Labdarúgás: elszaporodtak a pótolandó meccsek az utánpótlásban

Vágólapra másolva!
2020.11.06. 08:51
Címkék
Miközben az NB I-es klubok sorra utasítják el a halasztási kérelmeket, az U19-es, U17-es és U16-os első osztályú bajnokságban összesen 48 (!) mérkőzés vár pótlásra azért, mert a koronavírus-fertőzések miatt nem lehetett az eredeti időpontban lejátszani.

Az elmúlt időszakban – a teljesség igénye nélkül – a Paks a Ferencváros, az Újpest az MTK és a DVTK elleni bajnokit, míg a Békéscsaba a DVTK elleni Magyar Kupa-mérkőzést szerette volna elhalasztani a csapatot sújtó fertőzéshullám miatt, az ellenfelek viszont egyik esetben sem fogadták el ezt (a Budafok–Budapest Honvéd meccsel kapcsolatban a budafokiak pénteken reagálnak a kispestiek kérelmére). Az eredetileg mára kiírt, Diósgyőr–Újpest összecsapás ügye egészen odáig fajult, hogy a lilák – vállalva, hogy miskolciak javára írják a három pontot – nem állnak ki a sereghajtó ellen, mivel sem a riválist, sem pedig a saját,még egészséges és az utánpótlásból felhozott játékosaikat nem tehetik ki ekkora veszélynek.Diósgyőr–Újpest összecsapás ügye egészen odáig fajult, hogy a lilák – vállalva, hogy miskolciak javára írják a három pontot – nem állnak ki a sereghajtó ellen, mivel sem a riválist, sem pedig a saját,még egészséges és az utánpótlásból felhozott játékosaikat nem tehetik ki ekkora veszélynek.

A Vasas Kubala Akadémia vezeti az U19-es bajnokság kiemelt csoportját Forrás: Vasas Kubala Akadémia/Facebook
A Vasas Kubala Akadémia vezeti az U19-es bajnokság kiemelt csoportját Forrás: Vasas Kubala Akadémia/Facebook

A Vasas Kubala Akadémia vezeti az U19-es bajnokság kiemelt csoportját  •  Forrás: Vasas Kubala Akadémia/Facebook

Ehhez képest, ha rápillantunk a kiemelt utánpótlás-bajnokságokra, inkább káoszt látunk, mint valódi bajnokságot. Az U19-eseknél jelenleg tíz mérkőzést kell bepótolni, hogy a terveknek megfelelően érjen véget az őszi szezon. Hogy ezt sikerülhet-e megvalósítani, a járványhelyzet romlását látva nem vennénk rá mérget. A kiemelt csoportban például a címvédő ETO FC Győr alakulata csupán négy fordulóban lépett pályára a nyolcból. Nehéz bármilyen következtetést levonni a tabelláról, hiszen a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia növendékei ugyan az utolsó előtti helyen állnak, ha minden pótlandó mérkőzésüket megnyernék, rögvesta dobogó második fokán találnák magukat a 12 csapatos mezőnyben. Jelenleg a 2003-as korosztály nagy reménységének tartott Sztojka Dominik (16) vezette Vasas Kubala Akadémia áll az élen öt győzelemmel, két döntetlennel és csupán egyetlen vereséggel, négy ponttal megelőzve az ugyanannyi meccset játszó MTK Budapestet, valamint a kettővel kevesebbszer pályára lépő Illés Akadémia-Haladást. Az „aranycipő” legfőbb várományosát éppen utóbbi adja: a négy idei mérkőzésén hétgólos Szalay Szabolcs (18) ráadásul a szombathelyiek NB II-es felnőttcsapatában is megkapja a lehetőséget.

Az alap csoportban a Véber György által irányított Újpest FC vezet az UTE és a Budai Futball Club SEelőtt. A két egymástól teljesen különálló újpesti együttes rangadóját Véber tanítványai nyerték 4–2-re. A fiúknak duplán kijárt a jóból, mert a koronavírus miatt a társaságból heten, név szerint Németh Márk (18), Nagy Zsolt (18), Hajdi Péter (17), Eckl Patrik (18), Szűcs Áron Zalán (17), Varga György Balázs (17) és Laczik Levente (17) a felnőtt NB I-ben is debütálhattak az MTK ellen…

A Budapest Honvéd-MFA U17-es csapata hibátlanul, U16-os együttese „csak" vezeti a korosztálya bajnokságát Forrás: Magyar Futball Akadémia/Facebook
A Budapest Honvéd-MFA U17-es csapata hibátlanul, U16-os együttese „csak" vezeti a korosztálya bajnokságát Forrás: Magyar Futball Akadémia/Facebook

A Budapest Honvéd-MFA U17-es csapata hibátlanul, U16-os együttese „csak" vezeti a korosztálya bajnokságát  •  Forrás: Magyar Futball Akadémia/Facebook

A két fiatalabbkorosztályban (U17 és U16) papíron kilenc fordulót játszottak le a csapatok, gyakorlatilag azonban szinte nincs olyan gárda, amelynek ne kellett volna elhalasztania legalább egy mérkőzését. Ami pedig ennél is nagyobb gond, hogy összesen még mindig 38 összecsapás vár pótlásra. Az U17-es és az U16-os bajnokságban is a fő favorit, a Budapest Honvéd-MFA az éllovas, igaz, a legkisebbek vereséget szenvedtek a Vasas Kubala Akadémiától, így oda a hibátlan mérlegük. Bár különböző mérkőzésszámok szerepelnek az egyes csapatok nevei mellett, kijelenthető, hogy a Vasas fiataljai remekül kezdték az évadot, elvégre mindhárom kiemelt korosztályban dobogósok – U17-ben másodikak (ugyanannyi pontot gyűjtve, mint a Mol Fehérvár), U16-ban pedig harmadikok, de egy meccsel kevesebbet játszottak, mint a szintén 16 pontos Ferencváros, illetve a két ponttal vezető Honvéd. Ami a gólvágókat illeti, U17-ben az Illés Akadémia-Haladás játékosa, Kállai Zalán (16) az első nyolc góllal, míg a kisebbek között a ferencvárosi Berényi Erik (15) és a paksi Pesti Zoltán (15) jutott el ugyanennyi találatig.

Az U17-es alap csoportot az U19-eshez hasonlóan az Újpest FC vezeti az UTE és a PMFC előtt, de itt szorosabb a vetélkedés a két újpesti csapat között: mindkét gárda 18-18 ponttal áll jelenleg. U16-ban pedig a PMFC áll az élen, jóllehet, a Gyirmót SE Győrnek sincs kevesebb pontja, és a harmadik helyen álló, mindössze egy ponttal kevesebbet gyűjtő Újpest FC-nek sem kellsiránkoznia.

Persze, ez az évad talán nem is a helyezésekről, az eredményekről szól, hiszen a sok-sok halasztás miatt a normális jelző nagyon messze áll a jelenlegi korosztályos küzdelmektől. És ki tudja, mikor jön el az a pont, amikor már annyira összezsúfolódnak a pótlandó mérkőzések, hogy képtelenség lesz lejátszani mindegyiket.

Az U19-es, U17-es és U16-os bajnokság kiemelt és alap csoportjainak aktuális állását, eredményeit, menetrendjét ITT böngészheti.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik