Atlétikai vb: Itt nem elég a szív – Wagner-Gyürkés Viktória

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.08.14. 08:39
null
Wagner-Gyürkés Viktória úgy érzi, képes lehet a magyar csúcs megdöntésére (Fotó: Török Attila)
Jól sikerült a váltás 3000 akadályról ötezer méterre, Wagner-Gyürkés Viktória idei éve nagyon stabil volt, a vb-kijutása pedig nem volt nagy veszélyben, azonban megnehezíti a dolgát, hogy a versenyszám előfutamait délelőtt, harminc fokban rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban.

Nehezen élte meg azt az időszakot Wagner-Gyürkés Viktória, amikor a 2021-es tokiói olimpia után döntenie kellett a jövőjéről, mert kiderült, hogy Achilles-sérülése miatt nem folyathatja a 3000 méteres akadályfutást, addigi fő számát. Kilencéves kora óta sok távon kipróbálta magát a 800-tól egészen a 10 000 méterig, pályafutása igen sokrétű, összesen harminc (!) magyar bajnoki címe közül 17-et szerzett szabadtéren, abból hármat 800 méteren (2008, 2009, 2010), ötöt 1500-on (2018, 2019, 2020, 2022, 2023), ugyanennyit 3000 méter akadályon (2014, 2016, 2017, 2018, 2019), négyet 5000 méteren (2016, 2020, 2022, 2023), és van ezüst­érme 10 000 méteren (2015). Az első helyen a 3000 akadály állt, főleg azután, hogy 2016-ban visszatért a nemzetközi vérkeringésbe is.

„Nemzetközi szintű eredményem csak háromezer akadályon volt, és mivel az ötezer méter állt hozzá a legközelebb, egyértelmű volt, hogy ezen folytatom tovább – mondta lapunknak Wagner-Gyürkés Viktória, aki a 2022-es évben már ezen a távon kezdte a felkészülést. – Gördülékenyebben ment a váltás, mint számítottunk rá, abban az évben kilencedik lettem a müncheni Európa-bajnokságon, ami az eddigi legjobb eredményem.”

Idén megvédte országos bajnoki címét 1500 méteren is, de ez csak kiegészítő szám, véleménye szerint az egyéni csúcsa (4:09.88) nemzetközi szinten már nem elég, nem tartja elég gyorsnak magát a távon. Szerinte kevés az olyan közép- és hosszútávfutó, aki több távon is el tud indulni egy világversenyen, mint a kenyai Faith Kip­yegon vagy a holland Sifan Hassan, mert alapvetően van az embernek egy fő száma, abban kell a lehető legjobb eredményt elérnie, neki pedig nem tenne jót, ha elkezdene „csapongani” a versenyszámok között.

„Nagy törés volt, amikor kiderült, hogy nem folytathatom az akadályfutást, nem készülhetek arra, amit szeretek – folytatta az Ikarus BSE 30 éves sportolója, Babinyecz József tanítványa. – Nehéz volt megélni, de ez idővel változott, sokkal felszabadultabban tudtam versenyezni ötezren. Rájöttem, annál rosszabb nem lehet, mint amikor szembesültem vele, hogy nem folytathatom úgy, ahogy addig. Már jobban tudom értékelni, hogy a pályán lehetek, és minden egyes lehetőséget ajándékként élek meg.”

Tavaly emlékezetesre sikerült a nemzetközi debütálása ötezer méteren, első versenyére rögtön a Gyémánt Liga-sorozatban került sor Birminghamben. A folytatás is biztató volt, a 2023-as évével pedig már kifejezetten elégedett, júniusban, Franciaországban sikerült a tavalyi Eb-n elért egyéni csúcsát is megdöntenie. A budapesti vb-szereplése nem volt nagy veszélyben, már a tavalyi eredményeivel is jó helyen állt a vb-ranglistán, de idén még tudott rajta javítani, mert rutinos futóként egy év alatt rengeteg tapasztalatot szerzett, és már képes volt stabilan hozni olyan eredményeket, amilyeneket tavaly csak a legjobb versenyeken ért el. A budapesti világbajnokságon azonban nem lesz könnyű dolga.

„Egy esti futáson, ideális körülmények között mindenképpen a célom lenne az új egyéni csúcs, de az előfutamot délelőtt tizenegykor rendezik, márpedig harminc fok feletti melegben ez azért erős elvárás lenne. Ettől függetlenül persze nagyon szeretném, mindent meg is teszek érte, de ha nem jön össze, attól még lehet jó futás – fogalmazott. – A döntőbe jutás nem reális cél, nálunk ráadásul csak helyezéssel lehet fináléba kerülni, idővel nem, ami nehezebb. Ezen a távon már nagyon befolyásol az időjárás, rendesen fejbe tudja verni az embert, úgy, hogy egyszerűen nem is tud magáról. A szív akarhatja, de az nem elég, ha a szervezet máshogy reagál, és az adott pillanatban másképp dolgozik.”

Azt azonban szeretné, ha esélyt kapna Szentgyörgyi Katalin 2002-es országos csúcsának (15:02.00) megdöntésére, mert úgy érzi, fizikailag képes rá, de ki kell fognia hozzá egy olyan napot és egy olyan versenyt, amikor minden összeáll.

„Ez az időeredmény azért már erős szint, és nem biztos, hogy sikerül, de bennem van. Nem elég a tökéletes időjárás, számít az is, kivel futok, milyen ritmusban, és akkor talán a nagy álom, a tizenöt percen belüli eredmény is összejöhet. De nem akarok nagy szavakkal dobálózni, mert ehhez tényleg mindennek a helyén kell lennie, inkább azt mondom, képes vagyok rá, rajtam nem múlik, edzéseken megteszek érte mindent. Nem tudom, még hány évem van hátra, hogy elérjem, egyelőre annyi biztos, hogy a párizsi olimpiáig mindenképpen szeretném folytatni” – tette hozzá Wagner-Gyürkés Viktória.

A női 5000 méteres síkfutás előfutamát augusztus 23-án, szerdán 11.10-kor rendezik, a döntőt pedig 26-án, szombat este 20.50-kor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik