Vuelta: Rodríguez megverte a támadó Contadort a hegyen

Vágólapra másolva!
2012.09.01. 17:59
null
Rodríguez keményen harcolt és nyert – tovább növelte előnyét (Fotó: Reuters)
Négy nagy mászás, ráadásul egyre nehezedő emelkedők: a Vuelta szervezői igencsak bekeményítettek az Ancares-hegységben rendezett 14., Palas de Rei–Puerto de Ancares szakaszon, melyet az éllovas Joaquin Rodríguez nyert meg a támadó (de a hajrában alulmaradó) Alberto Contador előtt.

Az első szökést már négy kilométer után fel lehetett jegyezni, a másodikat tizenkilencnél, utóbbi volt az ígéretesebb – a megugrók féltávnál több mint kétperces előnyt könyvelhettek el a Saxo Bank húzta mezőnnyel szemben. Az Alberto Contadort húzó csapatnak volt egy kis kellemetlensége (Contadornak kereket kellett cserélnie), de az utolsó, kőkemény emelkedőre már a mezőnyben mindenki „összegyűlt”, aki számított – a szökevényeknek pedig volt még másfél perc fórjuk.

A Katyusa csapatából a korai szökevényekkel tartó Alberto Losada tört előre az emelkedőn, a többieket elkapták, neki viszont jó esélye volt arra, hogy ellopja a show-t – már ha bírja a végén nagyon meredekké váló kaptatót. Losada elkezdett „elfogyni”, majd el is készült erejével – öt kilométerrel a vége előtt nyolc százalékos volt az emelkedő meredeksége, és ez még csak rosszabbodott a kerekesek szempontjából...

A kaptató közepén Valverde támadott, Contador és a piros trikós Rodríguez vele tudott tartani, Froome viszont nem – a Sky versenyzője elsőre nem tudott kapcsolni. Két kilométerrel a vége előtt Contador ugrott meg (Valverde itt hullott el), de nem tudta lerázni Rodríguezt, a verseny éllovasa aztán visszatámadott, és még amúgy erődemonstrációképpen lehajrázva riválisát meg is nyerte a szakaszt. Rodríguez duzzadhat az önbizalomtól, hiszen megint nem lehetett megtörni, és harmadik idei Vuelta-szakaszgyőzelmével tartja a vezető pozíciót.

VUELTA A ESPANA
14. SZAKASZ (Palas de Rei–Puerto Ancares, 149.2 km)
1. Joaquim Rodríguez (spanyol, Katyusa) 4 óra 10 perc 28 másodperc
2. Alberto Contador (spanyol, Saxo Bank) 5 másodperc hátrány
3. Alejandro Valverde (spanyol, Móvistar) 13 mp h
AZ ÖSSZETETTBEN
1. Joaquim Rodríguez (spanyol, Katyusa) 53:06:33
2. Alberto Contador (spanyol, Saxo Bank) 22 mp h.
3. Christopher Froome (brit, Sky) 1:41 p h.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik