Tenisz: továbbra is csődveszélyben van a hazai szövetség

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2022.10.14. 17:01
null
Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország
Lesújtó helyzetjelentést tett közzé a Magyar Teniszszövetség. A szervezet a hivatalos oldalán közölt egy tájékoztatást, amelyben azt írják, már több mint 13 milliárd forintot elköltöttek konszolidációra, azonban ez további egymilliárddal nőhet. A vezetés szerint a korábbi elnökség intézkedései miatt a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) visszatartja a 2021 és 2022-es Davis-kupa, valamint BJK-kupa során szerzett pénzdíjakat.

 

„Az elmúlt két évben számos észrevétel érkezett a Magyar Teniszszövetség új vezetéséhez a sportág helyzetét vagy a szövetség működését illetően, melyeket a főtitkár asszony és a szakmai igazgató, valamint munkatársaik mindig a legnagyobb nyitottsággal fogadtak.

Voltak ezek közül valóban segítő szándékú és jogos kritikák, amelyeket mindig igyekezett a vezetés maximálisan figyelembe venni, de sajnos olyanok is, amelyek célja kizárólag a hangulatkeltés és a hamis információkon alapuló öncélú hergelés. Az utóbbiak elsősorban – sokszor ugyan névtelenül, de egyértelműen kideríthetően – a régi vezetés köreihez kötődnek, akik felbecsülhetetlen károkat okoztak a sportágnak több mint 13 milliárd forint hiányt hagyva maguk mögött. Mindezt figyelembe véve elég nehezen érthető, hogyan van továbbra is bátorsága ezen hatalmas hiányokért felelős korábbi vezetőknek ilyen jellegű kommunikációt folytatni” – áll a Lázár János vezette Magyar Teniszszövetség közleményében. Hozzáteszik, hogy az elnökség a legutóbbi ülésén azt a tájékoztatást kapta, hogy a már kifizetett több mint 13 milliárd forint akár 1 milliárddal tovább nőhet.

Azt írják, hogy a korábbi vezetés előlegfelvétele miatt a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) továbbra is visszatartja a 2021 és 2022-es Davis-kupa, valamint BJK-kupa során nyert pénzdíjakat, amelyek meghaladják a 160 millió forintot.

Az új elnökség célja továbbra is az építkezés, azonban a konszolidáció, a háborús helyzet és a Covid okozta nehézségek miatt már szerintük az is csoda, hogy nem ment csődbe a magyar tenisz.

„Mindezekkel a nehézségekkel együtt az MTSZ mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehetőségeknek megfelelően támogassa a klubokat és a játékosokat, felkészülést biztosítson a válogatottak számára és működtesse a hazai versenyrendszert, de ez a jelenlegi háborús gazdasági helyzetben komoly akadályokba ütközik és sok esetben minimumokra korlátozódik. Érdemes azt is látni, hogy ez sem kevesebb annál, mint amit a »pénzügyi aranykorban« a szakmai programokra költöttek” – áll a közleményben. A szövetség hozzáteszi, hogy jelenleg is fontos a kapcsolatot tartania azokkal a szülőkkel és szakemberekkel, akik a sportágért tenni szeretnének, ezért 2022. november 8-án, 18 órakor várja az összes érdeklődőt a Nemzeti Edzésközpontban, ahol újabb elnökségi ülésre kerül sor.

A nyilvános fórumon házigazdaként ott lesz Sütő Csilla főtitkár, Sávolt Attila szakmai igazgató és Markovits László szakmai alelnök is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik