Atlétikai vb: az olimpiai bajnok Budapesten már éremért harcolna

Vágólapra másolva!
2023.05.09. 21:08
null
Hosszú kihagyás után is az érem a cél Taylornak (Fotó: AFP)
Achilles-ín-szakadása miatt hosszú kihagyásra kényszerült, a budapesti atlétikai világbajnokságon ennek ellenére éremért szeretne küzdeni a férfi hármasugrás valaha volt egyik legnagyobb alakja, a kétszeres olimpiai bajnok Christian Taylor.

 

Az amerikai sztársportoló a Kossuth Rádiónak elmondta, örömmel töltötte el, hogy a múlt heti dohai Gyémánt Liga-viadalon ismét a legjobbakkal versenyezhetett, ugyanakkor 16,53 méteres eredményénél már most több van benne.

„A dohai verseny egy jó felmérő volt, hogy hol is tartunk, és min kell dolgozzunk a következő hónapokban. Úgy gondolom, hogy több is volt ebben a versenyben, de összességében elégedettséggel tölt el, hogy újra a legjobbakkal versenyezhetek” – nyilatkozta a 32 éves versenyző, aki a 2010-es években uralta a hármasugrást, londoni és riói aranyérme mellett pedig négy vb-címet is begyűjtött.

Taylor a hangsúlyozta, már minden versennyel a budapesti vb-re készül, ami már csak a helyszín miatt is különleges lesz a számára.

„Magyarország nagyon közel áll a szívemhez, egy különleges hely számomra, az ottani versenyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy profi sportoló váljon belőlem. Bármikor, mikor Magyarországon jártam, rengeteget szeretetet és támogatást kaptam” – hangsúlyozta Taylor, majd felidézte, hogy 2011-ben a budapesti Gyulai Memorial Magyar Nagydíjon ugrott először 17 méter felett, egy hónappal később pedig megnyerte első vb-aranyát. – „Tényleg azt gondolom, hogy van egy különleges varázsa a városnak, amely igen nagy erőt adhat nekem.”

Az amerikai ugró két éve, 2021 májusában sérült meg, így lemaradt a tokiói olimpiáról. Tavaly még messze volt korábbi csúcsformájától és idén sincs még 17 méter feletti eredménye (16,89 méter az idei legjobbja), ennek ellenére hisz abban, hogy ismét a 18 métert ostromolhatja.

„Nos, azért az, hogy képes vagyok 18,21-et ugrani, és a világcsúcs 18.29, óriási hajtóerőt jelent nekem, jobban motivál, mint valaha. Hiszem, hogy képes vagyok megugrani a világcsúcsot, hogy még mindig erős és gyors vagyok, úgyhogy csak meg kell tennem. Most ez a legfőbb célom, nem csak, hogy visszatérjek, hanem hogy még erősebben térjek vissza. Talán picit ez most őrülten hangzik a 16,50-es eredmények alapján, de úgy gondolom, hogy a következő két szezonban még az olimpiáig meg tudom mutatni a világnak, hogy bármi lehetséges” – mondta Christian Taylor.

A budapesti atlétikai világbajnokság Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz, amelyet augusztus 19. és 27. között rendeznek a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyalogló versenyeknek otthont adó Hősök terén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik