NBA: sem a Warriors, sem a Cavs nem megy a Fehér Házba

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.06.06. 11:36
Az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjének kimenetelétől függetlenül sem a Golden State Warriors, sem a Cleveland Cavaliers nem látogat el a Fehér Házba.

„Akármelyikünk nyeri a döntőt, nem kérünk meghívót. Nem akarunk odamenni” – szögezte le LeBron James, a Cleveland szupersztárja arra reagálva, hogy Donald Trump hétfőn visszamondta az NFL-bajnok Philadelphia Eagles meghívását a Fehér Házban rendezett szokásos évi ünnepségről. A döntés indoka az volt, hogy a Super Bowl-győztes csapat néhány játékosa „nem ért egyet az elnökkel, aki kitart amellett, hogy büszkén állva maradjanak a nemzeti himnusz alatt”. „Akármelyikünk nyeri a döntőt, nem kérünk meghívót. Nem akarunk odamenni” – szögezte le LeBron James, a Cleveland szupersztárja arra reagálva, hogy Donald Trump hétfőn visszamondta az NFL-bajnok Philadelphia Eagles meghívását a Fehér Házban rendezett szokásos évi ünnepségről. A döntés indoka az volt, hogy a Super Bowl-győztes csapat néhány játékosa „nem ért egyet az elnökkel, aki kitart amellett, hogy büszkén állva maradjanak a nemzeti himnusz alatt”.

Az utóbbi szezon során egyre több amerikaifutballista ereszkedett féltérdre a meccseket megelőző himnusz során, így tiltakozva az ellen, hogy rendőrök fegyvertelen afroamerikaiakat lőttek le. A demonstráció nagy vitát váltott ki, Trump élesen bírálta és hazafiatlannak nevezte a tiltakozást.

Tavaly Trump az NBA-bajnok Golden State látogatását is lemondta, mire az oaklandi gárda vezére, Stephen Curry közölte, nem is érdekli őket az elnökkel való találkozás. Kedden Curry azt mondta, hogy a helyzet változatlan, és idén sem vennének részt a washingtoni protokolleseményen. Véleményéhez csatlakozott Steve Kerr vezetőedző is.

„Az elnök egyértelműen jelezte, hogy meg akar osztani bennünket, az egész országot, hogy politikai előnyre tegyen szert a helyzetből” – jelentette ki a sikerkovács.

Az amerikai elnök hagyományosan minden évben vendégül látja a nagy ligák (NBA, NHL, NFL, MLB) bajnokait.

Az egyik fél negyedik sikeréig tartó NBA-fináléban a Warriors 2–0-ra vezet a Cavaliers ellen, a párharc harmadik felvonását magyar idő szerint csütörtök hajnalban játsszák Clevelandben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik