A vb-rendezők elválaszthatják Janicsot és Kovácsot egymástól

Vágólapra másolva!
2010.05.13. 15:08
null
Janics Natasa (balra) és Kovács Katalin: vissza kell venni az igényeikből? És nekünk is a sajátunkból?<br />(Fotó: Tumbász Hédi, NS-archív)
Címkék
A h&eacute;tv&eacute;gi szolnoki kajak-kenu rangsorol&oacute;, valamint a m&aacute;jus v&eacute;gi szegedi vil&aacute;gkupa kapcs&aacute;n cs&uuml;t&ouml;rt&ouml;k d&eacute;lben sajt&oacute;t&aacute;j&eacute;koztat&oacute;t tartottak a honi sz&ouml;vets&eacute;g Latorca utcai sz&eacute;kh&aacute;z&aacute;ban. Az esem&eacute;nyen Storcz Botond kapit&aacute;ny elmondta: az idei poznani vb-program a napokban megv&aacute;ltozott, &iacute;gy elk&eacute;pzelhető, hogy az eddigiektől merőben ellent&eacute;tben szak&aacute;gank&eacute;nt rendezik meg a d&ouml;ntőket, nem pedig t&aacute;vonk&eacute;nt. A tervezet m&eacute;g nem v&eacute;gleges, de ez alaposan &aacute;t&iacute;rhatja a v&aacute;logatott &ouml;ssze&aacute;ll&iacute;t&aacute;s&aacute;t, tekintve, hogy m&eacute;g a dupl&aacute;z&aacute;s sem lesz elk&eacute;pelhető.

„A felkészülés szempontjából a legsúlyosabb év áll előttünk, aki ugyanis az idén nincs jelen, nem mutatja meg magát, annak esélye a londoni olimpián való részvételre egy ilyen erős sportágban, hogy azt mondjam, gyakorlatilag lehetetlenné válik" – mondta kezdésként Baráth Etele, a szövetség elnöke.

A sportág első embere az elmúlt hétvégén a franciaországi Vichyben vizitált, ahol a szezon első nagy versenyeként világkupát rendeztek. A francia kisváros jövőre olimpiai kvalifikációs vb-nek ad otthon, így a vendégek kritikus szemmel tekintettek körbe, és bizony találtak nem egy kifogást, köztük elég súlyosat.

CSÍPJÜK A RIVÁLISOK SZEMÉT
A 2009-es darmouth-i világbajnokságon 500 méteren mindhárom versenyszámban magyar aranyérem született, 200 méteren pedig az olimpiai egyesben, valamint a párosban is. Aranykollekcióinkat Kovács Katalin 1000 méteren szállított sikere tette teljessé, éremgyűjteményünket pedig további két ezüst és egy bronz. A magyar együttes tagjai mind a kilenc számban dobogós helyen végeztek, hatban pedig nyerniük is sikerült.
Ez a kiugró szereplés aligha aratott osztatlan tetszést a riválisoknál, ezzel a lépéssel érezhetően a szám-, és magyar szempontból az aranyérem halmozását szeretnék meggátolni. Kérdés egyelőre: milyen visszhangra és támogatottságra lel a vb-rendezők ötlete a többi riválisnál…

A pálya egy folyón volt kijelölve, annak szó szerint minden hozadékával, hordalékával, amely erősen megkérdőjelezte a versenyhelyszín alkalmasságát.

A sportág nemzetközi szövetségében a gyorsasági szakág elnöke magyar, Vaskuti István, olimpiai bajnokunk jelezte is korábban aggályait a pályával kapcsolatban, ám ennek ellenére Vichy nyerte meg a 2011-es vb-pályázat szavazását, Szeged a második helyen végzett.

„Nehogy bárki azt gondolja, hogy most savanyú a szőlő, mert a világkupán részt vevő összes csapatvezető ugyanezeket a kifogásokat megemlítette, mint amiket mi is megtettünk – folytatta Baráth. – A franciák viszont megígérték, hogy az augusztusi tesztversenyt állóvízen redezik meg. Így jelen pillanatban ok, lehetőség és realitás sincs arra, hogy megváltozzon a helyszín."

Az elnök megemlítette: a helyszín amúgy gyönyörű, a szervezés normális, a kiszolgálás tökéletes, a franciák remek kajak-kenus csapatot tudnak kiállítani, a sportágban már most meghatározó szerepet töltenek be, de még előrébb vágynak, ennek érdekében a lobbitevékenységük is igen erős és hatékony.

Ám időben előre szaladtunk, hiszen a 2011-es vb-ig előbb még „túl kell élni" a 2010-es vébét is. Márpedig annak kártyáit a napokban alaposan megkeverték, amely boríthatja az eddigi erősorrendet, gyakorlatilag mindent. A vb-menü eddig úgy nézett ki, legalábbis a döntők tekintetében, hogy szombat délelőttönként az 1000 méteres finálékat rendezték meg, kiegészítve a női K-4-es számmal. Vasárnap délelőtt a megmaradó 500-as számok kerültek lebonyolításra, zárásként pedig a 200-as sprintszámok.

Ez most annyiban változhat meg a rendezők múlt heti tájékoztatása szerint, hogy szakáganként rendezik meg a döntőket, amelyekben az egymást sűrűn követő finálék kizárják a duplázás lehetőségét, nem hogy a triplázásét.

Képzeljük el az 500-as női négyest mondjuk Kovács Katalin vagy éppen Kozák Danuta nélkül – a legutóbbi vb alapján ilyen képet kapunk –, esetleg azt, hogy egyesben és párosban ne legyen érdekelve a Kozák, Kovács, Janics Natasa, Benedek Dalma aranyérmes kvartett egyik kiválósága sem. Az 500-as távon öt kajakosnőnk érintett, a mostani lebonyolítási szisztéma ellenben hetet feltételez. Miként a többi távon is. Az 1000 méteren a három helyre három versenyzőnk volt, a 200-ra viszont tizenegy beülésre öt. Utóbbiból az idén kiesik a négyes, helyére az 5000 m NK-1-es lép be.

„Egy hete még úgy volt, a duplázásra van esélyük a nőknek az olimpiai számokban, most viszont ez megváltozhat, mert az új program erre nem biztosít lehetőséget – mondta Storcz Botond. – Jelen állás szerint egy versenyző egy távon csak egy számban állhat rajthoz, annyira gyorsan követi egymást két finálé, de a program tudtommal még nem végleges. Amit őszintén sajnálok, mert így nehéz válogatni, felkészülni, pedig a legtöbb helyen hozzánk hasonlóan már javában benne vannak a tervezgetésben."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik