Futball helyett tenisz – a US Openen robbant be Kanada új reménysége

Murányi DomonkosMurányi Domonkos
Vágólapra másolva!
2021.09.08. 16:09
null
Leylah Fernandez az idei US Open (egyik) felfedezettje (Fotó: AFP)
Carlos Alcaraz, Botic van de Zandschulp és Emma Raducanu mellett Leylah Fernandez szereplése keltette a legnagyobb meglepetést a profi teniszezők idei utolsó Grand Slam-tornáján, a New Yorkban zajló US Openen. A 19. életévét a verseny idején betöltő kanadai lány az elődöntőig vezető úton három top 20-as játékost vert meg Flushing Meadowsban, gyermekkorában azonban egyáltalán nem volt biztos, hogy a labdarúgás helyett a teniszt választja. Mostanra talán kijelenthető, jó döntést hozott...

Leylah Fernandez ecuadori apa és filippínó anya gyermekeként 2002. szeptember 6-án született Montrealban. Két lánytestvére van, a fiatalabbik, a 17 éves Bianca Jolie Fernandez szintén teniszezik, augusztus végén az 1040. helyen állt a WTA világranglistáján. Leylah már kiskorában megismerkedett a sportággal, de egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy a teniszt választja. A kezdetekről a WTA hivatalos honlapjának beszélt.

A LEMONDÁSOKRÓL

„Egyértelműen az áldozatok meghozása a legnehezebb. Nincs normális életed, nincs normális tinédzserkorod, hogy iskolába járj vagy barátokra tegyél szert. A filmekben látva néha azt gondolom, milyen jó lenne megtapasztalni ezt az életet, és hogy valójában milyen is ez, de a profi teniszt választottam, és ennek érdekében meghoztam a szükséges áldozatokat, folyamatosan edzek, hogy minden nap fejlődjek. Különösen nehéz volt hetekig távol lenni a családomtól, a nővéreimmel ugyanis nagyon közel állunk egymáshoz. Amikor hosszú ideig nem látom őket, akkor hiányoznak, ettől honvágyam lesz, ami érzelmileg nem könnyű. Nagyon sok születésnapot is kihagytam. Azt hiszem, a fiatalabbik testvéremmel egymást követő harmadik évben nem ünnepelhetünk együtt. De tudom, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét.”

Apa tudná a legjobban elmesélni, de mindig is focizni akartam, mert ő is profi labdarúgó volt. Edzősködött is, s én rengeteg időt töltöttem körülötte. Azt hitte, csak azért focizom, mert ő is, arra nem is gondolt, hogy valójában azért, mert annyira szeretem. Úgyhogy megismertetett velem több sportágat, hogy meghozhassam a saját döntésemet, és az egyik a tenisz volt. Amikor megkaptam az első ütőmet, apa úgy képzelte el, hogy a tesómmal szórakozásból csak ütögetünk, az egészet poénból csináljuk, aztán este kapunk egy fagyit. De aztán néhány évvel később, tizenegy-tizenkét esztendősen már profi akartam lenni, így indult el ez a hihetetlen utazás…” – emlékezett vissza gyermekkorára Leylah.

Adódik a kérdés: ha annyira szeretett futballozni, miért választotta mégis a teniszt?

Tetszett benne, hogy egyéni sportág, és minden teher az én vállamra nehezedik, minden csak rajtam múlik. Több csapatsportot is kipróbáltam, s azok esetében előfordulhat, hogy én hiába játszom jól, lehet, hogy valamelyik társam rossz napot fog ki és kikapunk. Márpedig én sosem szerettem veszíteni. Nem akartam, hogy másokon múljon a sikerem. A legfőbb oka azonban az volt a választásomnak, hogy egyszerűen szeretem a teniszt. Az első pillanattól kezdve nagyon élveztem, hogy beleüthettem a labdába, a tenisz volt az egyetlen, ami a fejemben járt. Szerettem focizni, de nem voltam szerelmes a sportágba, ami miatt tovább akartam volna űzni – mondta Leylah.

LEYLAH LE SEM TAGADHATNÁ FUTBALLISTA MÚLTJÁT

A CSALÁDDAL

SARAPOVA NYOMDOKAIN

Leylah Fernandez a harmadik kanadai női elődöntős a US Openen Carling Bassett-Seguso (1984) és a későbbi győztes Bianca Andreescu (2019) után, továbbá Marija Sarapova 2005-ös menetelése óta ő a legfiatalabb hölgyversenyző, aki bejutott a legjobb négy közé a New York-i Grand Slam-versenyen.

A kanadai lány tinédzser évei legnagyobb sikerét 2019-ben érte el, amikor (az amerikai Emma Navarro legyőzésével) megnyerte a Roland Garrost a juniorok között. Ugyanebben az évben döntőt játszott az Australian Openen is, de annak fináléját elveszítette a dán Clara Tausonnal szemben. 2020 szeptemberében belépett a top 100-ba a világranglistán, s innen azóta sem csúszott ki. Idén júniusban a 66. helyen jegyezték, jelenleg a 73. pozíciót foglalja el, de már most biztos, hogy a US Open után előrelép az első 40-be. Eddigi egyetlen tornagyőzelmét 2021 márciusában a monterreyi kemény pályás tornán aratta, de már tavaly februárban – még a koronavírus miatti pandémia előtt – is közel állt egy WTA-verseny megnyeréséhez, ám akkor öt meccslabdáról kikapott a brit Heather Watsontól az acapulcói viadal fináléjában. Példaképének a belgák korábbi hétszeres Grand Slam-bajnokát, Justine Henint tekinti.

Egyszer az egyik edző azt mondta nekem, hogy nagyon hasonlít a játékom az övéhez. Fogalmam sem volt róla, hogy ki ő, de amikor láttam őt a YouTube-on, újra beleszerettem a sportágba. Attól a pillanattól kezdve ő a bálványom.”

LEYLAH FERNANDEZ IDEI EREDMÉNYEI A US OPENEN
1. forduló Konjuh (horvát) 7:6 (7–3), 6:2
2. forduló Kanepi (észt) 7:5, 7:5
3. forduló Oszaka (japán, 3.) 5:7, 7:6 (7–2), 6:4
Nyolcaddöntő Kerber (német, 16.) 4:6, 7:6 (7–5), 6:2
Negyeddöntő Szvitolina (ukrán, 5.) 6:3, 3:6, 7:6 (7–5)

Leylah Fernandez az idei US Openen már most több meccset nyert meg (5), mint az első hat Grand Slam-tornáján összesen (4): eddigi legjobb eredményét a 2020-as Roland Garroson érte el, amelyen a harmadik fordulóig jutott.

Leylah Fernandez számára az idei US Open álomszerűen alakul(t): élete hetedik Grand Slam-tornáján két korábbi negyeddöntős, a horvát Ana Konjuh és az észt Kaia Kanepi legyőzése után három top 20-as játékost, a címvédő japán Oszaka Naomit, a 2016-os bajnok német Angelique Kerbert, majd a 19. születésnapját követő napon a 2019-es elődöntős ukrán Elina Szvitolinát is megverte, így már a legjobb négy között jár, ahol a verseny második kiemeltje, a fehérorosz Arina Szabalenka vár rá. Láttunk már olyat, hogy egy esélytelenebbnek vélt teniszező kiejtett egy nagyágyút GS-versenyen, arra azonban sokkal kevesebb a példa, hogy egymás után arassa a bravúrokat. Mi a titok?

Már egészen kicsi koromtól tudtam, hogy bárkit képes vagyok legyőzni, aki szembekerül velem. Bármilyen sportágat is űztem, mindig ilyen volt a versenyszellemem, mindig nyerni akartam. Még édesapám ellen is fociban, pedig ez gyakorlatilag lehetetlen volt. Mindig megvolt a hitem, ezt próbálom felhasználni minden meccsen. Nem tudom, mit fogok letenni az asztalra, de remélem, hogy a közeljövőben ösztönözni tudom a gyerekeket, és elmondhatom, hogy én inspiráltam őket.”

US OPEN, NEW YORK (57 500 000 dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Raducanu (brit)/Bencic (svájci, 11.)–Ka. Plísková (cseh, 4.)/Szakkari (görög, 17.)
Fernandez (kanadai)–Szabalenka (fehérorosz, 2.)

A NEGYEDDÖNTŐ SZERDAI PROGRAMJA
18.00:
Raducanu (brit)–Bencic (svájci, 11.)
Csütörtök, 1.00: Ka. Plísková (cseh, 4.)–Szakkari (görög, 17.)

Képes lehet a végső győzelemre? (Fotó: AFP)
Képes lehet a végső győzelemre? (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik