Az ember, akit nehéz lesz megtörnie a Real Madridnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.15. 13:07
null
Jan Oblak munkában a kedd esti BL-mérkőzésen (Fotó: Reuters)
Ritkán fordul elő, hogy egy Bajnokok Ligája-játéknapon csupán egy gól esik, az is tizenegyesből – alábbi összeállításunkban főleg e korántsem szívderítő jelenségben keressük a pozitívumokat, érdekességeket.

EGY KAPUS, AKINEK EGY APRÓ LEHETŐSÉG IS ELÉG

Iker Casillas (Real Madrid), Gianluigi Buffon (Juventus) és Jan Oblak (Atlético) – a három kapus, akinek nem lehetett gólt lőni kedd este. Casillasnak és Buffonnak a hibátlan teljesítmény már-már szerepel a munkaköri leírásában – Casillas éppenséggel kedden érte utol a holland Edwin van der Sart a gól nélkül végigvédett meccsek (51) BL-ranglistájának élén –, Oblak esetében viszont ugyanitt a kispad melengetése és a példás edzésmunka a két legfontosabb tétel.

Oblak Benfica-mezben (Fotó: Reuters)
Oblak Benfica-mezben (Fotó: Reuters)

Volt egészen mostanáig – tehetjük hozzá, ha abból indulunk ki, hogy a 22 éves szlovén kapus kiugrása a mostanihoz hasonlóan alapozódott meg a Benficánál is. Oblak 17 évesen került a lisszaboniakhoz az Olimpija Ljubljanából, de sokáig csak kölcsönjáték jutott neki (Beira-Mar, Olhanense, Uniao Leiria, Rio Ave), mígnem a 2013–2014-es szezon második felében végre megkapta a lehetőséget.

A Porto elleni rangadón (2–0) és a Juventus elleni Európa-liga-elődöntőn (0–0) nem kapott gólt, 13 bajnokin összesen háromszor került a labda a kapujába, és ez elég volt ahhoz, hogy a portugál liga szavazásán őt válasszák meg az idény legjobb kapusának.

És ha egy üzlet beindul: tavaly nyáron megvette őt az Atlético Madrid, méghozzá világklasszisokért járó összegért! Spanyolországban még sohasem fizettek ilyen sok pénzt (16 millió eurót) kapusért, és a futballtörténelemben is csak hétszer. Hiába azonban a mesés ajánlólevél, a játéklehetőségre megint várnia kellett.

A legfeljebb hazai kupaszerepléssel megszakított hosszas kispadozás után márciusban, Moyá sérülése következtében nyílt ki előtte az Atlético kapuja, és Oblak eddig él a lehetőséggel: az ötszörös szlovén válogatott kapus négy bajnokin védett, hármon nem kapott gólt; a BL-ben két kapott gól nélküli meccs plusz egy sikeres tizenegyespárbaj a mérlege.

Vajon hogyan tovább? Marad-e az övé a kapu?

A MECCS TALÁN LEGNAGYOBB VÉDÉSE, A PRÓBÁLKOZÓ GARETH BALE

Cristiano Ronaldónak sem sikerült (Fotó: Reuters)
Cristiano Ronaldónak sem sikerült (Fotó: Reuters)

OBLAK KEZE BENNE VAN ABBAN, HOGY…

véget ért Cristiano Ronaldo nagy sorozata: a portugál a legutóbbi 12 idegenbeli BL-mérkőzésén mindig a kapuba talált – most nem.

a Real a legutóbbi hét derbin egyszer sem tudta legyőzni az Atléticót, ilyen hosszú nyeretlenségi szériája még sohasem volt ebben a párharcban. Az is most fordul elő először, hogy a „királyiak” négy egymást követő látogatásuk során gól nélkül maradnak a Vicente Calderón Stadionban (0–1, 0–2, 0–4, 0–0). (A Real leghosszabb nyeretlenségi sorozata – kilences – a Valencia ellen volt 1942 és 1946 között.)

megint bebizonyosodott, hogy nagyon nehéz gólt rúgni az Atléticónak: a legutóbbi nyolc BL-mérkőzésen csupán egyszer került a labda a piros-fehér-kékek kapujába, ebből gyorsan kikövetkeztethető az is, hogy hét mérkőzésen egyszer sem. Ne hallgassuk el az egyetlen gól szerzőjének nevét: Hakan Calhanoglu (Leverkusen). Mellesleg az ő tizenegyesének kivédésével indította Oblak a nyolcaddöntő emlékezetes tizenegyespárbaját…

• Ugyanez hazai pályán fokozottan érvényes: egymás után hetedszer maradt nulla a mindenkori vendégcsapat neve mellett, ezzel az Atleti beállította a Juventus, az Arsenal és a Depor közös BL-rekordját.

• A döntetlennel megnyúlt az Atlético spanyol csapatok elleni hazai veretlenségi sorozata az európai porondon: a „matracosok” az eddigi hét meccsen öt győzelmet és két döntetlent könyveltek el, ötször gólt sem kaptak.

• A két madridi csapatra amúgy nem jellemző a gól nélküli döntetlen: legutóbb 2005 májusában nem született gól a két együttes mérkőzésén, az egy bajnoki volt a Bernabéuban. A keddi BL-meccsnek otthont adó Vicente Calderónban ezt megelőzően 1993-ban végeztek 0–0-ra.

Marcelóék melegítenek
Marcelóék melegítenek

ELŐJÁTÉK

Kamerák, csőre töltött okostelefonok és humorhormonnal telepumpált trollok lesik a hírességek minden mozdulatát – tudjuk be e jelenségnek, hogy ez a fotó megszületett, és pikáns megjegyzések kíséretében bejárta a világhálót.

NA, MOST LEGYÜNK OKOSAK! (1.)

• Amióta a továbbjutás eldöntésénél különös jelentőséggel bírnak az idegenben szerzett gólok, a 0–0-s eredmény többnyire azt a csapatot juttatta tovább, amelyik a második meccs pályaválasztója volt (65 százalék).

• Az Atlético minden eddigi európai kupapárharcából továbbjutott, amelyiknek első mérkőzése hazai pályán 0–0-ra végződött (Galatasaray, 1973; Sporting, 2010; Chelsea, 2014).

• A Real eddigi egyenes kieséses európai kupapárharcai közül 22 kezdődött idegenbeli döntetlennel – és 21 hozott továbbjutást. A kakukktojás a Szpartak Moszkva elleni 1991. tavaszi BEK-negyeddöntő volt (0–0, 1–3).

• A Real először játszott 0–0-t spanyol csapat ellen európai kupaporondon. A királyiak mindig bejutottak a legjobb négybe, ha döntetlent játszottak a negyeddöntő első mérkőzésén.

MANDZUKIC VÉRES FEJE – ÉS VÉRBEN FORGÓ SZEME

Alighanem a véres fejjel hevesen elégtételt követelő Mario Mandzukicról készült televíziós felvétel marad az egyik szimbóluma a keddi madridi derbinek, és szó se róla, faragták a horvátot rendesen. Aki megsajnálta, nem ok nélkül tette. Példa:

Aztán a meccs után milyen információ hullámzott végig a világháló tengerén? Az, hogy Mandzukic hétszer szabálytalankodott a keddi mérkőzésen, márpedig a Real Madrid ellen a BL-ben még soha senki sem vetemedett ennyi rosszalkodásra. Aki kardot ragad…

Ancelotti, Simeone: kölcsönös gratuláció (Fotó: Reuters)
Ancelotti, Simeone: kölcsönös gratuláció (Fotó: Reuters)

SZÉP JUBILEUM

A kedd esti volt Diego Simeone 400. mérkőzése edzőként, és ha eszünkbe jut, hogy az argentin sportember 2006 elején még aktív futballista volt, máris leesik az állunk – kilenc évvel a visszavonulása után már négyszáznál jár…!

Simeone a visszavonulásával gyakorlatilag egy időben lett játékoskori utolsó csapata, az argentin Racing trénere, amelyet – két részletben – 34 mérkőzésen irányított. A későbbiekben az Estudiantes (60), a River Plate (44), a San Lorenzo (48) és az olasz Catania (18) következett, míg az Atléticót 2011 óta immár 196 mérkőzésen vezette csatába.

AZ A BIZONYOS EGYETLEN KEDDI GÓL

Beszámoltunk róla, hogy Leonardo Jardim, a Monaco vezetőedzője óriási igazságtalanságnak tekinti a torinói eredményt, szerinte a Juventus olyan tizenegyesből szerzett vezetést, amelyet megelőzően a szabálytalanság a tizenhatoson kívül történt. Az alábbi fotó azt látszik bizonyítani, hogy Ricardo Carvalho valóban a tizenhatoson kívül szabálytalankodott Álvaro Moratával szemben.

Na, hol akad össze az a két láb?
Na, hol akad össze az a két láb?

A JUVE, A MONACO ÉS A TIZENEGYESEK

A büntetőt mindenesetre megadták, innentől pedig munkába állhattak a statisztikusok.

• A Bajnokok Ligájában eddig négy tizenegyest ítéltek a Monaco ellen. Háromszor a Juventus volt az ellenfél.
• A Juventus eddig 17 büntetőt rúghatott a BL-ben, közülük 14 hozott gólt. A sikeres ítélet-végrehajtók: Alessandro Del Piero (6), Arturo Vidal (5), Nicola Amoruso (2), Filippo Inzaghi (1).

Arturo Vidal nem lelkizett, belőtte (Fotó: Reuters)
Arturo Vidal nem lelkizett, belőtte (Fotó: Reuters)

VIDAL EGY HÍRES HONFITÁRS NYOMDOKAIN

A torinói tizenegyest értékesítő, kedden a kilencedik BL-gólját szerző Arturo Vidal előtt Marcelo Salas volt az utolsó chilei labdarúgó, aki a kapuba talált a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Nem ma történt: az akkoriban a Lazióban futballozó csatár 2000. április 5-én talált be a Valenciának.

NA, MOST LEGYÜNK OKOSAK! (2.)

• A Monaco elbukta a legutóbbi három európai kupapárharcát, amelyik 1–0-s vereséggel kezdődött.

• A Juventus elbukta a legutóbbi három európai kupapárharcát, amelyik 1–0-s győzelemmel kezdődött (FC Bruges, 1977–1978; Rangers 1978–1979; Celta 1999–2000)

• 80 csapatból 59 úgy jutott tovább a BL-negyeddöntőből, hogy az első gólt szerezte a párharc során.

• Amióta él az idegenbeli gólok szabálya, az első meccs 1–0-s hazai győzelme általában annak a csapatnak kedvez, amelyik idegenben játssza a második mérkőzést (60 százalékos továbbjutási ráta).

EMLÉKEZTETŐ

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

ATLÉTICO MADRID (spanyol)–REAL MADRID (spanyol) 0–0
Madrid, Vicente Calderón Stadion. Vezette: Mazsics (szerb)
ATLÉTICO MADRID: Oblak – Juanfran, Miranda, Godín, Siqueira – A. Turan, Gabi, Mario Suárez, Koke (F. Torres, 83.) – Mandzukic, Griezmann (Raúl García, 77.). Vezetőedző: Diego Simeone
REAL MADRID: Casillas – Carvajal (Arbeloa, 85.), Varane, Sergio Ramos, Marcelo – Modric, Kroos, J. Rodríguez – Bale, Benzema (Isco, 76.), C. Ronaldo. Vezetőedző: Carlo Ancelotti

JUVENTUS (olasz)–AS MONACO (francia) 1–0
Torino,
Juventus Stadion. Vezette: Královec (cseh)
JUVENTUS:
Buffon – Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra – Vidal, Pirlo (Barzagli, 74.), Marchisio, Pereyra (Sturaro, 87.) – Tévez, Morata (Matri, 83.). Vezetőedző: Massimiliano Allegri
MONACO: Subasic Raggi (Berbatov, 71.), R. Carvalho, Abdennour, Kurzawa Fabinho, Kondogbia, Moutinho, Carrasco Martial (M. Carvalho, 87.), Dirar (B. Silva, 51.). Vezetőedző: Leonardo Jardim
Gólszerző: Vidal (57. – 11-esből)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik