi, Zeljeznicar elleni korai Európa-liga-búcsú után ezúttal a Bajnokok Ligájában az albán Partizani Tirana ellenében esett ki váratlanul korán az európai kupaporondról. A kudarc okaival kapcsolatban hét pontot szedtünk össze, megvizsgáltuk a közelmúlt igazolásait, Thomas Doll, a játékosok és a vezetőség felelősségét, valamint megnéztük, hogyan lehetne továbblépni a kudarc után.

1. ERŐSÍTÉST JELENTŐ IGAZOLÁSOK NÉLKÜL

Lerágott csont az aktuális, európai kupaporondról távozó magyar csapattal kapcsolatban, de ebben az esetben is igaz. A Ferencvárosnak nem volt olyan játékosa, akit ebben vagy az előző átigazolási időszakban szerződtetett, és a BL-selejtezőkön megfelelő erősítést jelentett volna.

Azt már a korábbi évek tapasztalata alapján le lehetett szűrni, hogy a nyáron érkező labdarúgók ritkán tudnak beépülni a csapatba a nyári selejtezőkre, így valójában a télen átigazolt játékosok esetén van meg erre a lehetőség. Fél évvel ezelőtt csupán Florian Trinks érkezett, aki nem tudott maradandót alkotni a tavasszal, és a Partizani ellen sem nyújtott kiemelkedőt.

A német középpályás érkezése olyan szempontból logikus lépés lehetett, hogy a klub már akkor felkészülhetett Nagy Ádám távozására. Csakhogy a két futballista teljesen mást játszik, a Bolognához távozó középpályás mélységből irányít, míg Trinks többször egészen Böde Dániel mellé fellépett.

A nyári érkezők közül Lovrencsics Gergő végigjátszotta mindkét meccset, ám egy kivétellel ő sem hozott extrát – a második félidő elején Böde fejére varázsolta a labdát, melyet a csatár a kapu mellé fejelt. Marco Djuricin az InStat-indexe alapján a Fradi leggyengébb, az egész mezőny második legrosszabb játékosa volt. Oliver Hüsingnek jobbak voltak az adatai, nem is játszott rosszul, eltekintve attól a nem jelentéktelen ténytől, hogy egy ügyetlen megmozdulással óriási öngólt lőtt.

Nézzük meg az egy évvel ezelőtt érkezőket, akiknek már volt idejük beépülni. Közülük Leandro megragadt a középhátvéd poszton, a Partizani ellen két hajmeresztő hibája volt, de azokat megúszta a Fradi. Pintér Ádámnak csak egy félidő jutott a visszavágón, és közel sem tudta azt a teljesítményt nyújtani, amit az ő posztján Nagy Ádám mutatott, jóval kevesebbet volt játékban, körülményesen futballozott.

A támadójátékban az átütőerő hiányának kiküszöbölésére papíron alkalmasak közül Haraszti Zsolt fél év után távozott, míg Stanislav Sesták és Radó András nem tudott alapemberré válni az egy év alatt.

Az egyetlen valódi erősítést a közelmúltban Cristian Ramírez jelentette, akit tavaly nyáron kölcsön után végleg megszerzett az FTC, és szerda este benne volt az igazi veszély (ő harcolta ki a tizenegyest is), de ha ezt a balhátvédjéről írjuk le egy csapatnak, az sok mindent elárul.


2. A GÓLVÁGÓ HIÁNYA

Marco Djuricin eddig nem lopta be magát a ferencvárosi szurkolók szívébe
Marco Djuricin eddig nem lopta be magát a ferencvárosi szurkolók szívébe

A Ferencváros játékából tegnap leginkább a gól hiányzott, ehhez a váratlan megoldások és húzások mellett egy jó befejező csatárra lett volna szüksége. Amikor az erősítésekről van szó, szinte mindig azt hangoztatják az Üllői úton, hogy szükség lenne góllövő csatárra, aki Böde mellett vagy helyett képes lehet arra, hogy eldöntse a meccseket.

Az ilyen igazolások eddig szinte kivétel nélkül nem jöttek be, vagy ezek a játékosok Böde mellett, a 4–3–3-as rendszerben a szélen kaptak helyet. Kezdődött Benjamin Lauthtal, akiről egy szezon alatt kiderült, nem ő lesz a megfelelő megoldás, távozott is. Jött Sesták, aki mutatott szép megoldásokat, de szintén nem az a tipikus center, ahogy Radó sem az, kettejükről már fentebb leírtuk, mivel nem alapemberek, csodát nem lehet elvárni tőlük.

Most pedig érkezett Marco Djuricin. Az osztrák csatár – akinek értékét a transfermarkt.de 1.5 millió euróra becsüli, ezzel ő volt a mezőny legértékesebb játékosa – lehet, hogy néhány hét, hónap múlva megmutatja, ő lesz a megfelelő megoldás, de egyelőre nem sikerült neki, és ez is hozzátett ahhoz, hogy ismét korán elvéreztek a nemzetközi kupában a zöld-fehérek.

A közönségkedvenc Bödével kapcsolatban pedig ezúttal is meg kell fogalmaznunk azt a kritikát, hogy kulcsmomentumban ziccert hibázott. A Partizani ellen kísértetiesen hasonló helyzetben rontott a Groupama Arénában, mint tavaly ugyanezen a pályán a Zeljeznicar ellen.

3. DOLL FELELŐSSÉGE

Nagy kérdés, mennyire kell Thomas Doll nyakába varrni a kiesést, de az biztos, hogy mind a két alkalommal (Zeljeznicar és Partizani) ugyanaz lett a végeredmény:

„Ez a teljesítmény talán a magyar bajnokságban elég, de a nemzetközi szinten kevés. A mai szégyenteljes játék miatt elnézést kérünk minden Ferencváros-szurkolótól.”

Akár most is mondhatta volna ezt Doll, ám ez a tavalyi búcsú idején megfogalmazott gondolata volt a szakembernek.

„Csak elnézést tudok kérni a szurkolóktól a mai teljesítmény miatt. Ez elfogadhatatlan, nem ezért küzdöttünk az egész tavalyi szezonban, hogy itt kiessünk. Nem volt élet, nem volt tűz bennünk. Volt néhány jó teljesítmény a csapatban, de a többiek produkciója mellett ez nem lehetett elég a továbbjutáshoz.”

A nagy edzők, jó vezetők teljes mértékben vállalják a felelősséget. Tény, hogy Doll idén is elnézést kért a szurkolóktól, ám a mérkőzést követő nyilatkozatában burkoltan a játékosok felelősségét firtatta.

Pedig elsősorban Doll felelőssége, hogy a két selejtezőn a csapata játékán nem látszott, hogy képes tudatosan felépített támadásvezetésekre, ráadásul az átigazolási politika szálai is az ő kezében futnak össze, és ahogy írtuk, igazi, valós erősítést jelentő labdarúgó nem érkezett az utóbbi egy évben.

A német szakember legtöbbször hevesen gesztikulál a kispad mellett, ám a hosszabbításban ezúttal csak tanácstalanul állt, sokszor a kezébe temette az arcát, csapata pedig edzője tükre volt a pályán.

Ha már hosszabbítás, Doll éppen néhány hete írta alá új szerződését a Fradival. Hogy jó döntés volt-e új megállapodást kínálni neki, vagy a vezetőség megbánja-e döntését és edzőváltás lesz, az hamarosan kiderül. A szakember mindenesetre úgy fogalmazott, ha ő az oka a búcsúnak, azonnal összecsomagol.

A PÁRHARC 15 LEGÉRTÉKESEBB JÁTÉKOSA
Név
Érték
(euróban)
1.Marco Djuricin
1.5 millió
2.Cristian Ramírez
1.2 millió
Dibusz Dénes
1.2 millió
4.Böde Dániel
800 ezer
5.Pintér Ádám
750 ezer
6.Michal Nalepa
700 ezer
7.Lovrencsics Gergő
650 ezer
8.Emir Dilaver
600 ezer
Varga Roland
600 ezer
10.Gera Zoltán
500 ezer
Radó András
500 ezer
Stanislav Sesták
500 ezer
13.Alban Hoxha
489 ezer
14.Agustín Torassa468 ezer
15.Mentor Mazrekaj361 ezer

4. A JÁTÉKOSOK FELELŐSSÉGE

Az biztos, hogy nem csak ő az oka… Fentebb már írtunk arról, hány játékos okozott csalódást, a felsorolást lehetne folytatni, de a legegyszerűbb úgy összefoglalni, hogy Cristian Ramírezen kívül kiemelkedőt nem igazán láttunk, és bár Gera Zoltán az InStat szerint a mezőny legjobbja volt (248-as mutató), sem ő, sem más nem tudott vezéregyéniség lenni a pályán.

Mindezt úgy, hogy a BL ezen szakaszánál (2. selejtezőkör) még nem lehet azzal védekezni, hogy az ellenfél költségvetése jóval nagyobb. Az viszont tény, a Fradi játékosainak becsült értéke jóval nagyobb, mint az ellenfél labdarúgóéi.

A Partizani legértékesebb játékosa „a párharc hőse”, a tizenegyeseknél gólt panenkázó Alban Hoxha, aki a transfermarkt.de szerint 489 ezer eurót ér. A Ferencváros keretében nála – mint azt az oldalsó táblázat mutatja – 12 (!) értékesebb labdarúgó van.

Doll azt mondta a mérkőzés után, néhány játékosnak 180 fokos fordulatra van szüksége, ez pedig arról árulkodik, nem mindenkinek kifogástalan a mentalitása a keretben, így kijelenthető, a játékosok is vastagon benne vannak a búcsúban.

5. A KÖRÜLMÉNYEK, AMIKBEN KÁR LENNE KERESNI A KUDARC IGAZI OKAIT

Több alkalommal is csak kevésen múlt, hogy sikerüljön összehozni a második gólt, a legnagyobb balszerencse pedig az volt, hogy a játékvezető 1–0-s ferencvárosi vezetésnél nem adott meg egy jogos büntetőt, amikor Bödét buktatták az albánok.

A kudarcot ugyanakkor nem lehet erre fogni, ahogy arra a kétségtelenül igaz tényre sem, hogy az UEFA döntése (a Skenderbeu kizárása után az Európa-ligából jött át az albán ezüstérmes) után kevesebb idő volt felkészülni az ellenfélre.

Nem mellékes szempont az sem, hogy bár a 12-es szurkolói mez újra kikerült a drukkerek mögé, valójában nem tudtak 12. emberré válni a szurkolók. A szervezett csoportok és a vezetőség közti vita továbbra sem rendeződött – hiába voltak már a megoldásra utaló jelek –, az ultrák buzdítása ugyanakkor biztosan segített volna.

6. A NEM TISZTA VEZETŐI IRÁNYMUTATÁS

Ha már a vezetőség, érdemes megnézni, milyen eltérő üzeneteket fogalmazott meg a nemzetközi kupaszerepléssel kapcsolatban a csapat számára.

Természetesen az a célunk, hogy bejussunk a csoportkörbe, ha a Bajnokok Ligájában nem sikerül, akkor az Európa-ligában” – mondta tavaly november végén az NSO Tv-nek Orosz Pál vezérigazgató, aki hozzátette, a korai selejtezők miatt sok idő felkészülni nem lesz a sorozatra, és a keret kialakításánál figyelembe kell venni ezt az időtényezőt is.

„Ahhoz, hogy a csoportkörben jól szerepeljünk, nagy bravúr kellene” – a nyilatkozó ugyanúgy Orosz Pál, a helyszín a DIGI Sport Reggeli Start című műsora, az időpont április, ám a megfogalmazás már egészen más.

Be szeretnénk jutni a BL-csoportkörbe, de legyünk reálisak! A Ferencváros költségvetése messze van azokétól, akik egy évvel ezelőtt feljutottak a BL főtáblájára” – mondta Orosz az M1-nek májusban.

„Természetesen szeretnénk bekerülni, de jelen pillanatban azt is látni kell, hogy a Bajnokok Ligája a nagyfiúk játéka, mi még csak alulról nézegetjük ezt a szintet. A csoportkör picit távolinak tűnik” – így júniusban a 9.tv-nek.

„Nem lenne igazságos a csapattal szemben, ha elvárnánk, hogy a BL főtáblájára jusson. Ez nem lehet elvárás, mi nem vagyunk a Barcelona vagy a Real Madrid” – ezt már Doll mondta egy héttel ezelőtt.

A csoportkör valóban nem tűnt reális elvárásnak, de még a második selejtezőkör megugrása sem sikerült.

A zöld-fehérek szombaton a Honvéd otthonában javíthatnak
A zöld-fehérek szombaton a Honvéd otthonában javíthatnak

7. HOGYAN TOVÁBB?

Az FTC éppen ugyanott van, mint egy évvel ezelőtt. Eltelt egy teljes szezon, és hiába a nagyobb költségvetés, az új stadion, a megfelelő körülmények, a most mutatott teljesítmény az európai kupaporondon továbbra is kevés. Szomorú, de az Európa-bajnokságot övező eufória után újra vissza kellett csöppennünk a valóságba, a magyar futball összességében nem lett jobb. Rendszerszinten biztosan nem.

A nagy kérdés, hogy az újabb pofon után elismerik-e az elkövetett hibákat a Ferencvárosnál, és tanulnak ezekből vagy a felelősség hárítása, a kifogások keresése következik. El tud-e indítani ez a kudarc olyan változásokat, amelyek előremutatóak és több erőfeszítésre, jobb teljesítményre sarkallják a vezetőket, a labdarúgókat és a szakmai stábot?

A korai búcsú jó lehet arra, hogy a honi labdarúgás szereplői ismét felismerjék, az Eb-siker ellenére még mindig rengeteg tényezőben vagyunk lemaradva az európai élmezőnytől. Itt az ideje az önkritikának, és el kellene kezdeni a szisztematikus építkezést, a kemény munkát, ha sikereket akarunk elérni.

Már a jó példa is ott van: a válogatott stáb elmúlt két éve Dárdai Pál és Bernd Storck vezetésével mutatja, tudatos, intenzív munkával és a megfelelő, fejlődő szemlélettel rövid távon is lehet jelentős eredményt elérni a magyar labdarúgásban.

LABDARÚGÁS, BAJNOKOK LIGÁJA
2. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓ
FERENCVÁROS–PARTIZANI TIRANA (albán)
1–1 (1–1), 11-esekkel 1–3
Budapest, Groupama Aréna,
8752 néző.Vezette:Tohver (észt)
Gólszerző:Gera (14. – 11-esből), ill. Hüsing (40. – öngól)
Továbbjutott:
aPartizani2–2-es összesítéssel, tizenegyesek után.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik