Világbajnok tízes Liverpoolban – Alexis Mac Allister nem riválisa, társa lesz Szoboszlai Dominiknak

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.08.07. 13:01
null
Alexis Mac Allister, a Liverpool vb-győztes nyári szerzeménye (Fotók: AFP, Imago Images, Getty Images)
A Liverpool nyári átigazolási időszakára gondolva Magyarországon mindenkinek Szoboszlai Dominik neve ugrik be, pedig egy világbajnok tízest is szerződtetett Jürgen Klopp együttese. Alexis Mac Allister nem posztriválisa, inkább párja lesz a támadók mögött a magyar válogatott kiválóságának, együtt pedig sokat tehetnek azért, hogy a Liverpool újra a bajnoki címért induljon harcba.
NÉVJEGY: ALEXIS MAC ALLISTER
Született: 1998. december 23., Santa Rosa
Állampolgársága: argentin
Sportága: labdarúgás
Posztja: középpályás
Klubjai: Argentinos Juniors (2017–2019), Boca Juniors (2019–2020), Brighton & Hove Albion (2020–2023), Liverpool FC (2023–)
Válogatottság/gól: 17/1
Kiemelkedő eredményei: argentin bajnok (2020), interkontinentális Szuperkupa-győztes (2021), világbajnok (2022)

La Pampa tartomány Santa Rosa városában látta meg a napvilágot a most 24 esztendős, ír felmenőkre is büszke Alexis Mac Allister, aki igazi futballistacsaládba született, hiszen nagybátyja és apja is profi labdarúgó volt, és két bátyja is futballozik – Francis az argentin Rosario Centralban, Kevin a belga Royal Union SG-ben. Alexisnek az Argentinos Juniors volt az első klubja, amelyben végigjárta a szamárlétrát, s miután bemutatkozott a profik között, gyorsan kiszúrták a tehetségét. A Premier League egyik legokosabban építkező klubja, a kiterjedt dél-amerikai játékosmegfigyelői hálózatából profitáló Brighton & Hove Albion FC már 2019 januárjában 8 millió eurót fizetett érte. Az angol egyesület előbb fél idényre visszaadta kölcsönbe az Argentinos Juniorsnak, majd újabb fél évre immár a Boca Juniorsnak. A PL-ben 2020 tavaszán mutatkozott be a kreatív középpályás, aki jó három év alatt a világ legerősebb bajnokságának meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát.

A katari világbajnokságon ragyogóan teljesített – meg is lett a jutalma
A katari világbajnokságon ragyogóan teljesített – meg is lett a jutalma


Alexis Mac Allister első teljes brightoni idényében már csaknem harminc tétmeccsen jutott szóhoz, a következő két idényben pedig egyértelműen alapembernek számított. Az okosan építkező, konzisztensen fejlődő klub középpályájának ékkövévé vált Graham Potter vezetőedző irányítása alatt, hogy aztán Roberto De Zerbi érkezésével teljes pompájában kivirágozzon tehetsége. Az előző, 2022–2023-as idényben volt a legtermékenyebb a gólok, a gólpasszok és a játékpercek számában is, a kapuhoz közelebb játszott, ez pedig különösen jól állt neki. Tizenkét gólja és két gólpassza mellett remekül kötötte össze a csapatrészeket, ingázott a középpálya és a támadósor között, kiválóan érkezett a kapu elé, bátran vállalt távoli lövéseket, és amivel a Liverpool – különösen Jürgen Klopp – figyelmét a leginkább felkeltette: szenzációsan teljesített a letámadás során, sohasem lehetett panasz a mezőnymunkájára. Az idény végeztével egyértelművé vált, hogy hiába a Brighton hatodik helye és biztos Európa-liga-indulása, Mac Allister távozik, a sajtó 60-70 millió eurós vételárról cikkezett. Azzal, hogy így berobban, még a Brighton sem számolt, szerződésébe pedig 35 millió fontos (41 millió eurós) kivásárlási árat épített be. Ezt használta ki a Liverpool, amely így piaci ár alatt tudta szerződtetni az argentin játékost.


Nem véletlenül nem került eddig szóba az argentin válogatott – hiszen külön passzust érdemel. Mac Allister már 2019 szeptembe­rében bemutatkozott a felnőttválogatottban, két barátságos meccsen kapott összesen 85 percet, majd még három alkalommal ülhetett a kispadon, de onnantól csaknem három évet kellett várnia az újabb meghívóra, így a Copa América-győzelemből is kimaradt. Végül 2022 tavaszán – persze már Lionel Scaloni irányítása alatt – tért vissza a nemzeti csapatba, amelynek színeiben két vb-selejtezőn is pályára lépett. Az olaszok elleni interkontinentális Szuperkupán ugyan csak padozott, a világbajnoki felkészülési meccseken már fontos perceket kapott, s a katari vb-keretbe is bekerült. Mindössze hét válogatott mérkőzéssel a háta mögött érkezett meg a 2022 végi világbajnokságra, a Szaúd-Arábia elleni meglepő csoportkörös vereséget pedig még a padról nézte végig. A kudarc hatására Scaloni belenyúlt csapatába, Mac Allisterre innentől rendre a kezdőcsapat tagjaként számított. A középpályás letámadásával rengeteg terhet levett a válogatott sztárja, Lionel Messi válláról, remekül kötötte össze a csapatrészeket, a kapura is veszélyes volt. A csoportkör harmadik fordulójában a lengyelek ellen eredményes is volt, a franciákkal szembeni világbajnoki döntőben gólpasszt adott. Mint tudjuk, Argentína végül tizenegyesekkel legyőzte Franciaországot, így világbajnok lett, s bár Messi alakította a főszerepet, a sikerhez bizony jócskán hozzájárult Mac Allister is, akit sokan a torna álomcsapatába is betettek, de akik nem, azok is egy életre megjegyezték a nevét.



(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. augusztus 5-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik