nemzetisport.hu 2018.05.26 12:55 Frissítve: 2018.05.26 13:05

BL: Szalah így oldja meg a ramadán problémáját

A muszlim élsportolók számára az átlagosnál is nagyobb kihívás az egyhónapos böjt betartása, ugyanis ilyenkor gyakorlatilag csak éjszaka étkezhetnek és ihatnak.


„Ramadán hónap az, melyben a Korán útmutatásként leküldetett az emberek számára, a vezérlet és a különbségtétel nyilvánvaló bizonyságaként” – írja a Korán, ilyenkor az Allahhoz való közeledés érdekében a hithű muszlimok hajnalhasadástól napnyugtáig, azaz kora reggeltől késő estig tartózkodnak az evéstől, ivástól, a dohányzástól (ami egyébként is tilos) és a házasélettől, a test és a lélek megtisztulása érdekében kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat és a pletykát. Felmentést csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, a csatában harcolók és a betegek kapnak.

Kibúvó tehát akad, és ez kapóra jön most a Real Madrid elleni fináléra készülődő Mohamed Szalahnak: a hithű muzulmán játékos két napra felfüggeszti a ramadánt, de ezt majd két nappal pótolnia kell a böjti időszak után.

(A ramadán egyébként mozgóünnep, az iszlám naptár a Hold járásán alapuló éveket használó holdnaptár, amelyben egy év 354.4 napból áll, és ennek az évnek a kilencedik hónapjáról van szó.)

Szalah kétnapos halasztásáról a Liverpool gyógytornásza, Rubén Pons nyilatkozott egy spanyol rádiónak.  

A Pool és a Real Madrid is tiszteletben tartja játékosai vallását, Szalah mellett Sadio Mané, Emre Can, illetve Asraf Hakimi érintett, a madridi Karim Benzema pedig úgy döntött, hogy ő majd az idény után tartja meg a böjtöt.

„A csapat marbellai minitúrája előtt összeállítottak a táplálkozási szakemberek egy speciális tervet Szalah számára, a döntő napján és azt megelőzően pedig nem fog böjtölni” – mondta Pons, aki annyira jó kapcsolatot ápol az egyiptomi szélsővel, hogy az oroszországi világbajnokságra is elkíséri őt.

ÉLŐ HÍRFOLYAM, MINDEN HÍRÜNK A BL-DÖNTŐRŐL ITT!

2019.07.19 23:17:31

Bajnokok Ligája SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Ki hiszi el, hogy ezek a csapatok is fontosak az UEFA-nak?

2019.07.18 15:56:37

Bajnokok Ligája P. K.

Szerhij Rebrovval ellentétben Sztojcso Sztoev nem készítette fel jól csapatát – ez vezetett a Ludogorec bukásához.

2019.07.17 23:42:59

Bajnokok Ligája DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Bolgárul a ludo (cirill betűvel лудо) jelentése őrült…

2019.07.17 23:35:13

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

2019.07.17 19:10:32

Bajnokok Ligája Bacskai János (percről percre), Borbola Bence (összefoglaló)

A Fradi nagyon érdekes mérkőzésen idegenben is megverte a Ludogorecet, elméletileg könnyebb ellenfél jön.