Férfi kézilabda: a kétéves út csúcsa lehet a hazai Eb

L. PAP ISTVÁN, VINCZE SZABOLCSL. PAP ISTVÁN, VINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2021.11.03. 08:08
null
Elérkezett az idő, hogy szintet lépjen a magyar kézilabda-válogatott (Fotó: AFP)
A héten együtt edz a magyar férfi kézilabda-válogatott Érden, pénteken pedig felkészülési meccset játszik Bosznia-Hercegovina együttesével, ebből az alkalomból Gulyás István szövetségi kapitánnyal vettük át a nemzeti csapat elmúlt két évét. Az idei és a tavalyi világversenyen a szövetség levette a terhet a játékosokról, de elérkezett az idő, hogy a hazai rendezésű januári Európa-bajnokságon szintet lépjen a gárda, és bebizonyítsa, megbirkózik a nagyobb elvárásokkal, és nyomás alatt is képes a jó teljesítményre.

Nem okozott csalódást a magyar férfi kézilabda-válogatott azóta, hogy 2019 nyarán Gulyás Istvánt nevezték ki szövetségi kapitánynak, aki Chema Rodríguezzel és Nagy Lászlóval kiegészülve átvette a csapat szakmai irányítását, és rögtön kisebb részben kényszerű, nagyobbrészt tervezett fiatalításba kezdett.

A gárda a következő év januárjában várakozáson felül szerepelt az osztrák–norvég–svéd rendezésű Európa-bajnokságon annak ellenére, hogy olyan rutinos játékosok maradtak itthon, mint Lékai Máté, Bodó Richárd vagy Ancsin Gábor. Csoportelsőként jutott tovább olyan négyesből, amelyben ott volt Oroszország, Dánia és Izland, és kilencedik lett, egy év múlva pedig bebizonyította, hogy nem volt véletlen eredmény a malmői.

Az idei egyiptomi világbajnokságon százszázalékos teljesítménnyel végzett négyese élén az első csoportkörben, s a másodikban is csak a későbbi bronz­érmes, Európa-bajnoki címvédő Spanyolországtól kapott ki, és ötödik lett, ami minden idők harmadik legjobb magyar vb-szereplése volt az 1986-os ezüst és az 1997-es negyedik hely után.

A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Ezek figyelemre méltó eredmények, és az elmúlt kétéves építkezés azt a kimondott célt szolgálta, hogy a 2022-es magyar–szlovák rendezésű Európa-bajnokságra a szakmai stáb olyan ütőképes csapatot rakjon össze, amely stabilan képes kiemelkedő eredményekre saját közönsége előtt. Az elmúlt két év bizonyította, hogy a játékosok megvannak hozzá.

„Az első, 2020-as világversenyen még valóban elég bizonytalan volt a helyzet, kicsit mindenki féltett minket, és mi is óvatosan nyilatkoztunk. Úgy látom, az elmúlt két esztendőben egységesebb lett a csapat, letisztultak a szerepek, amit az egyiptomi világbajnokságon éreztem először  – mondta lapunknak Gulyás István szövetségi kapitány, aki a héten tart összetartást az együttesnek Érden, amelynek végén pénteken 17.15-től Bosznia-Hercegovinával csap össze a csapata.  –    Azóta beértek azok a srácok, akik akkor még fiatalnak számítottak, s ma már meghatározó szerepet töltenek be a nemzeti válogatottban és a klubjukban egyaránt.”

Bánhidi Bence személyében világklasszis beállóra épül a támadójátékunk (Fotó: AFP)
Bánhidi Bence személyében világklasszis beállóra épül a támadójátékunk (Fotó: AFP)

A balátlövő Szita Zoltán és a jobbátlövő Máthé Dominik fejlődése valóban látványos, tartja kiváló formáját a Pick Szeged világklasszis beállója, a válogatott kulcsembere, a még mindig csak 26 éves Bánhidi Bence, és ha pihentetni kell, Rosta Miklós és Topic Petar már rendre bizonyította, hogy lehet rá számítani. A kapitány szerint bár az irányító/balátlövő Nagy Bencének voltak hullámvölgyei az elmúlt időszakban, újra kiegyensúlyozottan teljesít.

A tavalyi Európa-bajnokság óta meggyőzte a válogatottat irányító szakmai stábot az irányító Hanusz Egon, a jobbátlövő Leimeter Csaba és a balszélső Sunajko Stefan is, a kapitány bízik a fiatal irányító, Fazekas Gergő beépítésében, aki óriási tehetség. A széleken hasonló a helyzet, Bóka Bendegúz és Hornyák Péter évek óta alapembere a válogatottnak, de utóbbinak súlyos sérülése miatt ki kell hagynia a hazai Eb-t, viszont Rodríguez Pedro behívása bevált a jobb szélen, mellette nagy valószínűséggel Bujdosó Bendegúz bizonyíthat majd januárban, valamennyien jó benyomást tettek a kapitányra. Ez a felsorolás is jól jelzi, hogy mostanra kialakult egy mag a válogatott körül, amelynek tagjai közül lehet válogatni, és akik köré lehet szervezni az elkövetkező évek együttesét, amelynek gerince ugyanaz marad, mint a 2020-es Eb-n szereplőé.

„Nagyon örültem, hogy Sipos Adrián megkapta a nagy lehetőséget a Telekom Veszprémben, egyrészt, mert így hétről hétre teljesen más hőfokon, a legmagasabb szinten kell játszania, másrészt sokat védekeznek együtt Ligetvári Patrikkal, így még jobban megismerik egymást – fogalmazott Gulyás.  –   Sipi életében nagyon jókor jött ez a feladat, és jól is döntött. Volt edzője, Vladan Matics elmondta, hogy már tavaly is keresték topcsapatból, de akkor még nemet mondott. Én azt látom, hogy Veszprémben megállja a helyét, nagyszerűen betölti azt az űrt, amely nyáron keletkezett a védelemben, és amiért őt átigazolták.”

A Gulyás István, Nagy László, Chema Rodríguez triumvirátuson belül tökéletes az összhang (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A Gulyás István, Nagy László, Chema Rodríguez triumvirátuson belül tökéletes az összhang (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A kapusposzt egyelőre Mikler Rolandnak köszönhetően kifejezetten erős, Székely Mártonnal és Borbély Ádámmal kiegészülve van egy erős hármas, amely bármilyen meccsen helyt tud állni. Mivel azonban Mikler mégiscsak 37 éves, jó lenne tudni, ki lép a helyére első számú kapusnak a magyar válogatottban. A kapitány nem aggódik emiatt, hiszen amikor Fazekas Nándor 2017-ben visszavonult, Mikler is felnőtt a feladathoz, és reméli, az őt követők is fel fognak. Több fiatalt is kipróbáltak már a poszton – Andó Arián, Füstös Ádám, Bősz Dániel –, de meg kell majd nézni, mire képesek olyan nyomás alatt, amit egy világverseny jelent.

A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE AZ E HETI ÖSSZETARTÁSRA
Kapusok:   Borbély Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Eurofarm Peliszter, északmacedón)
Jobbszélsők:    Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők:    Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Leimeter Csaba (PPD Zagreb, horvát), Máthé Dominik (Elverum, norvég)
Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (TVB Stuttgart, német), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
Beállók:   Bánhidi Bence (Pick Szeged), Rosta Miklós (Pick Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Topic Petar (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: Bodó Richárd (Pick Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Nagy Bence (Ferencváros), Szita Zoltán (Wisla Plock, lengyel)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

„Kivételes lehetőség lesz mindenkinek, hogy hazai rendezésű Európa-bajnokságon szerepelhet, ami nekünk, az edzői stábnak is új kihívás, hiszen játékoskorunkban nem adatott meg – tette hozzá Gulyás István. –  A cél kitűzésénél meg kell találni az egyensúlyt, hogy ne lőjünk alá, de pluszterhet se rakjunk a srácokra, mert belerokkanhatnak. Az Európa-bajnokság mindig is erős volt, most is az lesz, de bízom a srácokban, hogy kellő önbizalommal vágunk neki, és együtt meg fogjuk oldani.”

Az e heti összetartást követően a nemzeti csapat december 16-án kezdi el a közvetlen felkészülést az Eb-re, ezt követően 27-én újra találkoznak három napra, majd január 2-tól már együtt maradnak egészen 13-ig, a torna kezdetéig. Januárban a szövetség még szeretne egy hárommeccses minitornát rendezni itthon, ez szervezés alatt áll.

Az előző két világversenyen bejött, hogy a szövetség és a stáb nem rakott pluszterhet a játékosokra, a megújuló válogatottra, sőt, a célok kitűzésekor igyekezett minél többet levenni róluk. Ugyanakkor a hazai Európa-bajnokságon szintet kell lépnie a magyar csapatnak, és bizonyítania, hogy igenis tud jól játszani akkor is, ha sokat várnak tőle.

Elvégre a világ legjobb csapatai mást sem csinálnak, mint nyomás alatt játszanak.

 

INTERJÚ    MÁTHÉ DOMINIKKAL

– Tavaly igazolt a norvég Elverum csapatához. Megkapta, amiért odament?
– Azért választottam, hogy fejlődjek, és később egy nagyobb csapathoz igazolhassak, ami össze is jött, jövőre a PSG-nél folytatom. Ebben a másfél évben minden úgy alakult, ahogy szerettem volna, nagyon fekszik nekem a légiósélet. Norvégul nem tanultam meg, hiszen angolul beszélgetünk, de Párizsban azért biztosan meg kell tanulnom franciául.

– Miben fejlődött leginkább az elmúlt két évben?
– Jót tett, hogy egyedül mentem külföldre, mentális és fizikai szempontból is sokat léptem előre, érettebb játékos lettem. Figyeltem az egészséges életmódra, erősebb, izmosabb és gyorsabb lettem, javult az állóképességem. A norvég csapatok híresek arról, hogy végigfutják a meccseket, már a felkészülésünk is kemény volt, a heti két meccsnek köszönhetően jó állapotban várom a januári Európa-bajnokságot. Nem lesz gondom az erőnléttel, ha kell, végig a pályán tudok maradni.

– Már évekkel ezelőtt is bátran vállalkozott dobásra. Ez változott?
– Nem, sőt, fel is erősödött, mert az Elverumban nekem van a legtöbb tapasztalatom lövőposzton, így sokszor rám marad az utolsó lövés a támadások végén. Bíznak bennem a csapattársaim, és tudom, hogy nagy a lövőerőm, amit szeretek is kihasználni. De nem lövöldözöm el a labdát, jól látok a pályán, szeretek összejátszani a beállóval, az irányítóval vagy a szélsőkkel, gólpasszokat adni, így mindkettő benne van a játékomban.

– Korábban a védekezése volt a gyengéje. Ebben lépett előre?
– Két éve a válogatottban kaptam először lehetőséget arra, hogy rendszeresen védekezzek, amiért nem lehetek elég hálás az edzői stábnak. Ez nagyszerű alapot adott, mert amikor Norvégiába igazoltam, már szóba sem került, hogy esetleg kevesebbet fogok védekezni, és nem is vették észre, hogy esetleg gyengébben menne. Szerintem most már egész jó átlagot tudok hozni, stabil kettes védő lettem. A válogatottnál tudom, a spanyol rendszerben hol kell helyezkednem, Sipos Adrián és Ligetvári Patrik mindig sokat segített, most már szerintem ők is látják, hogy jól boldogulok.

– Mivel lenne elégedett a hazai Európa-bajnokságon?
– Nekem az a legfontosabb, hogy kiszolgáljuk a hazai közönséget, mert a hazai torna nemcsak nekünk lesz óriási élmény, hanem nekik is. A csoportból mindenképpen szeretnék továbbjutni, a középdöntőben pedig bármi lehet, de szerintem valamennyiünknek az az álma, hogy ott legyünk a négy között, és a hazai szurkolók bevigyenek minket a döntőbe. De odáig nagyon nehéz út vezet.

AZ EB HELYSZÍNEI

 

 

INTERJÚ KOVÁCS BARBARÁVAL, EHB 2022 NONPROFIT KFT. ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓJÁVAL

– Milyen feladatok várnak még a szervezőkre az Eb-ig hátralévő másfél hónapban?
– A következő időszak kiemelt feladata lesz az ideérkező csapatok, delegációik valamint az Európai Kézilabda-szövetség hivatalos személyei fogadásának megszervezése. Hamarosan megkezdjük a jegyértékesítési kampányunk következő, egyben végső szakaszát is, reméljük sikerrel szólítunk meg minden olyan sportkedvelőt, aki minőségi sporteseményre kíváncsi. Mindhárom rendező város az esemény rangjához méltó helyszínnel várja a hazai és külföldi szurkolókat. A debreceni Főnix Aréna jelentős ráncfelvarráson esett át, ünnepélyes keretek között már fel is avatták, de hátravan még a Budapesti Multifunkcionális Aréna és a Szegedi Új Aréna átadása is.

– Miben lesz más ez a torna, mint a korábbiak? A járvány mennyire írta át a terveket, és miben befolyásolja az eredeti elképzeléseket?
– Természetesen, mint a világ szinte minden területét, úgy minket is érintett a vírus okozta helyzet, amihez nekünk is alkalmazkodnunk kellett szervezési szinten, ezért az online kommunikációra és a virtuálisan is megvalósítható programokra helyeztük a hangsúlyt, a tavaszi és a nyári időszakban pedig a kitelepülésekre koncentráltunk elsősorban. Alapvetően abban más a 2022-es Európa-bajnokság, hogy a tornához kapcsolódó programokkal és aktivitásokkal igyekszünk vonzóbbá tenni az eseményt azok számára is, akik eddig nem érdeklődtek a kézilabda iránt, a várva várt mérkőzések hangulatának fokozása érdekében pedig látványos programelemekkel is készülünk. Mivel az Európa-bajnokság dátumát nem érintette a járvány, ezért a célunk az volt, hogy a lehető leghatékonyabban folytassuk a munkát. Ezzel párhuzamosan folyamatosan figyelemmel kísérjük a járványügyi helyzetet, és igyekszünk minél biztonságosabb feltételek mellett megrendezni az eseményt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik