FTC: „A BL a nagyfiúk játéka”; „Nem kacsa a Van der Vaart-ügy”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.21. 17:41
null
Gera Zoltán és Hajnal Tamás pótlása okozza a legnagyobb fejtörést (Fotó: Koncz György)
Orosz Pál, a Ferencváros vezérigazgatója a 9.tv-nek adott videointerjút. Az Izland elleni Eb-mérkőzés előtt forgatott felvételen beszélt a kontinenstornáról, annak anyagi vonzatáról, a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportköréről, valamint szóba jöttek a távozók és az érkezők is.

 

A vezérigazgató az Európa-bajnokság első meccsével kapcsolatban elmondta: nemcsak a ferencvárosi játékosok, hanem az egész magyar csapat kiválóan szerepelt, fokozatosan vette át a kezdeményezést Ausztria ellen, és megérdemelten nyert – Gera Zoltánt pedig „biológiai csodának” nevezte, hogy ennyi idősen ilyen teljesítményre volt képes.

Orosz Pál a kontinenstorna anyagi vonzatával kapcsolatban hozzátette, a magyar játékosok mellett Stanislav Sesták és a Copa Américán érdekelt Cristian Ramírez miatt is kap pénzt: „Százmilliós nagyságrendről beszélünk” – mondta a 9.tv-nek.

A távozókkal kapcsolatos kérdések középpontjában a „fél Európából csábított” Nagy Ádám szerepel a középpontban. Hogy mi a Ferencváros célja a játékossal, eladni vagy megtartani és köré építeni a csapatot?

„Többek között azért tart itt a magyar klublabdarúgás, mert nem üzleti szempontok alapján volt kezelve. Emocionálisan is kell kezelni, de az emóció sokkal inkább a szurkolónak a dolga. A klubvezetőnek és a sportszakmai vezetésnek pedig az, hogy ha egy játékosra egy nagyobb klubtól igény van, ha a csapat számára jó anyagi feltételek mellett lehet átigazolni, a játékos számára jó anyagi feltételek vannak a fejlődésre és jó anyagi feltételek az ő számára is, akkor el kell tudni engedni a játékost. És keresni kell a helyére egy másik hasonló kvalitásút, úgy, hogy maradjon is még abból a összegből, hogy a maradékból lehessen visszaforgatni például infrastruktúrába vagy az utánpótlás fejlesztésébe.”

„Ha van olyan játékos, akire megfelelő ajánlat érkezik, akkor azt megfontoljuk. Nekünk az a célunk, hogy csoportkörbe jussunk. A Bajnokok Ligája csoportköre picit távolinak tűnik, annak ellenére, hogy természetesen úgy megyünk oda, hogy oda szeretnénk bekerülni. Anyagilag is egészen más lenne a helyzet egy BL-csoportkör esetén, mint ha „csak” egy Európa-liga-csoportkörbe kerülünk be. A mi költségvetésünk kilenc-tíz millió euró évente, a BL-csoportkörbe kerülési bónusz tizenkétmillió euró. Ez más platformra helyezne minket. Az Európa-ligában ez 2.4 millió euró, tehát ekkora különbség van a kettő között.”

„Természetesen szeretnénk bekerülni, de azt is kell látni jelen pillanatban, hogy a Bajnokok Ligája a nagyfiúk játéka, mi még csak alulról nézegetjük ezt a szintet. Óriási szerencse, megfelelő sorsolás kell hozzá, hogy bekerüljünk. Az Európa-ligába könnyebb a bajnoki ágról, de oda is kell szerencse.”

„Egyelőre senkiért sem jött konkrét ajánlat, csak érdeklődés” – felelte a távozásokkal kapcsolatos kérdésre.

A vezérigazgató elmondta, hogy a bajnokságban ismét aranyérmet szeretne nyerni a csapat, ezért olyan keretet kell összeállítani, amely a selejtezőket és a bajnoki mérkőzéseket is sikerrel tudja venni. Elérkeztünk az érkezők kérdéséhez.

„Tárgyalunk csatárposzton szereplő játékossal, de ahogyan Böde Dani szokta mondani, úgyis ő rúgja majd a gólokat – viccelődött Orosz, majd folytatta: – Tárgyalunk védővel is, és ami a legnagyobb fejtörést okozza számunkra, hogy sajnos Gera és Hajnal sem lesz fiatalabb. Az ő pótlásuk nagyon nehéz lesz, mert a hozzájuk hasonló játékintelligenciájú, fiatal játékosok borzasztóan sok pénzbe kerülnek. Ezért is nagyon fontos, hogy az utánpótlás-nevelésünk olyan legyen, hogy kikerüljenek olyan játékosok, akik képesek lehetnek pótolni a nagy sztárokat.”

Az elmúlt időszakban slágertéma volt a Ferencvárossal kapcsolatban Rafael van der Vaart esetleg érkezése is. Hogy kacsa volt-e a sztori?

„Nem – felelte röviden Orosz Pál. – Thomas Doll beszélt Van der Vaarttal. Neki még élő szerződése van a klubjával, nagyon sok múlik azon, hogy a szerződésével kapcsolatban milyen megállapodást tud kötni a csapatával. Én úgy gondolom, hogy neki nincsen feltétlenül ellenére, hogy idejöjjön – most finoman fogalmaztam –, de mivel élő szerződése van, ezért neki kell megállapodnia a klubjával, addig mi nem is tárgyalhatunk vele, tehát ez egy beszélgetés volt csak vele, semmi hivatalos tárgyalás.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik