NAGY PÉTER 2021.05.12 10:12 Frissítve: 2021.05.12 10:45

Férfi kézi: Jó volt újból érezni a feszültséget – Császár Gábor a kupagyőzelemről

Svájci Kupa-győztesként és a döntő legeredményesebb játékosaként a bajnoki címet is megcélozza a 247-szeres válogatott kézilabdázó, Császár Gábor, aki utolsó schaffhauseni idényében 36 évesen is termeli a gólokat.

Császár Gáborból sokat kivett a hatvan perc, de nagyon élvezte a pezsgést (Fotó: Imago Images)

 

PASCUAL HELYETT ORTEGA
Nem tölti ki a 2022 nyaráig szóló szerződését a spanyol Barca vezetőedzője, Xavier Pascual (53), hanem a mostani idény végén távozik a kispadról. A katalánokat 2009 óta irányító kétszeres BL-győztes, 11-szeres spanyol bajnok szakember több mint ötven trófeát nyert eddig a klub edzőjeként. Pascual helyére a Telekom Veszprémet 2012 és 2015 között gardírozó, a német Hannover jelenlegi szakvezetője, a spanyol Carlos Ortega (49) csak a jövő nyáron érkezhet, addig ideiglenes megoldást kell találniuk a katalánoknak.

Öt év után nyert Svájci Kupát a Kadetten Schaffhausen, amely a döntőben 22–21-re győzte le a Kriens-Luzernt. A találkozó legeredményesebb játékosa, a győztestől az idény végén az Amicitia Zürichhez távozó, 247-szeres válogatott irányító, Császár Gábor nyolc gólt lőtt, míg a csapat másik magyarja, a mindent eldöntő találat szerzője, Bartók Donát négyszer volt eredményes.

„Három hete a bajnokságban nagyon megvert minket a Luzern, és ezúttal is úgy vágtunk neki a mérkőzésnek, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, ráadásul a rutinos Zsarko Sesum sérülés miatt nem lehetett velünk      – mondta a júniusban a 37-et betöltő Császár Gábor a Nemzeti Sportnak.      – Most sem parádéztunk, ellenben motiváltak voltunk, jól védekeztünk, és a kapusunk is kiválóan védett. Jó volt újból érezni a feszültséget, élvezni a pezsgést, és így, hogy nem nekünk állt a zászló, a sör is jobban csúszott a lefújást követően. Amikor leültem elgondolkodni a történteken, a fáradtságon kívül egyfajta ürességet éreztem, amolyan kellemeset. Sokat kivett belőlem ez a hatvan perc, mert a felkészülés során is próbáltam segíteni, főleg a videózásokban. Nem folyok bele a szakmai munkába, mégis rosszul nézett volna ki, ha kikapunk, én pedig feleslegesen dumáltam…”

Bánhidi Szegeden marad
Ahogyan korábban megírtuk, a Mol-Pick Szeged nyerte meg a csapata 26 éves beállójáért,      Bánhidi Bencéért      zajló versenyt, így a 80-szoros válogatott játékos újabb három esztendővel, 2025-ig meghosszabbította a jövő júniusban lejáró szerződését, holott kapott ajánlatot a Barcától, a PSG-től és a Veszprémtől is. A 207 centis, 127 kilós Bánhidi 2016-ban igazolt a szegediekhez, azóta bajnokságot és Magyar Kupát nyert velük, kétszer megválasztották a legjobb magyar férfi játékosnak és egyszer a BL legjobb beállójának.

A Kadetten játékosaként eddig négy bajnoki címet szerző, immár kétszeres Svájci Kupa-győztes 188 centis, 94 kilós irányító továbbra is jó formának örvend: a bajnokságban 23 mérkőzésen 117, összességében pedig már 1023 gólnál jár, amióta 2015 februárjában a francia PSG-től Schaffhausenhez igazolt. Császár saját bevallása szerint már nem tud minden mérkőzésen pályára lépni, ezért okosan kell beosztania az erejét. Fél szemmel pedig leendő csapatára figyel, noha a bennmaradásért küzdő zürichiek legutóbbi meccsét nem bírta idegekkel, inkább kikapcsolta a televíziót.

„Hektikus idény a jelenlegi, hétről hétre változnak az erőviszonyok, ezért is különleges nekem ez a kupagyőzelem      – folytatta Császár, aki három évre kötelezte el magát a zürichi klubhoz, amelynél a szakmai stábban is helyet kap másodedzőként és az utánpótlásképzésért is felel.      – Előtörtek belőlem az érzelmek, hiszen mégiscsak egy időszak lezárása volt. A Tatabánya elleni két találkozó az Európa-ligában például azért volt fontos, mert egyrészt szerettem volna, ha a családom büszke rám, másrészt az otthoniaknak meg akartam mutatni, még mindig élek és virulok. Egyelőre nem búcsúzkodom, mert van még feladatom Schaffhausenben, mégis átértékeltem néhány dolgot. Jóllehet, az edzőnkkel folyamatosan hadakozom, a pályán csak két szempont vezérel: jól játszani és nyerni.”

A válogatottsági rangsorban ötödik Császár örül, hogy Bartók Donát személyében magyar csapattársat kapott év közben, mert vele úgy tudja megbeszélni a taktikai feladatokat, hogy rajtuk kívül más nem érti, és a spanyol Bidasoa Íruntól érkező 12-szeres válogatott jobbátlövő fizikai adottságairól, lövőerejéről is elismeréssel beszélt. A Schaffhausentől Szegedre tartó balszélsőt, Sebastian Frimmelt is tehetségesnek tartja, az osztrák játékos támadásban és védekezésben is hasznos tagja lehet majd a Tisza-parti együttesnek.

FEL KELL KÖTNI A GATYÁT – INTERJÚ BARTÓK DONÁTTAL, A SCHAFFHAUSEN JOBBÁTLÖVŐJÉVEL

– Négy góllal vette ki a részét a kupagyőzelemből. Elégedett?
– Magas intenzitású meccs volt, jó kapusteljesítménnyel, védekezéssel, emiatt nem esett túl sok találat. Az utolsó támadásunkat sikerült góllal befejeznem, amit jó védés követett a kapusunktól, a végén pedig lepörgettük a hátralevő időt. Az első címemet nyertem a felnőttek között, ezért mindenképpen emlékezetes marad nekem ez a győzelem.

– Hogyan érzi magát Schaffhausenben?
– Eseménydús volt az elmúlt fél év. A klubváltás hirtelen jött, a családdal nem voltunk felkészülve a költözésre, ám végül megoldottuk. Tudok segíteni a csapatnak, az Európa-ligában is megbízhatóan játszottam, úgyhogy pozitívan értékelem a tavaszi szezont. Még nincs vége az idénynek, a bajnoki cím is meglehet, ám sem a Luzern, sem a Winterthur ellen nem lesz könnyű dolgunk a rájátszásban, fel kell kötnünk a gatyánkat! Átalakultak az erőviszonyok Svájcban, a Kadetten többé már nem egyeduralkodó, kiélezett küzdelem folyik az első helyért.

– Mennyit számít Császár Gábor jelenléte?
– Azóta nem volt magyar csapattársam, hogy 2016-ban Lemgóba igazoltam. Furcsa, de közben jó érzés is, hogy végre valakivel az anyanyelvemen tudok beszélni. A pályán és a civil életben is jó a kapcsolatom Csaszival, támadásban, védekezésben kiegészítjük egymást, mindketten eltökéltek vagyunk, hogy minél több sikert érjünk el a klubbal. Sajnálom, hogy a nyáron távozik, ám közben Joan Canellas érkezik hozzánk Szegedről – ez is mutatja, mennyit fejlődött a svájci bajnokság az elmúlt években.

2021.06.17 05:19:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS

„Sok mindent pozitívabban láttam, ha hibáztam, kerestem, miként tudnék javítani.”

2021.06.13 17:29:12

Kézilabda RUSZNÁK GYÖRGY

Minden idők legnagyobb különbségű győzelme született az új lebonyolítás szerinti BL-döntőkben.

2021.06.09 09:42:45

Kézilabda BALLAI ATTILA

„...és onnantól, hogy erre képesek lettünk, jöttek az igazi sikerek.”

2021.06.07 23:17:52

Kézilabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Kudarc után érdekesebb a helyzet, hosszabb elemzést is megérdemel, de fokozott figyelmet mindenképpen, hogyan reagálnak a vesztesek, mivel indokolnak, képesek-e hétköznapian megmagyarázni a sokszor megmagyarázhatatlant.

2021.06.07 08:58:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS, NEDELYKOV TAMÁS

Arra kértük Dudát, idézze fel a nálunk töltött időszaka legfontosabb pillanatait, 12 esztendőt 12 fejezetben.