US Open: Serena Williams döntő szettben került a nyolc közé

Vágólapra másolva!
2020.09.07. 21:59
null
Serena Williams 17. alkalommal került a nyolc közé a US Openen (Fotó: AFP)
A New Yorkban zajló US Open egyes küzdelmeinek nyolcaddöntőjében a férfiaknál az ausztrál Alex De Minaur három szettben győzte le a kanadai Vasek Pospisilt. A nőknél a 24. egyéni GS-tornagyőzelmére hajtó, és a harmadik kiemelt Serena Williams döntő szettben győzte a 15. helyen kiemelt görög Maria Szakkarit.

A nap első továbbjutója az ausztrál Alex De Minaur volt, aki a kanadai Vasek Pospisilt győzte le három játszmában: a kanadai az első szettben még rövidítésre tudta kényszeríteni a 21. kiemeltet, ám a folytatásban elfogyott a tudománya, és két óra húsz perc alatt búcsúzott az idei US Opentől. Mindenesetre a mostani nyolcaddöntős szereplés Pospisil legjobbja az amerikai Grand Slam-tornán.

A nőknél jóval szorosabban volt az eddigi egyetlen véget ért hétfői mérkőzés: a 24. egyéni Grand Slam-tornagyőzelmére hajtó, 38 éves Serena Williams két óra 29 perc alatt győzte le a 15. kiemelt görög Maria Szakkarit. Nem úgy indult, hogy ez a mérkőzés végül hosszabb lesz, mint De Minaur győztes meccse, hiszen Williams 38 perc alatt 6:3-ra elvitte az első játszmát – 3:2-es vezetése után brékelt az amerikai klasszis, majd onnantól kezdve már csupán egyetlen fogadópontot hozott a játszma.

A másodikra viszont nagyon összekapta magát Szakkari, nagyot javult a játéka, és 6:5-ig mindenki hozta a saját adogatását – bréklabdát sem igen hozott a második szett –, majd ekkor a görögnek volt két brék- és játszmalabdája, ezeket azonban hárította Williams, így jöhetett a rövidítés. Azt pedig szédületesen kezdte Szakkari, az első négy pontot zsebre vágta, két újabb játszmalabdát hárítva visszajött 6–6-ra, de a következő két pontot Szakkari nyerte, s újabb 68 perc után jöhetett a döntő játszma.

Ebben Serena Williams rögtön brékkel kezdett, igaz, ezt később Szakkari visszavette. Az amerikai 4:3-as vezetésekor újra brékelni tudott, amivel nagyon nehéz helyzetbe hozta a görögöt, aki a végén nem tudott fordítani, miután Williams a második játszmalabdáját kihasználta és így bejutott a legjobb nyolc közé – pályafutása során 17. alkalommal.

US OPEN 2020
Az év második Grand Slam-tornájának párosításai és eredményei.

FÉRFI EGYESNŐI EGYES

A hétfő esti program harmadik mérkőzése a nem kiemeltek összecsapását hozta a hölgyek mezőnyében: a három év kihagyás után a mostani US Openen visszatérő bolgár Cvetana Pironkova találkozott a francia Alizé Cornet-val. Az első játszma gyors brékváltással indult, majd a 10. kiemelt Garbine Muguruzát legyőző bolgár került előnybe – 4:4 után elvette ellenfele adogatását –, és a többek között Babos Tímeát legyőző Madison Keyst eltakarító francia az első szettben már nem tudott fordítani, 6:4 Pironokovának 48 perc alatt

A második játszma is igen fordulatos volt, a bolgár kezdte jobban – elvette ellenfele adogatását az első játékban – aztán feljavult a francia, és 4:2-re már ő vezetett, majd innen megint Pironkova pillanatai következtek, 5:4-nél meccslabdát hárított Cornet, végül a francia rövidítésre mentette a szettet. Amiben meg jobbára „brékfesztivált” rendeztek a hölgyek, végül Cornet 6–3 után a harmadik játszmalabdáját értékesítette.

A harmadik szettre aztán már mind a ketten alaposan elkészültek az erejükkel, hiszen ekkor már két óra tíz perce játszottak, és ugyan 3:3-ig – egy-egy brékkel – együtt haladtak, ekkor Pironkova váltani tudott és már nem engedett több játékot ellenfelének, a döntő szettet 6:3-ra nyerte meg, így pályafutása során először készülhet a US Openen negyeddöntőre – Serena Williams lesz az ellenfele.

A nap negyedikként véget érő meccsén a férfiaknál a várakozásoknak megfelelően a második kiemelt, osztrákDominic Thiem került a legjobb nyolc közé, miután a rövidítésben megnyert első játszma után már csak két játékot engedett a 15. kiemelt kanadai Félix Auger-Aliassime-nek.

A 20 éves kanadai ugyan több nyerőt ütött, mint Thiem, (24–22), amivel még nem is lett volna gond, a több mint kétszer annyi ki nem kényszerített hiba viszont már soknak bizonyult (51–24) – a nyolcaddöntő elérése így is karrierje eddigi legjobbjának számít. Thiem két óra kilenc perc alatt győzte le ellenfelét és pályafutása során másodszor készülhet a negyeddöntőre – ahol De Minaur lesz az ellenfele.

Az utolsó hétfőn kezdődött meccsen a 10. kiemelt orosz, Andrej Rubljov négy szettben legyőzte a 6. kiemelt olasz, Matteo Berrettinit egy 2 óra 45 perces, négyszettes mérkőzésen, így ő készülhet a Tiafoe–Medvegyev meccs nyertese elleni negyeddöntőre.

US OPEN, NEW YORK

FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Pospisil (kanadai)–De Minaur (ausztrál, 21.) 6:7, 3:6, 2:6
Auger-Aliassime (kanadai, 15.)–Thiem (osztrák, 2.) 6:7, 1:6, 1:6
Berrettini (olasz, 6.)–Rubljov (orosz, 10.) 6:4,3:6, 3:6, 3:6

NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Szakkari (görög, 15.)–S. Williams (amerikai, 3.) 3:6, 7:6, 3:6
Cornet (francia)–Pironkova (bolgár) 4:6, 7:6, 3:6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik