Willi Orbán a 300. mérkőzésére készül az RB Leipzigben

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2024.03.06. 10:56
Willi Orbán (jobbra) a Real Madrid sztárjaival csatázhat 300. lipcsei mérkőzésén (Fotó: AFP)
Mérföldkőhöz érkezett Willi Orbán a lipcsei klubban, és még emlékezetesebbé tenné számára a mérkőzést, ha a csapata kiejtené a Real Madridot.

Bravúrral ünnepelheti a háromszázadik mérkőzését Willi Orbán. Az RB Leipzig szerda este a Real Madrid otthonában játszik a BL-nyolcaddöntő visszavágóján, a németeknek 1–0-s hátrányból kell kiharcolni a továbbjutást, amiért Gulácsi Péter és 42-szeres magyar válogatott védő is sokat tehet. Utóbbi számára pedig extra motivációt jelenthet, hogy fontos mérföldkőhöz érkezik, ugyanis ez lesz a 300. találkozója a lipcsei együttesben. A legelsőt 2016. augusztus 28-án játszotta a Hoffenheim ellen (2–2), és a különleges összecsapás apropóján összeszedtük az eddigi legfontosabb BL-mérkőzéseit – amely szintén kerek, hiszen ez lehet a 30. találkozója a legrangosabb európai kupasorozatban.

AZ ELSŐ BL-MECCS     

Willi Orbán hat és fél évvel ezelőtt, 2017. szeptember 13-án a Monaco ellen játszotta pályafutása első BL-mérkőzését, csapatkapitányként végigjátszotta az 1–1-es döntetlennel záruló találkozót. Emil Forsberg góljával szereztek vezetést a hazaiak, majd két perccel később egyenlített Youri Tielemans. Érdekesség, hogy az egyenlítés előtt Gulácsi Péter bravúrral védte Tielemans fejesét, a kipattanónál azonban már tehetetlen volt. A Kicker tudósítása szerint Orbánnak a második félidő elején volt egy nagy mentése, a lap azonban csak négyes osztályzatot adott neki, ám ott az egyes számít a legjobbnak. Ennek ellenére bizonyára emlékezetes maradt neki az a mérkőzés.

AZ ELSŐ GYŐZELEM ÉS AZ ELSŐ GÓL     

Még ugyanabban az idényben, a Porto elleni hazai mérkőzésen az első BL-győzelmét és az első gólját is elkönyvelhette az Rb Leipzig védője. A 2017. október 17-én játszott mérkőzés nyolcadik percében ő szerezte meg a vezetést a hazaiaknak. Bruma távoli lövését még védte a portugálok kapusa, még Jean-Kévin Augustin elől is tisztázni tudott, a jól helyezkedő Orbán azonban közelről, ballal az üres kapuba lőtte a kipattanót. Azóta is ez az egyetlen BL-gólja, gólpassza is egy van, azt is ebben a kiírásban jegyezte, a Monaco elleni 4–1-es győzelem alkalmával. A Kicker ezen a meccsen 3.5-es osztályzatot adott a magyar védőnek, és bár a lipcseiek 3–2-re nyertek, később nem jutottak tovább a csoportból. Az RB Leipzig Besiktas és a Porto mögött, a Monacót megelőzve hét ponttal a harmadik helyen zárt.

A LEGEMLÉKEZETESEBB SIKER     

Fontos kiemelni, hogy a 2019–2020-as kiírásban az RB Leipzig az akkor egy meccses elődöntőig menetelt, ott viszont 3–0-ra kikapott a PSG-től. A sérüléséből felépülő magyar védő csak nyolc percet volt a pályán, azt megelőzően pedig csak az első három csoportmérkőzésen játszott. Ettől függetlenül örömteli volt, hogy két magyar futballista (Gulácsi Péter védett) is a döntőbejutás küszöbén állt. Willi Orbán legnagyobb BL-sikere viszont talán a 2022. október 25-i, Real Madrid ellen hazai pályán 3–2-re megnyert találkozó. Már csak azért is, mert a mostani visszavágó előtt is erőt meríthet abból a diadalból. Mellesleg a Kicker akkor 2.5-es osztályzattal díjazta a teljesítményét, amivel az egész mezőny egyik legjobbja volt. Csak Mohamed Simakan (2), és az egyaránt gólt szerző Josko Gvardiol (1.5), Christopher Nkunku (2), és Vinícius Junior (2) kapott jobb osztályzatot nála.

 

Az eddigi 299 mérkőzéssel jelenleg Willi Orbán az RB Leipzig történetének harmadik legtöbb mérkőzéssel büszkélkedő játékosa. Csak Yussuf Poulsen (390) és a jelenleg New Yorkban futballozó Emil Forsberg (325) előzi őt meg. Mögötte pedig Gulácsi Péter következik a listán 292 találkozóval, vagyis hamarosan a magyar válogatott kapus is eléri a 300-as mérföldkövet. A Kicker egyébként nemrég összeállítást közölt arról, hogy kik a Red Bull-birodalomban legtöbbet játszó futballisták, és itt a magyar kapus már második 392 meccsel (korábban a Salzburgban védett), és csak Andreas Ulmer előzi meg, akinek 581 meccse van a Salzburg színeiben.
Gulácsi Péter is közel a 300-hoz

BAJNOKOK LIGÁJA 
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
21.00: Real Madrid (spanyol)–RB Leipzig (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, V: Davide Massa (olasz)
Az első mérkőzésen: 1–0, a Real Madridnak.


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik