HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.05.26 12:55 Frissítve: 2018.05.26 13:05

BL: Szalah így oldja meg a ramadán problémáját

A muszlim élsportolók számára az átlagosnál is nagyobb kihívás az egyhónapos böjt betartása, ugyanis ilyenkor gyakorlatilag csak éjszaka étkezhetnek és ihatnak.

HIRDETÉS


„Ramadán hónap az, melyben a Korán útmutatásként leküldetett az emberek számára, a vezérlet és a különbségtétel nyilvánvaló bizonyságaként” – írja a Korán, ilyenkor az Allahhoz való közeledés érdekében a hithű muszlimok hajnalhasadástól napnyugtáig, azaz kora reggeltől késő estig tartózkodnak az evéstől, ivástól, a dohányzástól (ami egyébként is tilos) és a házasélettől, a test és a lélek megtisztulása érdekében kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat és a pletykát. Felmentést csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, a csatában harcolók és a betegek kapnak.

Kibúvó tehát akad, és ez kapóra jön most a Real Madrid elleni fináléra készülődő Mohamed Szalahnak: a hithű muzulmán játékos két napra felfüggeszti a ramadánt, de ezt majd két nappal pótolnia kell a böjti időszak után.

(A ramadán egyébként mozgóünnep, az iszlám naptár a Hold járásán alapuló éveket használó holdnaptár, amelyben egy év 354.4 napból áll, és ennek az évnek a kilencedik hónapjáról van szó.)

Szalah kétnapos halasztásáról a Liverpool gyógytornásza, Rubén Pons nyilatkozott egy spanyol rádiónak.  

A Pool és a Real Madrid is tiszteletben tartja játékosai vallását, Szalah mellett Sadio Mané, Emre Can, illetve Asraf Hakimi érintett, a madridi Karim Benzema pedig úgy döntött, hogy ő majd az idény után tartja meg a böjtöt.

„A csapat marbellai minitúrája előtt összeállítottak a táplálkozási szakemberek egy speciális tervet Szalah számára, a döntő napján és azt megelőzően pedig nem fog böjtölni” – mondta Pons, aki annyira jó kapcsolatot ápol az egyiptomi szélsővel, hogy az oroszországi világbajnokságra is elkíséri őt.

ÉLŐ HÍRFOLYAM, MINDEN HÍRÜNK A BL-DÖNTŐRŐL ITT!

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.19 20:54:53

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A címvédő hadjárat első mérkőzése könnyed madridi sikert hozott az olasz csapat ellen.

2018.09.19 20:53:49

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Egy furcsa eset miatt kiállították a Juventusszal első BL-mérkőzését vívó portugált, társai nélküle is győztek.

2018.09.19 16:57:31

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Szalai Ádámék nem tudtak nyerni Ukrajnában, CR-t kiállították, a Manchester United győzött Svájcban.

2018.09.18 20:47:19

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A párizsiak kétgólos hátrányból egyenlítettek, ez sem volt elég • Nem tudott nyerni a Napoli Belgrádban.

2018.09.18 18:41:32

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A katalánok négy gólt lőttek odahaza a PSV-nek, a hollandoknak az emberelőny is kevés volt a szépítésre.

HIRDETÉS
HIRDETÉS