Téli EYOF: rekordlétszámú magyar csapat indul

B. V. utanpotlassport.huB. V. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.03.18. 14:52
Címkék
Öt sportág harminc magyar versenyzője indul a vasárnap startoló, a finnországi Vuokattiban rendezendő téli európai ifjúsági olimpiai fesztiválon; soha korábban ennyi versenyzőnk nem volt a játékokon, a csúcsdöntés a leány jégkorongcsapat részvételének köszönhető.

Kétezeregy után az idén ismét a finnországi Vuokatti ad otthont a téli EYOF-nak, a 14 és 18 év közötti fiatalok multisporteseményének. A viadal már több mint három évtizedes történetében a magyar sportolók huszonegy érmet (10 arany, 4 ezüst, 7 bronz) szereztek. A dobogós helyek gyarapítására az idén is meglehet az esély, hiszen pénteken minden korábbinál népesebb, harminc fős magyar küldöttség utazott északra.

A magyar csapat a legutóbbi téli EYOF megnyitóján Fotó: Szalmás Péter/MOB
A magyar csapat a legutóbbi téli EYOF megnyitóján Fotó: Szalmás Péter/MOB

A magyar csapat a legutóbbi téli EYOF megnyitóján  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

A viadalt eredetileg 2021-ben tartották volna, ám a koronavírus-járvány miatt többször is elhalasztották, végül március 20-tól hat napon keresztül rendezik meg. Kilenc sportágban (alpesi sí, biatlon, sífutás, jégkorong, snowboard, északi összetett, síugrás, rövid pályás gyorskorcsolya és műkorcsolya) mérik össze a tudásukat a fiatalok, az északi összetett és a leány jégkorong ráadásul most először szerepel a menüben.

S ha már jégkorong: a magyar leányválogatott is ott lesz Vuokattiban, ennek köszönhető az is, hogy rekordot döntött a magyar delegáció mérete. A kivételes lehetőség annak köszönhető, hogy az Európai Olimpiai Bizottság a háborús konfliktusra való tekintettel nem engedélyezi az orosz, illetve fehérorosz sportolók részvételét a versenyen. Az oroszok ott lettek volna a leány jégkorongtornán, helyettük kapnak esélyt a mieink. A 2005-2006-os születésűek tornáján hat csapat játszik, a magyarok (a korábban ifjúsági olimpiát megjárt Metzler Reginával és Véghelyi Dórával a fedélzeten) a csehekkel és a svájciakkal kerültek egy csoportba.

Ugyanakkor nem csak újoncok alkotják a Magyarock csapatát: ott lesz snowboardban az olimpikon Kozuback Kamilla, a 2020-as lausanne-i téli ifjúsági olimpián részt vett síelő,Trunk Tamás, valamint korosztályos világbajnoki érmesként léphet majd jégre a short trackesGranasztói Ádám és Somodi Maja is.

A multisportviadal vasárnap a megnyitóval kezdődik, hétfőn pedig már a versenyek is startolnak; az első hivatalos versenynapon a rövid pályás gyorskorcsolyázóknak és a jégkorongozóknak is szurkolhatunk.

A téli EYOF programja elérhető ITT.

Magyar indulók:
Alpesi sí: Hozmann Rudolf, Trunk Tamás, Úry Bálint, Kiss Anna
Jégkorong: Bogáti Bianka, Révész Zsuzsa (kapusok), Balog Gréta, Chlepkó Zsófia, Cserjési Dorka, Gábor Imelda, Gál Emma, Horváth Maja, Imets Mercédesz, Kárpáti Karina, Kolozsvári Angelika, Kovács Mercédesz, Metzler Regina, Milibák Gréta, Simon Viktória, Szűcs Daniella, Tolnai Hanna Liliána, Torontáli Anna, Tóth Flóra, Véghelyi Dóra
Műkorcsolya: Krizsanovszki Lili Nóra
Rövid pályás gyorskorcsolya: Czank-Varga Benjámin, Granasztói Ádám, Schőnborn Melinda, Somodi Maja
Snowboard: Kozuback Kamilla

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik