Atlétikai vb: a szám, amelyik a legtöbb világcsúcsot hozta világbajnokságon – VIDEÓK

Vágólapra másolva!
2023.08.03. 16:41
null
Két korszakos sprinter: az amerikai Carl Lewis és a jamaicai Usain Bolt (Montázs: AFP)
„Láss csodát!” – biztat az augusztus 19-én kezdődő 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság szlogenje. Reményeink szerint a budapesti kilenc versenynap élmények sorát hozza majd mind az új stadion lelátóin helyet foglalók, mind az év legnagyobb sporteseményét a közvetítések révén világszerte figyelemmel kísérő atlétikabarátok számára. Hogy milyenekre gondolunk? A vb rajtjáig felelevenítjük az elmúlt negyven év legnagyobb, legkülönlegesebb, legmaradandóbb világbajnoki teljesítményeit – mai epizódunkban például néhány futást abból a versenyszámból, amelyben a legtöbb világrekord született világbajnokságon.

Ez a szám a 4x100-as férfiváltó, amely öt új világcsúcsot hozott a világbajnokságok folyamán. Látni fogják, a történetben van egy kis csavar, talán több is…

1983. AUGUSZTUS 10., HELSINKI

Hat évvel az elsőt vb-t megelőzően az Egyesült Államok egy más összeállítású váltója állította fel azt a rekordot (38.03), amelyet Helsinkiben Carl Lewisék megtámadtak. Az előfutam és az elődöntő nem ígért új rekordot, ám a fináléban áttört a 38 másodperces álomhatár – de még hogy?! Két nappal korábban Lewis megnyerte a 100 métert, mögötte Calvin Smith és Emmit King végzett, úgyhogy tulajdonképpen nem volt meglepetés, hogy a váltóban Willie Gaulttal, a vb után hivatásos amerikaifutball-karrierbe kezdő, későbbi Super Bowl-győztes wide receiverrel – minden idők egyik leggyorsabb NFL-játékosával – kiegészülve fantasztikus időt futottak (37.86).

1991. SZEPTEMBER 1., TOKIÓ

Nyolc év telt el a következő világbajnoki csúcsjavításig; a helsinki rekord egy évet élt, a Los Angeles-i olimpián az amerikaiak megdöntötték, majd következtek a Bruno Marie-Rose fémjelezte franciák (!), újra az amerikaiak – és a tokiói világbajnokságon megint csak az Egyesült Államok váltója. A 37.50-es időt Andre Cason, Leroy Burrell, Dennis Mitchell, valamint a befutóemberként még mindig fantasztikus, a 100 métert Tokióban is megnyerő Carl Lewis alkotta négyes futotta.

1993. AUGUSZTUS 21., STUTTGART

Carl Lewis versenyzett a stuttgarti világbajnokságon is, 200 méteren bronzérmet nyert, ám nehéz éve volt, erre hivatkozva a váltót nem vállalta. Helyette Jon Drummond került az Egyesült Államok kvartettjébe, de nem a helyére, hanem rajtpozícióba. A többiek maradtak (Andre Cason, Dennis Mitchell, Leroy Burrell), a befutó Burrell lett, és a kémia ezúttal is működött: az elődöntőben beállították a barcelonai olimpián született (ugyancsak amerikai) világcsúcsot (37.40), majd valamivel gyengébb idővel megnyerték a finálét is – alább ezt látjuk.

2009. AUGUSZTUS 22., BERLIN

Ez a rekord 15 évet élt, átívelte a doppingvizsgálatok szigorodásának időszakát, mígnem színre lépett egy fantasztikus generáció Jamaica színeiben. A Steve Mullings, Michael Frater, Usain Bolt, Asafa Powell összeállítású négyes 37.31-es időt repesztett a berlini világbajnokságon, és ha áttanulmányozzuk a világcsúcs fejlődésének listáját, akkor bizony ezt az eredményt ott találjuk.

S akkor arról, hogy ez miért kakukktojás: a 2008-as pekingi olimpián a jamaicai váltó 37.10-es idővel, azaz gyönyörű új világcsúccsal lett aranyérmes, megdöntve az említett, már szakállasodó amerikai csúcsot. Csakhogy nyolc évvel később, a pekingi minták újbóli vizsgálatakor kiderült, hogy a kvartett egyik tagja, Nesta Carter tiltott teljesítményfokozót szedett, a csapat aranyérmét elvették, eredményét megsemmisítették, így a 2009-es vb-nyertes jamaicai idő virtuálisan világcsúccsá lépett elő – hangsúlyozzuk, virtuálisan, hiszen a 2017-es ítélethozatalkor már 37 másodperc alatt volt a rekord, méghozzá részben Carternek köszönhetően…

2011. SZEPTEMBER 4., TEGU

Merthogy Carternek még maradt jó néhány gondtalan éve a lebukásig, és a jamaicai 4x100-as váltó oszlopos tagjaként nyert három világbajnoki címet. Az elsőt a dél-koreai Teguban Michael Frater, Yohan Blake és Usain Bolt társaságában, világcsúccsal (37.04).

Végül nézzük meg azt a futást, amelyik minden korábbi 4x100-as futamot elhalványított. Nem egészen egy évvel a tegui rekord után megint a Carter, Frater, Blake, Bolt kvartett volt a főszereplő, a londoni Olimpiai Stadionban lezajlott történelmi robogás időeredménye (36.84) nemcsak ötkarikás aranyérmet ért, hanem máig fennálló világrekordot hozott. Csak több csavar már ne legyen…

A 2012-ES LONDONI OLIMPIA 4X100-AS DÖNTŐJE (ÁTKATTINTÁSSAL)

Ebben a versenyszámban a pillanatnyi nemzetközi toplistából sok következtetést nem érdemes levonni a budapesti esélyekkel összefüggésben, mindenesetre rögzítsük, hogy a kanadaiak (Aaron Brown, Jerome Blake, Brendon Rodney, Andre De Grasse) és a japánok (Szakai Riuicsiro, Janagita Hiroki, Koike Juki, Uejama Koki) osztoznak a legjobb időeredményen (37.80).

AZ EMLÍTETT VERSENYSZÁM A BUDAPESTI VILÁGBAJNOKSÁGON
FÉRFI 4x100 MÉTER
Előfutamok:
augusztus 25. Döntő: augusztus 26.
NŐI 4x100 MÉTER
Előfutamok: augusztus 25. Döntő: augusztus 26.

A VILÁGBAJNOKSÁG TELJES IDŐRENDJE ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik