Amikor a Messi, Neymar, Mbappé trió is kevés – fantasztikus City-fordítás!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.11.24. 20:50
null
Manchesteri öröm, párizsi bánat a meccs végén (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligájában idegenben még nyeretlen PSG hiába szerezte meg a vezetést az A-csoportot vezető Manchester City otthonában, 2–1-es vereséget szenvedett. Az angol csapat ezzel meg is nyerte a csoportot.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
A-CSOPORT

Manchester City (angol)–Paris Saint-Germain (francia) 2–1 (0–0)

Manchester, Etihad Stadion. 52 030 néző. Vezette: D. Orsato (olasz)
Manchester City:
Ederson – K. Walker, Rúben Dias, Stones, Joao Cancelo – Gündogan, Rodri Zincsenko (Gabriel Jesus, 54.) – Mahrez, Bernardo Silva, Sterling. Menedzser: Pep Guardiola
PSG: Navas – Hakimi, Marquinhos, Kimpembe, Nuno Mendes (Kehrer, 67.) – Paredes, Ander Herrera (Danilo Pereira, 61.), I. Gueye (Di María, 67.) – Messi, Mbappé, Neymar. Vezetőedző: Mauricio Pochettino
Gólszerző: Sterling (63.), Gabriel Jesus (76.), ill. Mbappé (50.)

A csoport másik meccsén
FC Bruges (belga)–RB Leipzig (német) 0–5
(Nkunku 12., 90+3., Forsberg 17., 45+1., André Silva 26.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Manchester City több meghatározó játékosa – Kevin De Bruyne, Phil Foden és Jack Grealish – hiányában is sokkal több helyzetet alakított ki az első félidőben, mint a PSG. Hiába kezdett a párizsiaknál a Messi, Mbappé, Neymar trió, sokáig nem ők játszottak meghatározó szerepet vendégoldalon, hanem sokkal inkább a Kimpembe vezérelte vendégvédelem, amely több hazai lövésnél is nagyot mentett, hol lábbal, hol fejjel, de Keylor Navas kapus is tette a dolgát becsülettel, amikor szükség volt rá. Ha pedig senki nem ért oda, akkor a kapufa mentett, mint Gündogan lövésénél.

A PSG az első félidőben egy ziccerig jutott el, de Kylian Mbappé akkor még nem találta el a kaput. A második félidő elején Messi passzából azonban már olyannyira eltalálta, hogy meg is szerezte a vezetést csapatának (ez volt a 2. BL-gólja az idényben).

Guardiola a kapott gólra rögtön cserével válaszolt,Zincsenko helyett jött Gabriel Jesus és a Manchester City a folytatásban már nem csak helyzetekig jutott…

Előbb Raheem Sterling egyenlített közvetlen közelről, majd a BL-ben a 4. meccsén a 3. gólját szerző GabrielJesus révén fordítottak is a hazaiak egy nagyon szép támadás végén. Egy perccel azután, hogy a BL-ben ebben az idényben még góltalan Neymar kihagyott egy hatalmas helyzetet a másik oldalon.

Remek mérkőzés volt, gyönyörű támadásokkal, és teljesen megérdemelt hazai győzelemmel. Ez a meccs is azt bizonyította, hiába a PSG félelmetes támadóhármasa, ha az nem párosul olyan szűrőmunkával a középpályán, ami szükséges lenne a Manchester Cityre jellemző, rendkívül lendületes támadófutball megállításához.

A City győzelmével csoportelsőként jut tovább az utolsó fordulótól függetlenül, de a PSG is biztosan továbbjut, miután az RB Leipzig nyert az FC Bruges vendégeként.

GYÖNYÖRŰ AKCIÓ VÉGÉN SZÜLETETT A GYŐZTES GÓL – A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

AZ M4SPORT VIDEÓJÁHOZ KATT A KÉPRE!
AZ M4SPORT VIDEÓJÁHOZ KATT A KÉPRE!

 

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester City54117– 8 +912
2. Paris SG5221 9– 7 +2 8
3. RB Leipzig511313–13 0 4
4. FC Bruges5113 5–16–11 4

 

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK! A City győzött, csoportelsőként fog továbbjutni, de a PSG 2. helye is biztos már.

90+3. perc. Jesus kapott sárga lapot lerántásért.

84. perc. Jesus kap egy mesteri labdát, de addig-addig forgolódik két védő között, amíg róla megy ki a labda.

80. perc. Cancelo kapott sárga lapot buktatásért.

76. perc. JESUS, 2–1! Gyönyörű támadás hazai oldalon is, de ebből gól is születik! Egy keresztlabdát passzolt be a bal oldalról középre Bernardo Silva és az érkező Jesus a kapuba pörgette a labdát, Navas csak beleérni tudott a lövésbe.

74. perc. MICSODA JÁTÉK! Neymar kényszerítőzött Di Mariával a tizenhatoson belül, a brazil a remek labdaátvétellel becsapott egy védőt és helyzetbe került, de hét méterről mellé lőtt.

69. perc. Rodri 22 méterről lőtt, de lecsúszott a lábáról, így csúnyán mellé lőtt.

67. perc. Gueye helyett Di Maria állt be, a megsérült Mendest Kehrer váltotta.

63. perc. STERLING EGYENLÍTETT! Egy jobbról bepasszolt labdát többen is elvétettek középen, így a hosszún érkező Sterling egy lépésről passzolhatott a kapuba. 1–1

61. perc. CITY-HELYZET! Jobb oldali hazai kis szöglet után Mahrez lőhetett jobbról, éles szögből, de Navas már nem először védett a meccsen.

61. perc. A megsérült Herrerát Danlio váltotta.

60. perc. Mahrez Paredessel birkózott és még mintha Neymar is odapakolt volna egy kicsit.

55. perc. Rodri egy elkésett belépőért kapott lapot, Paredes maradt lent.

54. perc. Zincsenko helyett máris jön egy csatár, Gabriel Jesus.

50. perc. VEZET A PSG!Mbappé nyolc méterről, jobbról lőtt a kapu bal oldalába Ederson lábai között! A francia csatár Messitől kapta a labdát, aki balról passzolt középre, és egy védőt is érintve jutott el némi szerencsével a labda Mbappéhoz, aki ezt a ziccert már nem rontotta el. 0–1

47.perc. MEGINT EGY CIYT LEHETŐSÉG, DE LES. Gündogan hiába emelte el a labdát már a kapus mellett is, mert Hakimi egyrészt mentett, másrészt lesről indult a német.

Mahrez (szemben) volt a City egyik legjobbja az első félidőben (Fotó: AFP)
Mahrez (szemben) volt a City egyik legjobbja az első félidőben (Fotó: AFP)

 

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ. Csere nincs.

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! A City birtokolta többet a labdát, több nagy helyzete is volt, de a PSG-nek is megvolt a lehetősége, ám gól nem született, egy félidő után 0–0 az állás. A csoport másik meccsén a lipcseiek a szünetben már 4–0-ra vezetnek az FC Bruges vendégeként.

43. perc PSG-HELYZET. Mbappé került a védelem mögé, 12 méterről Walker szorításában lőtt, de nem találta el a kaput, fölé ment a labda.

38. perc. Messi maradt lent egy ütközés után, de nem történt szándékos szabálytalanság.

 

37. perc. Hakimi rosszul sikerült előre rúgási kísérlete Navas kezében landolt, de nem volt szó szándékos hazaadásról.

36. perc. Egyértelműen beszorul a saját tizenhatosa elé a PSG.

35. perc. BLOKK HÁTÁN BLOKK. Ezúttal Gündogan lövésébe lépett bele az ötösön az egyik PSG-védő.

33. perc. NAVAS-VÉDÉS! A legaktívabb hazai játékos, Mahrez lőtt jobbról, a 16-os vonaláról, Navas szögletre ütötte a labdát, a szögletből nem alakult ki helyzet.

33. perc. KAPUFA! Gündogan is megeresztett egy lövést egy lepattanó labdából, 12 méterről amely a bal oldali kapufán csattant.

29. perc. Mahrez jobbról laposan belőtt labdáját vetődve fogja meg Navas.

27. perc.ÚJABB KIMPEMBE-BLOKK! Zincsenko került lövő helyzetbe, úgy tíz méterről, de Kimpembe ismét nagyot mentett.

26. perc. AZ ELSŐ PSG-LÖVÉS! Mendes tört előre a bal szélen és ahogy elérte a tizenhatost lőtt, de Ederson védett.

23. perc. Stones rúgta fel Mbappét, aki egy ideig feküdt a födön, majd kicsit sántikált, de folytatni tudta. Az angol védő viszont megúszta sárga lap nélkül.

21. perc. ÚJABB CITY-HELYZET! Mahrez jobb oldali beadásából a 11-es ponttal egy magasságból csúsztatott fejjel a hosszú alsó mellé Gündogan.

18. perc. MAHREZ! A középpályás tizenhatoson belüli lövésénél Paredes mentett szögletre fejjel.

17. perc. AZ ELSŐ PSG-HELYZET – LEHETETT VOLNA... Neymar 13 méterről lőtt, Ederson lábbbal védett, de lest jelzett a partjelző.

13. perc. Mendes szerelte a tizenhatoson belül az eleső Mahrezt, aki láthatóan szeretett volna 11-est kapni, de a portugál védő a labdát rúgta el.

Messi kiosztott egy kötényt Sterlingnek, de nagyjából ez volt az egyetlen említést érdemlő párizsi megmozdulás tíz perc elteltével.

 


 

5. perc. ÓRIÁSI MENTÉS! Mahrez jobb oldali szabadrúgásból ívet a kapu elé, Rodri már elfejelte a labdát a kapus mellett, de a gólvonal elől Kimpembe mentett fejjel, majd a kipattanóból Mahrez lőtt az oldalhálóba.

Úgy telt el négy perc, hogy a PSG még nem igazán birtokolta a labdát.

3. perc. Mahrez ugratta volna ki Gündogant, de hosszú volt az indítás.

ELKEZDŐDÖTT A MECCS! A sötét kékben játszó PSG kezdett. Világos kékben a City.

 

 

 


Akik már a szerdai játéknap előtt továbbjutottak


 

HÁTTÉR, ELŐZMÉNYEK

♦ A Manchester City az utolsó fordulótól függetlenül biztosan továbbjut, ha nem kap ki hazai pályán a PSG-től, vagy ha az FC Bruges nem nyer otthon az RB Leipzig ellen. Amennyiben Pep Guardiola együttese győz, akkor biztos, hogy csoportelsőként lép tovább a legjobb 16 közé.

♦ A Paris Saint-Germain biztosan továbbjut, ha nyer Manchesterben, vagy ha döntetlent ér el Angliában, és az FC Bruges sem győzi le a Leipziget; vagy ha kikap, és a belga bajnoki címvédő is vereséget szenved a német alakulattól.

♦ A Manchester Cityből hiányzik a koronavírusos Kevin De Bruyne, Benjamin Mendy eltiltott, Ferran Torres sérült és kisebb sérülés miatt kimaradt Jack Grealish, illetve Phil Foden is. A PSG-nél Julian Draxler és Rafinha is sérült, de bizonytalan volt Marco Verratti játéka is, utóbbi a kispadra került. A PSG-ben némi meglepetés, hogy a kapuban nem a két csapat első meccsén, és a BL-ben legutóbb a Leipzig ellen is védő Donnarumma kezd, hanem Navas, igaz, neki is volt már két BL-meccse ebben az idényben, és a múlt szombati bajnokin is ő kezdett (igaz, kiállították). Donnarumma a hírek szerint gyomorrontás miatt maradhatott ki.

Pochettino (balra) és Guardiola másodszor találkozik ebben az idényben – az első meccset a PSG nyerte (Fotó: AFP, archív)

 

♦ A City sorozatban három győztes tétmeccsel a háta mögött várja a PSG elleni, hazai mérkőzést, úgy, hogy a három találkozón, az FC Bruges, a Manchester United és az Everton ellen kilenc gólt szerzett (mindegyik meccsen legalább kettőt) és összesen csak egyet kapott, előtte viszont hazai pályán szenvedett meglepő, 2–0-s vereséget a Crystal Palace-tól. A PSG hét meccse veretlen, a hétből ötöt megnyert, viszont a BL-ben ebben az idényben, vendégként még nem tudott győzni, az FC Bruges és az RB Leipzig otthonában is ikszelt.

♦ Jó hír a párizsiaknak, hogy múlt héten a Nantes ellen megszerezte az első bajnoki gólját is a PSG-ben Lionel Messi, aki így kilenc tétmérkőzésen négy találatnál jár, hiszen a BL-ben már hármat is szerzett, a legelső gólját éppen a City ellen szerezte a szeptemberben 2–0-ra megnyert meccsen.

♦ A két csapat közös európai kupamúltja hat meccset számlál: ebből háromszor győzött a City, míg a PSG csak egyszer (kétszer döntetlenre végeztek), idén szeptemberben. Az angol együttes az előző idényben, a tavaszi BL-elődöntőben idegenben 2–1-re, otthon 2–0-ra győzött.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik