Itt van Amerika
H. K. 2020.01.29 09:47

Gyász: Bryant gépében nem volt figyelmeztető rendszer – videó

A Los Angeles-i hatóságok újabb sajtótájékoztatót tartottak, melyen további információkat osztottak meg a nyilvánossággal a Kobe Bryant, valamint nyolc másik ember halálát követelő helikopter-balesettel kapcsolatban.

Kobe Bryant gépében nem volt figyelmeztető rendszer (Fotó: AFP)

 

A tájékoztatásból kiderül, hogy a Sikorsky S-76-os típusú helikopter nem volt felszerelve olyan figyelmeztető rendszerrel, amely jelzi a pilótának, ha túl közel van a gép a földhöz – noha a szóban forgó rendszer nem kötelező, a hatóságok erősen ajánlják a használatát.

 
Kobe Bryant: egy remek pályafutás tételei szövegben, képben, videóban 
Helikopter-balesetben elhunyt a Lakers-legenda Kobe Bryant 
Talpon a csarnok, az NBA-meccs közben emlékeztek Bryantre – videó
Nem öt áldozata van a Kobe Bryant életét is kioltó balesetnek
Kép: szívszorító fotó, Bryantet és lányát várták a pályán
Kyrgios Bryant-mezben, elérzékenyülve vonult a pályára az Aus. Openen
„A kosárlabda sem lesz ugyanaz Kobe nélkül” – így emlékezik a sportvilág
LeBron James megkönnyezte Kobe Bryant elvesztését
Az NFL krémje is Kobe Bryantre emlékezett – videó
Egy edző és az ő tinédzser lánya is ott volt Bryant gépén
Búcsú a Fekete Mambától – Kobe Bryantre emlékezünk 

Jennifer Homendy, a baleset körülményeit vizsgáló Egyesült Államok Nemzeti Közlekedésbiztonsági Testülete (NTSB) munkatársa ennek kapcsán ugyanakkor elmondta, ha Kobe Bryant helikopterében ott van a szóban forgó figyelmeztető rendszer, akkor sem tudják biztosan kijelenteni, hogy a tragédia elkerülhető lett volna, mert elképzelhető, hogy a pilóta, Ara Zobayan elvesztette az irányítást a gép felett.

Az ESPN azt írja, hogy Zobayan a felhők fölé emelkedett, amikor a helikopter balra fordult, s hirtelen ereszkedni kezdett.

„Nagyon meredek süllyedés volt, ráadásul nagy sebességgel. Azt is tudjuk, hogy az ütközés nagyon nagy energiával történt meg” – mondta el Homendy.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a gép egyben volt az ütközés pillanatában, de annak hatására a roncsok 500 méteres körzetben szóródtak szét. Szó esett az áldozatokról: mind a kilenc holttestet megtalálták, a boncolások már megerősítették Kobe Bryant, Ara Zobayan, John Altobelli és Sarah Chester halálát – az öt másik áldozat nevét hivatalosan egyelőre nem tették közzé, ám már korábban kiderült, hogy Bryant 13 éves lánya, Gianna Maria mellett a helikopteren utazott John Altobelli felesége, Keri Altobelli, illetve kislányuk, s egyben Gianna Maria csapattársa, a szintén 13 éves Alyssa Altobelli. A gépen volt Christina Mauser is, aki annál a női csapatnál volt asszisztens, melyben Bryant lánya is játszott, illetve Sarah Chester tinédzser lánya, Payton is a fedélzeten volt. 

Az NTSB szóvivője elmondta, a teljes vizsgálat hónapokig is eltarthat, a nyomozók viszont mindenképp azt javasolják, hogy az összes helikopterbe szereljenek be veszélyre figyelmeztető rendszert, valamint a terepviszonyokat jelző rendszert is, hogy a jövőben elkerülhessék a hasonló baleseteket – az NTSB példaként egy 2004-es tragédiát említett, melyben tíz ember veszítette életét a Mexikói-öböl közelében, miután a helikopter túl alacsonyan szállt, s a vízbe csapódott.

Az említett esetet is az NTSB vizsgálta ki, s a szervezet már akkor is arra a következtetésre jutott, hogy a figyelmeztető rendszer megakadályozhatta a balesetet – a testület akkor javasolta is a Szövetségi Repülési Igazgatóságnak (FAA), hogy a jövőben tegye kötelezővé az összes, legalább hat utas szállítására alkalmas, turbinahajtású gépeknél a rendszert. Az FAA akkor ezeket a rendszereket az összes mentőhelikopterbe igényelte, más gépekre viszont nem, a szervezet ugyanis úgy gondolta, hogy a rendszer megfelelően működik más helikoptereknél, s úgy vélte, hogy túl sok hamis riasztást váltana ki, ami veszélyeztetné a biztonságot.

Noha az NTSB a reagálásában elfogadhatatlannak nevezte az FAA döntését, végül ejtette az ügyet.

Kurt Deetz, aki korábban többször is pilótája volt Bryantnek, azt állítja, hogy a kosaras gépében volt egy GPS-alapú figyelmeztető rendszer, de Bill English, az NTSB nyomozója ezzel kapcsolatban elárulta, ezt nem tudták egyelőre alátámasztani.

A pilóta, Ara Zobayan kapcsán elhangzott, hogy rendkívül tapasztalt szakembernek tartották, aki mögött több ezer repülési óra állt. Rendszeresen szállított sztárokat, emellett oktatott is, barátai, kollégái szakképzett és nyugodt emberként jellemezték.

Az NTSB közzétett egy drónfelvételt a tragédia helyszínéről

Mint ismert, több utassal együtt Kobe Bryant – aki már játékosként is rendszeresen Sikorsky S-76-os típusú helikopterével utazott, többek között a Los Angeles Lakers mérkőzéseire is a STAPLES Centerbe – volt ott a helikopteren, amely eddig ismeretlen okokból lezuhant, és kigyulladt.

Az ABC hírcsatorna beszámolója szerint helyi idő szerint reggel 10 órakor (magyar idő szerint 19 órakor) a dél-kaliforniai Calabasas közelében, ködös időjárásban zuhant le a helikopter, fedélzetén öt emberrel. Utóbbi információt vasárnap éjjel a hivatalos szervek korrigálták: nem öt, hanem kilenc ember tartózkodott a gépen.

A Los Angeles-i rendőrség közlése szerint a lezuhant gép azonnal kigyulladt, ahogy a körülötte lévő bozótok is, így a tűzoltók rendkívül nehezen tudták megközelíteni.

A balesetet senki sem élte túl. Az egykori sportoló felesége, Vanessa Bryant mellett három gyermekét, Nataliát, Biancát és Caprit hagyta hátra.

2020.04.03 19:19:40

Amerikai sportok BORBÉLY LÁSZLÓ

A két elit elkapón, a minőségi tight endeken és a jól szereplő támadófalon túl van az igazi válasz.

2020.04.02 09:24:54

Amerikai sportok H. K.

Javon Kinlaw útja igen kalandos volt, de kitartásának köszönhetően hamarosan örökre megváltozik az élete.

2020.04.01 22:04:12

Amerikai sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A tudásalapú gondolkozás egyike azon meglepő ismérveknek, amelyeknek köszönhetően az Egyesült Államok egyik legrégibb városa szállítja a sportsikereket.

2020.03.19 22:00:35

Amerikai sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Tom Brady eddig 227 millió dollárt keresett már az NFL-ben, de a Business Insider kimutatása szerint ez 60-100 millióval több is lehetett volna, ha kihasználja a lehetőségeit.

2019.02.25 21:02:02

Amerikai sportok nemzetisport.hu

Az idei játékosbörze magyar idő szerint április 24-án, hajnali 2 órakor veszi kezdetét.