NBA: Brown 41 pontjával nyerte meg a játéknapját rangadóját a Celtics

Vágólapra másolva!
2023.01.12. 08:15
null
Jaylen Brown remeklése sikerre vezette a Bostont (Fotó: Getty Images)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) magyar idő szerinti csütörtök hajnali játéknapján a Boston Celtics Jaylen Brown vezetésével legyőzte a New Orleans Pelicans csapatát. Győzött a Milwaukee Bucks, a Memphis Grizzlies, valamint a Denver Nuggets is.

Detroit Pistons–Minnesota Timberwolves 135–118

A harmadik negyed döntött. Az első félidő szorosan alakult, egyik csapat sem igazán akart/tudott védekezni, így 65–64-re vezetett a nagyszünetben a Pistons, a harmadik negyedben azonban megváltozott a találkozó. Egyrészt csípőfájdalmak miatt ezt a játékrészt kiülte Anthony Edwards, majd D'Angelo Russell beütött két gyors faultot, és őt is elvesztette a Minnesota, míg a Detroitnál felpörgött az addig elég csendes Nerlens Noel és négy blokkot osztott ki ebben az időszakban, Dwane Casey pedig előkapott egy nagyon pörgős small-ballt is a center nélkül, amivel remekül tudtak rohanni, dobni, de hátul is megvolt bennük a kellő lendület. Ez pedig döntőnek bizonyult, 36–23-ra nyerték a negyedet és meglógtak ellenfelük elöl, így bár a záró etapra összedrózták a vendégek Edwardsot, aki visszatért és dobott 15 pontot, de ez már nem számított – a Pistons támadójátéka ott sem lassult le, így nem záródott az olló, maradt a magabiztos hazai előny.

Támadásban volt kiemelkedő a Detroit. A vendéglátónál az előző este a Sixers ellen elszenvedett 147–116-os vereség után más mentalitással jöttek ki a parkettre a játékosok, és az első perctől kezdve koncentrált támadójátékot mutattak be, amely azt eredményezte, hogy mind a négy negyedben legalább 31 pontot dobtak. A 60%-os mezőnymutató és az 53%-os triplázás is beszédes adat, de említsük meg azt is, hogy szezoncsúcsot jelentő 67 pontot szereztek tempódobásokból: 51-et távolról és 16-ot hosszú kettesekből, nagyon ültek most a kísérleteik. Egyénileg az Ivey-Hayes páros irányította a produkciót, ők ketten 36 pontot és 17 gólpasszt tettek hozzá közösen, Saddiq Bey 31 pontig és 4/6 tripláig, Bojan Bogdanovic 27 pontig és 5/8 tripláig jutott, de a padról is érkezett segítség, Diallo 7/8 jó dobással, Burks pedig 3/3 triplával szállt be. Chris Finch, a Wolves vezetőedzője úgy összegezte a helyzetet, hogy csapata semmilyen ellenállást nem fejtett ki védekezésben, semmilyen akadályt nem gördített a Detroit elé, így a hazaiak azt csináltak, amit csak akartak – a Wolves így sorozatban négy győzelem után futott bele egy kellemetlen pofonba, holnap a Suns ellen próbálhat meg javítani.

A Pistons legjobb dobói: Bey 31/12, Bogdanovic 27/15, Ivey 18/6, Hayes 18/3, Diallo 18
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 20/6, Russell 19/15, Gobert 16



Washington Wizards – Chicago Bulls 100-97

Kuzma triplája döntött. Az első félidő még a Bullsról szólt, a vendégek 13 ponttal vezettek a nagyszünetben és voltak 16 egységnyi előnyben is, majd a fordulást követően átvette az irányítást a Washington: a harmadik negyed 41–21-es (!) eredményt hozott, ott minden a vendéglátók szájíze szerint alakult, Monte Morris pedig egymaga 15 pontot dobott ekkor. Az erő és a lendület itt elfogyott, a záró etap már fogcsikorgatós, izzadós küzdelmet hozott, amit ugyan végül 17–13-ra a Chicago nyert meg, de a Wizardsnak ez a semmilyen támadójáték is elég lett a győzelemhez. Az oda-vissza hibák után 30 másodpercnél Zach LaVine egy triplával kiegyenlített, de az időkérést követően Kyle Kuzma kapta a labdát, aki kért egy zárást, elindult a jobb keze felé Alex Caruso szorításában, majd beleállt egy nehéz triplába, ami szűk hat másodperccel az órán be is vágódott a gyűrűbe. Ez lett a győztes dobás, az utolsó Bulls-kísérletnél ugyanis LaVine teljesen érthetetlenül középtávolit vállalt hárompontos hátrányban, Nikola Vucsevics el sem akarta hinni csapattársa döntését, de a dobás ki is maradt, így nagy győzelmet aratott a Wizards. A Bealt és Porzingist is nélkülöző fővárosiak végül egy nagy negyeddel és egy nagy dobással győzték le közvetlen riválisukat, akit ezzel a sikerrel egyetlen mérkőzésre meg is közelítettek, így várhatják a Knicks elleni hazai mérkőzést.

Hiányzott DeRozan. A szezon során először nem állt rendelkezésre a Bullsnál DeMar DeRozan, aki az előző mérkőzésen meghúzódott egy ártalmatlannak tűnő szituációban, így talán legstabilabb, legmegbízhatóbb játékosa nélkül állt ki a vendégcsapat. DeRozan hiányában természetesen Zach LaVine kapta meg a karmesteri pálcát, aki próbált is élni a lehetőséggel, 38 pontos estét produkált 15/28 jó dobással, de egy higgadt vezér hiányzott most a társaságból, nem volt igazán gördülékeny a csapatjáték, 21–9-re maradtak alul a kiharcolt büntetők terén, csak négy pontot dobtak leindításból, 52–39-re bukták el a lepattanózást, és csapatszinten megálltak 16 gólpassznál. A végén aztán LaVine is rossz döntést hozott, rajta (és az egyéni villanásain) kívül pedig igazából nem volt túl sok fantázia ebben a támadógépezetben, úgyhogy ismét kikaptak és csak tizedikek Keleten, a következő négy meccsüket viszont otthon játszhatják le, ott lesz lehetőségük javítani.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 21/3, Gill 18, Morris 17/3
A Bulls legjobb dobói: LaVine 38/12, Vucevic 15/3, White 13/9



Atlanta Hawks–Milwaukee Bucks 105–114

Nem hibázott a Bucks. A Trae Young és Clint Capela nélküli Atlanta ellen fontos volt a győzelem a zaklatott időszakból érkező (és Khris Middletont továbbra is nélkülöző) Milwaukee számára, és úgy is jött ki a parkettre Mike Budenholzer alakulata, hogy ott kő kövön nem marad: nem is maradt, az első negyedet 39–19-re nyerték a vendégek, a nagyszünetben 21 ponttal vezettek, sokáig lesimázták ezt a találkozót. A fordulás után aztán a Hawks talált egy ötöst, amivel összekapta magát, a padról Bogdanovics, Kaminsky és Jalen Johnson is hasznosnak bizonyult, így a hazaiak egy nagy rohammal visszajöttek a meccsbe: 36–22-re nyerték a harmadik negyedet, a záró etapban pedig teljességgel eltüntették a hátrányukat. Ez odáig fajult, hogy négy perccel a vége előtt 101–101-nél ki is egyenlítettek, majd Bogdanovics kettesével a vezetést is átvették, de az utolsó három percre ismét megemberelte magát a Bucks: Janisz Adetokunbo sorozatban három gólpasszt osztott ki egy támadópattanó mellett, Brook Lopez és Jevon Carter is triplát dobott, Jrue Holiday négy ponttal jelentkezett, miközben az Atlanta három dobást hibázott el zsinórban – 103–101-ből 103–111 lett alig másfél perc leforgása alatt, ez az újabb fordulat pedig eldöntötte a találkozót. Hiába állt fel 24 pontos hátrányból a Young és Capela nélküli Atlanta, a Milwaukee a legjobb pillanatban ébredt fel, így hiába rontotta el az addig felépített dolgait, végül mégsem hibázott, hozni tudta a fontos idegenbeli győzelmet. Említsük meg, hogy mindez úgy született meg, hogy Adetokunbo a 18 lepattanója és 10 gólpassza ellenére nem tripla duplázott, ugyanis 7 ponttal negatív szezoncsúcsot dobott, de a Holiday-Lopez páros remeklése miatt ez most belefért.

A Hawks legjobb dobói: Bogdanovics 22/9, Hunter 16/3, Collins 15/3
A Bucks legjobb dobói: Holiday 27/9, Lopez 20/12, Portis 13/3, Carter 13/12


Boston Celtics–New Orleans Pelicans 125–114


Jobb volt a Celtics. Marcus Smart és Robert Williams III nélkül állt ki a Boston, de így is működött a játék: Jaylen Brown 41 pontos extrát szállított 15/21-es mezőnymutatóval és 12 lepattanóval, Jayson Tatum gyengébb dobóformával, de eljutott 31 pontig, 10 lepattanóig és 4 gólpasszig, Al Horford 4/6 triplát vágott be, a padról pedig Malcolm Brogdon szórt egy 20-ast, és tett hozzá rengeteget játékban is. Nagy különbséget egyébként sokáig nem tudtak kialakítani, az első negyed után három, a nagyszünetben hat ponttal vezettek, a harmadik játékrészben tudtak kétszámjegyű előnyt felépíteni, de nem adta meg magát könnyen a New Orleans – aztán a záró etapban már eldőlt a küzdelem, hamar 15 pont lett közte, onnan pedig 9–10-nél közelebb már nem tudott visszajönni a vendégcsapat, sőt inkább a Celtics lépett meg még jobban, volt közte 19 is már. Összességében az nem lehetett kérdés, hogy a Boston játszott jobban, energikusabban, eredményesebben, a listavezető 50–33-ra nyerte a lepattanózást, és kontrollálta az eseményeket, de az első félidőben még tartotta magát a Pels, és utána sem omlott össze, így küzdeniük kellett Horfordéknak. Brown egyébként ötödször érte el a 40 pontos határt karrierje során, és tizedszer fordult elő, hogy Tatummal párban legalább 70-et dobtak egy meccsen – sorozatban negyedik győzelmüket aratták, és favoritként utazhatnak el a Netshez, amely Kevin Durant nélkül áll majd ki ellenük.

Helytállt a Pelicans. Zion Williamson és Brandon Ingram nélkül is megfuttatta a ligaelsőt a New Orleans, ennél többet most nem nagyon tehetett a társaság ebben a felállásban, de amit lehetett, azt kihozta magából. CJ McCollum ismét magára öltötte a vezérszerepet, dobott 38 pontot 15/24-es mezőnymutatóval és 6/12 triplával, Marshall, Murphy III és Valanciunas is tíz pont fölé jutott még, csapatszinten 50% felett céloztak, vigyáztak a labdára, de a simán elvesztett lepattanózás, és a több helyen lyukas védekezés ezúttal elvette tőlük a bravúr reális esélyét, a második félidőre fokozatosan elfogytak. Baj nincs, a két vezér nélkül nem lehetnek hiú reményeik, így is stabilan harmadikak Nyugaton, és holnap Detroitban jó esélyük lesz javítani, aztán hétvégén Clevelandben lezárják ötmeccses idegenbeli túrájukat.

A Celtics legjobb dobói:
Brown 41/9, Tatum 31/9, Brogdon 20/6
A Pelicans legjobb dobói: McCollum 38/18, Marshall 18/6, Murphy III 15/3

New York Knicks–Indiana Pacers 119–113

Nem rontotta el a New York. Sokáig sima meccsnek tűnt a keleti rangadó, ahol a playoff-pozíciókért csatázó közvetlen riválisok feszültek egymásnak, hiszen a New York oktatta az Indianát: már az első negyedet 16 ponttal nyerték a hazaiak, a nagyszünetben 21-gyel, a harmadik játékrész elején pedig 25-tel is vezettek. A Pacers azonban nem adta fel, és amint esélye nyílt rá, elkezdte faragni a lemaradását: a harmadik negyedben végül kereken 40 pontot szerzett a gárda, és bár ezt az etapot még 14 egységnyi különbséggel zárták a felek, de a vendégek elkapták a fonalat, és ezt át tudták menteni az utolsó felvonásra is. Ott végig rohamoztak, a Knicks pedig menekült, de az Indy három perccel a vége előtt már 105–103-ig zárkózott – ekkor tudott még feljebb kapcsolni a New York, Jalen Brunson egymaga dobott gyors hét pontot, amivel sikerült kicsit meglógniuk, de Buddy Hield 3+1-es játéka így is meccsben tartotta a Pacerst. Hield az utolsó percbe lépve aztán már az egyenlítésért emelt el egy hármast, de ez a dobása lejött, a Knicks lepörgette a támadóidőt, majd annak legvégén Quentin Grimes bevágott egy lélekölő triplát – 25 másodperc volt hátra, 115–109 volt az állás, innen már kimozogta Tom Thibodeau csapata. A Knicks így nagyon fontos mérkőzést nyert meg, és utolérte a tabellán a Pacerst, ráadásul az egymás elleni mérlegben 2–0-ra vezet, úgyhogy magabiztosan várhatja a folytatást.

RJ Barrett visszatért. Hat kihagyott mérkőzés után léphetett újra pályára a Knicks dobóhátvédje, aki jó formában tért vissza: agresszívnek bizonyult, sokat vállalt, és 27 pontot szerzett 8 lepattanóval, valamint 4 gólpasszal kiegészítve, fel tudta pörgetni csapata játékát. A vezér most is Jalen Brunson volt, aki 34 ponttal és 3/4 triplával húzta a hazaiakat, Julius Randle 14 ponttal, 16 lepattanóval és 4 gólpasszal jelentkezett, Grimes 4/8 triplát emelt be, Mitchell Robinson 5 labdát szerzett és 2 blokkot osztott ki, mindenki teljesítette a rá bízott feladatokat. A Pacersnél a 31 pontos, 7/15 triplás Hield igyekezett leginkább, Tyrese Haliburton 15 pontot és 7 gólpasszt tett a közösbe, a csereirányító TJ McConnell 14-8-7-et szállított, Bennedict Mathurin pedig ismét eljutott 20 pontig – a pocsék első félidő után azért összeszedték magukat, és Myles Turner nélkül is megteremtették maguknak az esélyt a győzelemre. A végén néhány clutch játék hiányzott ehhez, de az utóbbi tizenegy meccsükből még csak harmadszor kaptak ki, következőleg a nem túl masszív Atlantát fogadják, aztán megmutathatják magukat két topcsapat, a Memphis és a Milwaukee ellen is.

A Knicks legjobb dobói:
Brunson 34/9, Barrett 27/12, Grimes 18/12
A Pacers legjobb dobói: Hield 31/21, Mathurin 20/3, Haliburton 15/3


Memphis Grizzlies–San Antonio Spurs 135–129

Kellett Morant remeklése. Az előző két mérkőzést kihagyta a Memphis vezére, most viszont remek formában tért vissza: 14/25-öt dobott mezőnyből, 3/5-öt távolról és 7/9-et a büntetővonalról, így összességében 38 ponttal vezette újabb győzelemre csapatát. Jaren Jackson Jr. (21 pont, 12 lepattanó, 2 blokk), Steven Adams (11 pont, 18 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) és Desmond Bane (18 pont, 4/5 tripla) is említést érdemel, a Grizzlies csapatként 51.5%-kal dobott mezőnyből és 60% felett triplázott, de mivel védekezni szinte egyáltalán nem akart, így végig kapaszkodnia kellett. Az első negyedet elbukta, majd egy 11–0-val kezdte a másodikat, és azt végül sikerült 44–25-re megnyernie, így tíz pont feletti előnyt épített fel, de a Spurs nem adta meg magát, és bár közte 15-ről indult az utolsó negyed, de izgalmassá tette a végét. Josh Richardson tripláival előbb bejött tízen belülre a vendégcsapat, majd odáig merészkedett, hogy két és fél perccel az órán 130–127-ig közelített – ott ráadásul még hibázott is a Grizzlies, de aztán Adams egy blokkal, egy támadópattanóval és egy kosárral megtolta a szekeret, a csapat pedig kimozogta a legvégét. A vártnál nehezebben jött ez a siker, mert hiába a remek támadójáték, védekezés nélkül semmi sem könnyű, és a 24 pontos Keldon Johnsont ismét bevető, de Devin Vassellt továbbra is nélkülöző San Antonio is könnyedén szerezte a kosarakat – ezzel együtt zsinórban nyolcadszor nyert a Memphis, és továbbra is holtversenyes első Nyugaton.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 38/9, Jackson Jr. 21/3, Bane 18/12
A Spurs legjobb dobói: Johnson 24/3, Jones 22/6, Pöltl 17


Denver Nuggets – Phoenix Suns 126-97

Könnyed győzelem. Nem izzadt meg ezen a találkozón a Denver, a hazaiak végig kontrollálták az eseményeket a tartalékos ellenféllel szemben. Az első negyedet hat ponttal nyerték meg, aztán a másodikban elvették a Suns kedvét, és a nagyszünetben már 16 egység volt közte, a fordulás után pedig tovább nyílt az olló – a harmadik játékrész 25 pontos különbséggel ért véget, pedig Michael Malone itt már nem erőltette a kezdőit, 28 percnél végül senki nem játszott többet. Nikola Jokics (21 pont, 18 lepattanó, 9 gólpassz, 10/15 mezőnyből) persze ennyi idő alatt is alkotott, Gordon 4/4-et dobott mezőnyből, Caldwell-Pope 4/5-öt távolról, a padról Nnaji és Hyland is remekül szállt be, minden tökéletesen működött - 56.5%-kal dobtak mezőnyből, 44%-kal tripláztak és 30 gólpasszt osztottak szét. A tükörsima győzelmet a világon semmi és senki nem veszélyeztette, így még mindig tartják a lépést a Grizzliesszel Nyugat élén, 17-ből 14-et nyertek, következőleg pedig a Clippers elleni idegenbeli mérkőzésen bizonyíthatnak.

Egy csoda elég volt. Előző este a B kerettel felálló Suns teljesen váratlanul győzött a kiegészülő GSW otthonában, a varázslatból viszont erre a napra már nem maradt, érvényesült a papírforma. A tegnap még parádézó Mikal Bridges most 7 pontot tudott dobni, a kezdő irányító Duane Washington Jr. nyolcnál állt meg, vagy a back-to-back vagy más miatt, de meg sem tudták közelíteni a Warriors ellen látott szintet. Persze a bevethető keretükről mindent elárul, hogy a találkozó előtt hozzávágtak egy tíznapos szerződést Saben Lee-hez, akinek rögtön olyan szerep jutott, hogy dobott is 8 pontot – a találkozó kimenetele egyáltalán nem meglepő, a kérdés csak az, hogy tudják-e stabilizálni magukat a folytatásban kevésbé elit ellenfelekkel szemben, vagy a GSW elleni bravúr csak kifutott kellemetlenkedés volt a rivális ellen.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 21, Hyland 21/15, Murray 16/6
A Suns legjobb dobói: Craig 16/9, Okogie 14/3, Saric 11/3, Landale 11/3, Lee 11


Sacramento Kings – Houston Rockets 135-115

A vége sima lett. Kötelező volt nyernie ezt a mérkőzést a Kingsnek, de a hazaiak sokáig a vártnál nehezebben birkóztak meg a feladattal, olyannyira, hogy a negyedik negyed még 94–95-ről, egypontos Rockets-előnyből indult. A Sacramento azonban még időben rendezte a sorait, és a záró etap közepén egy gyors 10–2-es rohammal átvette a vezetést, majd az utolsó bő öt percet 22–10-re nyerte meg a teljesen széteső Houstonnal szemben – 113–105-ről hamar 127–110 lett, onnantól pedig már nem volt miről beszélni. Az utolsó negyedet végül 41–20-ra húzta be Mike Brown csapata, ennek köszönhetően pedig tulajdonképpen simára hozta a találkozó végét, bár három negyeden keresztül nem igazán bírt a Houstonnal – De'Aaron Fox (24 pont, 9 gólpassz, 1 eladott labda) és Domantas Sabonis (25 pont, 14 lepattanó, 9 gólpassz) most is jól játszott, kettejükre építve pedig végül csak sikerült kiharcolni a győzelmet. A megint atomjaira hulló Rocketsnél Alperen Sengünt emeljük ki, aki 20 évesen a liga történetének legfialatabb tripla-duplázó centere lett: 10 ponttal, 10 lepattanóval és 10 gólpasszal elég minimalista módon teljesítette a feltételeket, de a statisztikák közé ettől még bekerül. A texasiak zsinórban nyolcadszor kaptak ki, és 10–31-gyel továbbra is utolsók ligaszinten, míg a Kings ezzel a győzelmével utolérte és virtuálisan meg is előzte a Dallast, így hivatalosan a nyugati negyedik helyig kapaszkodott fel.

A Kings legjobb dobói: Sabonis 25, Fox 24/6, Lyles 20/9
A Rockets legjobb dobói: Green 26/9, Martin Jr. 21/9, Gordon 19/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons–Minnesota Timberwolves 135118
Washington Wizards
Chicago Bulls 10097
Atlanta Hawks–Milwaukee Bucks 105114
Boston Celtics
–New Orleans Pelicans 125–114
New York Knicks–
Indiana Pacers 119–113
Memphis GrizzliesSan Antonio Spurs 135129
Denver Nuggets
Phoenix Suns 12697
Sacramento Kings
Houston Rockets 135115

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik