Feröer: ha győz(ne) a Klaksvík, bálnahús kerül az asztalra

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.07.11. 14:15
A Ferencváros a Bajnokok Ligája selejtezőkörének első fordulójában 20.45-kor lép pályára a feröeri bajnok KÍ otthonában. Ráhangolásképpen a magyar szemnek és fülnek elképesztő hagyományról tudtunk meg részleteket.

 

Miközben a Ferencváros kedd este a KÍ Klaksvík otthonában lép pályára, a környéken újabb bálnavadászatot tartottak. A helyiek által grindadrápnak nevezett hagyományőrző szokást képtelenség előre megtervezni, a kiküldött figyelő hajón múlik, mikor lát meg egy-egy nagyobb csordát.

A hajós megfigyelő éppen a Ferencváros vasárnapi landolásakor szúrt ki egy nagyobb csapatot, estére száz bálna bánta, hogy a Feröer-szigetek irányába úszott. A bálnák igazából gömbölyűfejű-delfinek, ők a legfőbb elszenvedői ennek az északi hagyománynak, de kacsacsőrű cetre és atlanti fehérsávos delfinre is vadásznak. Az állatvédők természetesen évtizedek óta tiltakoznak, az országot és annak kormányát rengeteg kritika éri emiatt, ám a Feröeren élők tudomást sem vesznek erről, mondván, a hagyományt több mint ezer éve őrzik...

A közelmúltban az egyik legnagyobb állatvédő csoport olyan riasztókat dobált a környező vizekbe, melyeket meghallva azonnal más irányba úsztak a delfinek és bálnák, négy-öt év után azonban lemerültek ezek a berendezések, és újra jelentős vadászatok vannak. A helyiektől megtudtuk, az állatok minden porcikáját hasznosítják, a bálnazsírból szappant készítenek, a húsát megeszik, ez utóbbi a feröeri ünnepnapokon kerülhet az asztalra.

Ha a KÍ Klaksvík kedd este legyőzné az esélyesebb Ferencvárost, másnap alighanem több háztartásban is bálnahús kerülne az asztalra.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉSEK
20.45: KÍ (feröeri)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A keddi játéknap további mérkőzései
17.00:
Urartu (örmény)–Zrinjski Mostar (boszniai)
17.30: Lincoln Red Imps (gibraltári)–Qarabag (azeri)
18.00: Zalgiris Vilnius (litván)–Sztruga (északmacedón)
20.00: Hamrun Spartans (máltai)–Maccabi Haifa (izraeli)
20.00: NK Olimpija Ljubljana (szlovén)–Valmiera (litván)
20.00: Raków Czestochowa (lengyel)–FC Flora Tallinn (észt)
20.45: Ballkani (koszovói)–Ludogorec Razgrad (bolgár)
20.45: Partizani (albán)–BATE Boriszov (fehérorosz)
20.45: Shamrock Rovers (ír)–Breidablik (izlandi), Tallaght

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik