Népsport: Puskás Ferenc tolmácsából az UEFA elnöke lett

L. PAP ISTVÁNL. PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2022.11.10. 09:44
null
Jókedvű séta Budapesten, az MLSZ-elnök jobbján Sir Stanley Rous FIFA-elnök
Címkék
Fehérek, de inkább csak tőrölmetszett kommunisták közt volt európai, népi ülnök lett a Rajk-perben, évtizedekig ült a parlamentben, az MLSZ élén, no meg az MTI igazgatói székében, de röpke 251 napon át vezette az UEFA-t is. Barcs Sándor életregénye nem mindennapos történet, más kérdés, hogy karrierjéért hányszor, kikkel és hogyan kellett megalkudnia – a titkot azonban magával vitte a sírba.

Uralkodókkal és világhírességekkel tartott irigyelt kapcsolatot, idehaza ismert mindenkit Móricz Zsigmondtól József Attilán, Brüll Alfrédon és Bajcsy-Zsilinszky Endrén át Rákosi Mátyásig és Albert Flóriánig. A Gestapo börtönét nem úszta meg (Bajcsy-Zsilinszkyvel együtt ült, akinek megbocsátotta, „megértette” a születése előtt másfél évvel, 1911-ben Békéscsabán elkövetett hírhedt Áchim-gyilkosságot), a kommunistákét viszont igen, holott kisgazdaként érkezett meg a kényszerkoalícióba. Az FKGP-nek 1949-ig volt tagja – tovább nehéz lett volna...

Közben viszont kiemelt, bizalmi funkciók sorát töltötte be, holott intellektusával, idegennyelv-tudásával eleve gyanúsnak kellett volna lennie abban a korban, amikor a feje tetejére fordították a magyar társadalmat, az elitet az aljára száműzték, az aljából pedig elitet faragtak. De Barcs maradt, és ezt sokan azért nem mondhatták el magukról.

BARCS (BARTSCH) SÁNDOR

Született: 1912. november 10., Szeged

Elhunyt: 2010. január 7., Budapest

Sportvezetőként:  az MLSZ alelnöke (1947–1949), majd elnöke (1949–1963); az UEFA alelnöke (1962–1978), majd ügyvezető elnöke (1972–1973); a FIFA alelnöke (1972–1976), MOB-elnök (1947–1948)

Újságíróként: a Nemzeti Sport rovatvezetője (1933–1938); az Az Újság munkatársa (1938–1944); a Szabadság szerkesztője (1945); az MTI felelős szerkesztője (1945–1946); a Magyar Központi Híradó Rt. (ezen belül a Magyar Rádió) alelnöke (1946–1947), majd elnöke (1947–1950); az MTI vezérigazgatója, államtitkár (1950–1980); a MÚOSZ elnöke (1965–1975)

Politikusként: országgyűlési képviselő (1947–1990); az FKGP tagja (1943–1949), majd alelnöke (1948–1949); a Magyar Szabadságharcos Szövetség elnökségi tagja (1948. március), a Magyar Függetlenségi Népfront Országos Tanácsának jegyzője (1949. március), a Hazafias Népfront Országos Tanácsának elnökségi tagja (1956. június–), az Elnöki Tanács tagja (1953–1975, majd 1980–1989); a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja (1964–1989); az Interparlamentáris Unió tanácsának tagja, a magyar csoport elnöke (1966–1989)

„Politikailag steril voltam, azt hiszem. Lelkileg taszított, fizikailag undorított a fasizmus és a magyar ellenforradalom keserű, véres, gyermekkori emléke, mert éppen akkor Budapesten laktunk. Ez az elszánt baloldaliságom tartott vissza jó ideig Bajcsy-Zsilinszkytől, akinek az Előőrsből és a Szabadságból ismertem a cikkeit és írásainak vissza-visszatérő nacionalista elemeivel sehogyan sem tudtam kibékülni. Még abszolút és általánosító németellenességét is nacionalista megnyilvánulásnak tartottam mindaddig, amíg le nem írta, hogy a nácizmust minden megnyilvánulásával, imperializmusával és embertelenségével együtt ugyanúgy elítéli, mint Thomas Mann, a német”    – adott utólag egy interjúban némi magyarázatot politikai orientációjára.

Reményteljes futballistának indult, megfordult egy sor kiscsapatban, a Nagyváradi Törekvésben, a Postásban, a Közgáz AC-ben, a MAFC-ban, a Ferencvárosi SE-ben, majd az Antennában – egészen 44 éves koráig játszott a Budapest-bajnokságban. Mivel ez a dátum 1956-ra esett, nem tudni, a forradalom szakította-e meg a lelkes amatőrkarriert.

Alig múlt húsz, amikor már a Nemzeti Sportban jelentek meg írásai, sőt a sportnapilapban rovatot vezetett, a fővárosi József Nádor Műszaki Egyetem mezőgazdasági mérnöki karán szerzett diplomát, miközben dolgozott az Újságnak, amelyben cikksorozatokat írt az akkori sporthatóságoktól üldözött MTK érdekében. Elkötelezett nemzeti baloldaliként a felszabadulás/szovjet megszállás a Szabadság szerkesztőségében találta. Mint kisgazda könnyen tört fel a ranglétrán, nem voltak nagyobb konfliktusai, holott körülötte a világ és Magyarország is forrásban volt.

Híresen náciellenesként annál messze intelligensebb volt, hogy ne lássa, amit a másik huszadik századi szörnyszülött, a kommunizmus (legalábbis annak a létező, szovjet válfaja) zúdított Kelet-Európára, így Magyarországra. Mégis alkalmazkodott, ami önmagában nem nagy ügy, sokan voltak ezzel így, csak éppen másokból nem lett elnök, igazgató és vezető háborítatlanul vagy negyven éven át úgy, hogy még a Magyar Szocialista Munkáspártba is csak 1964-ben lépett be. Ráadásul az egykori kisgazda nem vidéki kultúrházakat gardírozott, hanem a Magyar Rádiót, az MTI-t, a MOB-ot és az MLSZ-t, csupa-csupa bizalmi, első vonalas nagyvadat, amire tulajdonképpen ma sincs magyarázat. Mert Barcs Sándor minden volt, csak kommunista nem – nem mintha Sztálin '53-as halála előtt egymást is halomra gyilkoló „élcsapatot” ez önmagában érdekelte volna.

A Magyar Távirati Irodában találta meg a helyét, amelyet különböző pozíciókból 35 éven át irányított (nem mellékszál, hogy az MTI vezérigazgatójaként személyzeti osztályának vezetőjét Kádár Jánosnénak hívták...), de 1950-ig a Magyar Rádió irányítása is az övé volt. Kell-e mondani, hogy a legsúlyosabb Rákosi-rezsim idején a tájékoztatás egyik első embereként végzett munkát nem lehet egyetlen kézlegyintéssel elintézni. A Rajk-pert pedig végképp nem, hiába igyekezett az idős Barcs fáradtan megválaszolni ezeket a kérdéseket azzal, hogy nem volt más választása, sodródott az eseményekkel, az MTI-ben is csak a szakmaiság számított neki, a Rajk-per kisgazdák által delegált népi ülnökeként pedig szerinte összesen kilencszer szólalt meg, a (vér)bíró kérdésére, hogy van-e hozzáfűznivalója vagy kérdése, mindannyiszor csak ennyit felelt: „Nincs”.

De emiatt még véletlenül sem kerülne 110. születésnapján a Nemzeti Sport hasábjaira. Nem úgy azért, amit a magyar sportért, pontosabban a labdarúgásért tett, mert az érdemei a mérleg másik, „sportos” serpenyőjében elvitathatatlanok. (Mint Szepesi Györgyé, tehetjük hozzá, aki szintén nem ment a szomszédba egy kis párthűségért, de híres kortársai kedvelték, és egy nem feledhető '56-os rádiós beszédet leszámítva igazán vállalható a pályaíve.)

Barcs MLSZ-elnökként 14 éves regnálása egyik csúcspontjaként (a másik nyilván a 6:3) ott volt a helsinki olimpián, ahol a fáma szerint a címvédő svédek elleni diadalmas, 6:0-s futballelődöntő után tőle kérdezte meg a nagy Sir Stanley Rous, az FA akkori titkára, hogy ugyan, lenne-e kedvük Puskáséknak a Wembley-ben is játszani egyet. (Sebes Gusztáv magának vindikálta a megszólított személyét, végül is mindegy, mind a ketten ott voltak, angolul kettejük közül Barcs beszélt.)

Londonban 1953 novemberében természetes módon ő tolmácsolt a magyar küldöttségnek, így a BBC mikrofonja előtt a világot bejáró felvételen a kissé elfogódott Puskás Öcsinek is, akinek az ötösön, a hátrahúzós cselnél szerencsére már nem volt szüksége Barcs szolgálataira, és aki később világvándorként, hosszú emigrációjában vagy három nyelvet tanult meg tökéletesen.

Barcs fejéből pattant ki a Kupagyőztesek Európa-kupájának az ötlete, és miután a BEK 1955-ben elindult kontinenshódító útjára, 1960-ban a kimúlóban lévő patinás Közép-európai Kupa szervezői életre hívták a második számú európai kupasorozatot is. Az UEFA csak 1963-ban ölelte keblére a KEK-et, kilenc évvel később pedig már a mai napig, igaz, némi átalakítással viruló európai Szuperkupáról is döntött.

Ekkor 1972-t írtunk, és az UEFA elnöke ki volt? Természetesen Barcs Sándor. Elődje, a svájci Gustav Wiederkehr tíz év regnálás után hunyt el, kongresszust csak 1973 tavaszán rendeztek (ezen ugyancsak tíz évre az olasz Artemio Franchi lett az elnök), így ideiglenesen, pontosan 251 napra a magyar sportvezetőt, az addigi első alelnököt emelték az európai futball legmagasabb pozíciójába. Ebbéli minőségében a FIFA is számított a szolgálataira, így tagja lehetett az 1974-es nyugat-németországi világbajnokság szervezőbizottságának. (Jellemző a korabeli sportsajtóra, hogy a Népsport egy rövidhírben intézte el a témát, és később sem érdemesítette arra Barcsot, az akkori legmagasabb rangú magyar sportdiplomatát, hogy legalább egy nyúlfarknyi beszélgetést készítsen vele.)

Barcs Sándor egészen a rendszerváltozásig ott ücsörgött a még véletlenül sem demokratikusan megválasztott országgyűlésben, közben kimúlt alóla a pártja, ő pedig nyugdíjasként zsörtölődhetett azon, hogy az ifjú nemzedéknek már mit sem ér a tapasztalata. Majdhogynem teljes egészségben élte meg a kilencvenet, sőt majdnem a százat is, nagy idők nagy tanújaként hunyt el 98. életévében Budapesten. Háromszor nősült, legnagyobb fia, a 76 éves Endre, a rendszerváltozás előttről és utánról is jól ismert televíziós, rádiós és írott sajtós újságíró, természetesen Bajcsy-Zsilinszky után kapta a keresztnevét.  

Virágcsokorral búcsúztatta Bozsik Józsefet 1962 áprilisában, mögöttük Tichy Lajos
Virágcsokorral búcsúztatta Bozsik Józsefet 1962 áprilisában, mögöttük Tichy Lajos

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik