FA-kupa? A nagyoknak inkább „fakap” - vagy nincs itt semmi hézag?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.03. 14:38
null
A Chelsea már a legjobb 32 között elvérzett (Fotó: Reuters)
Mint a legyek, úgy hullottak a végső győzelemre is esélyes nagy csapatok az angol FA-kupa 4. fordulójában. S tekintve, hogy az 1871-ben életre hívott, minden selejtező fázist is beleszámítva 736 indulót számláló sorozatban még csak a legjobb 16 közé jutásért izzadtak a felek, nem is intézhetjük el az egészet annyival, hogy ez a kupasorozatok természetes velejárója. Vagy mégis? A hétközi megismételt meccsek előtt körbejártuk a témát.

Érdemes alaposan megnézni az alábbi, a BBC által készített táblázatot! A Premier League 27-i állását mutatja, de nem is ez benne a pláne, hanem hogy a csapatok neve mellett fel van tüntetve, hol tart a gárda az idei FA-kupa-kiírásban.

Magyarázat:  (through: még versenyben, out: kiesett, replay: újrajátszásra kényszerül (a Stoke már játszott és tovább is jutott)
Magyarázat:  (through: még versenyben, out: kiesett, replay: újrajátszásra kényszerül (a Stoke már játszott és tovább is jutott)

Az ábrából kiderül, hogy az élvonal ekkori első tíz helyezettje közül mindössze három (Arsenal, West Ham United és a Stoke City) biztosította a helyét a legjobb tizenhat között, míg a Manchester Unitednek és a Liverpoolnak adva van egy javítási lehetőség. A többi „éltanuló” viszont ment szépen a levesbe.

Különösen a három dobogós együttes egyidejű elvérzése döbbenetes, főleg annak tudatában, hogy a Chelsea, Manchester City, Southampton trió egyaránt hazai pályán égett meg, de nyugodtan idevehetjük még a hatodik pozíciót elfoglaló Tottenhamet is, amelyik szintén a saját közönsége előtt mondott csődöt. A menők betlizését tovább árnyalja az a tény, hogy a City másodosztályú, míg José Mourinho csapata harmadik ligás ellenféllel szemben vérzett el.

A szkeptikusok persze mondhatják (és mondják is), hogy ennél ékesebb bizonyíték nem is szükségeltetik ahhoz, hogy belássuk, a tradicionális angol kupasorozatot is elérte a vég, s az igazán komoly célokat kitűző együttesek számára az FA-kupa nem több, mint egy csikaró hasfájás okozta kínszenvedés emléke, amit jobb minél hamarabb elfelejteni.

Erre utalt a BBC által is kiemelt Chris Waddle-nyilatkozat is, mely szerint „Ha nem a kellő tisztelettel közelítesz az FA-kupa felé, könnyen megégetheted magad.” Ezzel az állításnak viszonylag könnyű lesz egyetérteni, miután az ember összeveti a Chelsea és a Manchester City kupabéli kezdő tizenegyét az egyel korábbi angol bajnoki fordulóban látott összeállítással.

Ám a helyzet közel sem ilyen egyszerű.

Mert hiába a feszített tempó, a zsúfolt versenynaptár, az állandó eredménykényszer, a BL vagy a bajnokság mellett mázsás tehernek tetsző FA-kupa tradíciója azért még erősen tartja magát – így aztán egy magára valamit is adó klub egyszerűen nem engedheti meg magának ,hogy magasról tegyen a meccsnaptárt növelő pluszsorozatra. Lehetnek persze próbálkozások, ám az angol klubfutball közössége ereje összességében még mindig a hagyománytiszteletet támogatja – a nyűgösködőket pedig kiveti magából – akármennyire is mást diktál a pragmatikus multikulti világ(t)rend.

Meg aztán a közelmúlt eredményei sem azt mutatják, hogy egy leépülő szakasz elején/közepén járnánk. Ellenkező esetben aligha beszélhetnénk arról, hogy a Premier League 1992-es bevezetése óta eltelt bő húsz esztendő során nemhogy mindig élvonalbeli győztese akad a sorozatnak, de a nagy négyesnek nevezett Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United kvartett a huszonkét lehetséges győzelemből 18-at gyűjtött be.


Az FA-kupa komolyan vételét tovább erősíti az a tény, hogy a PL alapítása óta (a vizsgálatunkban eddig az időpontig mentünk vissza, mert az azóta eltelt 22 év jól áttekinthető, ráadásul a PL megjelenése paradigmaváltást is hozott az angol klubfutballban) összesen 46 csapatnak adatott meg, hogy legalább egy szezonon keresztül tagja legyen az elitnek, s ebből a 46-ból 41 szintén legalább egyszer eljutott az FA-kupa legjobb 16 csapata közé, vagyis abba a körbe, ahová most a Chelsea vagy a Manchester City hiába vágyott bekerülni.

Mindez azért is érdekes, mert ahogy a következő grafikonból is látszik, a nyolcaddöntőbe kerülést tekintve a Chelsea a PL-éra legmegbízhatóbb együttese; a londoni kékek a mostani kiírást is beleértve 23-szor próbálkoztak, és ebből mindössze ötször nem kerültek a nyolcaddöntőbe (a múlt szombati blamázst előtt 2011-ben estek ki az ötödik körnél hamarabb, azt megelőzőn pedig 1998-ban), de az aktuális PL-második Manchester City is megszokott szereplője az FA-kupa végjátékának; lám, az ötödik legbiztosabb nyolcaddöntő-elérő a mindenkori Premier League-együttesek között. Ha tojnának az egészre, nem életszerű, hogy pont 2015-ben nyomnák meg az önmegsemmisítő gombot.

A mostani FA-kupa-nyolcaddöntő 7 biztos (és 3 lehetséges) PL-résztvevője kapcsán az is felvetődött, hogy régen volt ennyire alulreprezentált az angol élvonal a kupa végjátékában.

Ám ha megnézzük az elmúlt bő két évtized vonatkozó statisztikáit, azt látjuk, hogy az elit mostani részvételi aránya egyáltalán nem lóg ki a sorból, sőt, ha az újrázásra kényszerülő Liverpool, Manchester United, Sunderland hármas javítani tud, 10/16-os részvételi arányt kapunk.

Szóval, jól hangzik, hogy a nagyoknak már terhes az FA-kupa, ám a tendencia mást mutat. Inkább érdemes úgy megközelíteni a 2014–2015-ös idény végjátékát, ahogy azt az angolok is teszik: szerintük ugyanis a mostani lehet minden idők legkiegyenlítettebb (s ezért talán a legizgalmasabb is) angol kupasorozata.

Legyen így!

ANGOL FA-KUPA
4. FORDULÓ, MEGISMÉTELT MÉRKŐZÉSEK

Február 3., kedd
Fulham–Sunderland 20.45
Sheffield United–Preston North End 20.45
Manchester United–Cambridge United 20.45
Február 4., szerda
Bolton Wanderers–Liverpool 20.45

A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSAI
Crystal Palace–Liverpool/Bolton Wanderers (II.)
Arsenal–Middlesbrough (II.)
Aston Villa–Leicester City
West Bromwich Albion–West Ham United
Bradford City (III.)–Sunderland/Fulham
Blackburn Rovers (II.)–Rochdale (III.)/Stoke City
Derby County (II.)–Reading (II.)
Preston (III.)/Sheffield United (III.)–Cambridge United (IV.)/Manchester United

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik