Djokovics búcsúztatta a hazaiak nagy reménységét

Vágólapra másolva!
2010.09.07. 00:29
null
Fish megfogalmazása szerint Djokovics "szétrúgta a seggét" – nem finom, de igaz megállapítás (Fotó: Reuters)
A US Open férfiversenyének nyolcaddöntőjében nem születtek nagy meglepetések, de az amerikai közönségnek szertefoszlott egy álma: Andy Roddick után második nagy reménységük, Mardy Fish is búcsúzott a tornától. A nőknél Szvetlana Kuznyecova szenvedett vereséget a szlovák Dominika Cibulkovától, Kaia Kanepi pedig ugyan az első játszmát semmire bukta el, meg tudta fordítani a meccset Yanina Wickmayer ellen. A női első kiemelt Caroline Wozniacki látványos meccsen verte meg Marija Sarapovát.

A férfi mérkőzések elég simának bizonyultak a nap folyamán. Novak Djokovics három, viszonylag simának mondható játszmában, 6:3, 6:4, 6:1-gyel küldte pihenni az amerikai közönség kedvencét, Mardy Fisht. Miután Andy Roddick a vártnál jóval hamarabb búcsúzott, Fish kiesése újabb traumát jelent az amerikai teniszkedvelőknek. Már csak egy teniszezőjük van versenyben a férfiak között, méghozzá Sam Querrey.

BABOS TOVÁBBMENT, ZSIGA BÚCSÚZOTT

A második helyen kiemelt Babos Tímea legyőzte kínai ellenfelét a US Open juniorversenyének első fordulójában. A magyar lány számára azonban nem volt egyszerű a továbbjutás, az első szettet még elvesztette, azonban sikerült fordítania Jang Ce ellen, és ezzel bejutni a második fordulóba.

 

Zsiga Máté az első fordulóban vereséget szenvedett a US Open juniorversenyében.

A 12. helyen kiemelt Zsiga a belga Joris De Loore-tól kapott ki 7:5, 6:4-re.

A másik nyolcaddöntős mérkőzésen két francia teniszező csapott össze, de Djokovicsék meccséhez hasonlóan ez is simán alakult. Richard Gasquet nem tudott szettet rabolni honfitársától, a 17. helyen kiemelt Gaël Monfilstől, aki ezzel 40., Grand Slam-tornán aratott győzelmének örülhetett.

„Ez az idei legjobb játékom, jó irányba haladnak a dolgok. Nagyon biztató, hogy a torna ezen szakaszában feljavult a játékom, és egyre jobban érzem magam a pályán" – nyilatkozta a meccs után Djokovics, aki már a Monfils elleni találkozóra tekintett előre.

„Ha elkapja a fonalat, bárkit megverhet, mert nagyon gyors, remek a fizikuma, rendkívül erős, és mindent elér. Türelmesen kell játszanom ellene, ki kell várnom, míg lehetőséghez jutok" – mondta a szerb klasszis. Kettejük párharca eddig elég egyoldalú, Monfils 0–4-re áll.

A meccsről a végszót mondja ki Mardy Fish, aki tömören értékelt.

„Novak remekül játszott. Szétrúgta a seggemet" – közölte irodalminak nem nevezhető stílusban, viszont meglehetősen érzékletesen visszaadva a meccs képét.

A női egyes első kiemeltje, a dán Caroline Wozniacki is már a nyolc között van, miután 1 óra 53 perces küzdelemben 6:3, 6:4-re legyőzte az orosz Marija Sarapovát.

Az első játszma megnyerése után Wozniacki a másodikban 3:3-nál, a kritikus hetedik játékban döntött: elvette Sarapova szerváját (mondjuk ehhez egy kettős hibával az orosz teniszező is hozzájárult), és bár 5:3-nál nem tudott élni meccslabdájával, végül kiszerválta a meccset.

Sarapova ugyan sokkal több nyerőt ütött (32:16), de ezt kompenzálta hibáival (36:10 a ki nem kényszerített hibák száma), kilenc kettős hibát követett el, ráadásul még a bréklehetőségeivel is rosszul sáfárkodott – mondhatni, más baja már nem volt, de ez is elég... Wozniacki a következő körben Cibulkovával csap össze.

Kaia Kanepi szolgáltatta a nap egyik meglepetését a US Open női mérkőzésein. A 31. kiemelt észt hölgy az esélyesebbnek tartott (15. helyen rangsorolt) Yanina Wickmayert győzte le úgy, hogy az első szettet 6:0-ra vesztette el. Ezután azonban rövidítésben nyerte meg a második játszmát, a döntő szettet pedig már fölényesen húzta be, ezzel bejutott a negyeddöntőbe. Szvetlana Kuznyecova elég nehezen viselte a Dominika Cibulková elleni kudarcot, a kiesésért elsősorban menetrendjét tette felelőssé.

„Ez így nagyon nehéz volt, egyik nap a második meccset játszottam az esti programban, most meg délelőtt tizenegykor már a pályára vezényeltek. Nem éreztem jól magam, rosszul ment a játék, magammal is meg kellett küzdenem, és nem tettem azt, amit tenni kellett volna" – mondta Kuznyecova. Cibulková karrierje során másodszor jutott be a legjobb nyolc közé Grand Slam-viadalon.

US OPEN, NEW YORK (22 668 000 dollár, kemény pálya) 
FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Djokovics (szerb, 3.)–Fish (amerikai, 19.) 6:3, 6:4, 6:1
Monfils (francia, 17.)–Gasquet (francia) 6:4, 7:5, 7:5
NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Wozniacki (dán, 1.)–Sarapova (orosz, 14.) 6:3, 6:4
Kuznyecova (orosz, 11.)–Cibulková (szlovák) 5:7, 6:7
Kanepi (észt, 31.)–Wickmayer (belga, 15.) 0:6, 7:6, 6:1
 FÉRFI EGYES, A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Nadal (spanyol, 1.)/F. López (spanyol, 23.)–Ferrer (spanyol, 10.)/Verdasco (spanyol, 8.)
Wawrinka (svájci, 25.)/Querrey (amerikai, 20.)–Juzsnij (orosz, 12.)/Robredo (spanyol)
Monfils (francia, 17.)–Djokovics (szerb, 3.)
Söderling (svéd, 5.)/Montanés (spanyol, 21.)–Melzer (osztrák, 13.)/Federer (svájci, 2.)
NŐI EGYES, A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Wozniacki (dán, 1.)–Cibulková (szlovák)
Kanepi (észt, 31.)–Petkovic (német)/Zvonarjova (orosz, 7.)
Schiavone (olasz, 6.)–V. Williams (amerikai, 3.)
Stosur (ausztrál, 5.)–Clijsters (belga, 2.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik