Kosárlabda: 62 pont a bámulatos Tracy McGradytől 2004-ből

Vágólapra másolva!
2020.05.24. 14:17
null
Tracy McGrady 2004 márciusában dobott karriercsúcsot jelentő 62 pontot (Fotó: AFP)
Tracy McGrady, az észak-amerikai profi kosárlabda-liga (NBA) korábbi kétszeres pontkirálya 2004-ben az Orlando Magic színeiben a Washington Wizards ellen érte el karriercsúcsát, ezt a mérkőzést nézhetik meg a Sport Televízió műsorán.

Annak ellenére, hogy távoli rokona és két évig csapattársa (Toronto Raptors), Vince Carter még idén, 43 évesen is játszott az észak-amerikai profi ligában (NBA), a Hírességek Csarnokába tartozó Tracy McGrady már 2013-ban, 34 évesen visszavonult.

Furcsa, de éppen karrierje legvégén jutott túl először és utoljára a rájátszás nyitó fordulóján. Miután hazatért az Egyesült Államokba Kínából, 2013-ban a nagydöntőig menetelt a San Antonio Spursszel, ahol a Miami Heat hatalmas küzdelemben múlta felül a gárdát. Noha ragyogó és életveszélyes pontgyáros volt McGrady, a legértékesebb játékosnak (MVP) sosem választották meg, a válogatottal egyetlen olimpián sem vehetett részt, hiába vett részt a csapattal a 2003-as Amerika-kupán, amit meg is nyert az USA gárdája, s ezzel kvalifikált az egy évvel későbbi athéni ötkarikás játékokra.

Azért így sem panaszkodhat, 2003-ban és 2004-ben az NBA pontkirálya lett, 2002-ben és 2003-ban bekerült a liga legerősebb ötösébe. Pályafutása talán legemlékezetesebb pillanatait 2004. december 9-én élhette át, amikor a Houston Rockets színeiben az idény végén bajnoki címet ünneplő Spurs ellen 13 pontot szórt 33 másodperc alatt – együttese kevesebb mint egy perccel a végső dudaszó előtt 76–68-as hátrányban volt, mégis győzött 81–80-ra McGrady négy hárompontosának és egy sikeres büntetőjének köszönhetően.

A videó kezdeténél, az utolsó percbe lépve még tízpontos vereségre állt a Rockets, aztán McGrady úgy gondolta, ez mégsem járja…

A Sport Televízió egyes csatornáján vasárnap 20.15-től, aztán hétfőn mindkét adón egyszer-egyszer azonban nem ezt a találkozót tekinthetik meg, hanem azt, amelyen még az Orlando Magic sorait erősítve 62 pontos karriercsúcsot jegyzett szintén 2004-ben, de valamivel korábban, március 10-én.

Meg kell hagyni, a 2003–2004-es idényben nem a Magictől volt hangos az amerikai és a világsajtó, hiszen a gárda összesen 21 mérkőzést nyert meg a lehetséges 82-ből. Egy évvel korábban bezzeg 42–40-nel zárt a klub és csaknem kiütötte a playoffból a Keleti főcsoport első számú csapatát, a Detroit Pistonst. A szurkolói legalább az All Star-hátvéd bámulatos produkciójának örülhettek – akkor már több mint négy éve nem volt olyan játékos az NBA-ben, aki elérte volna a hatvanpontos álomhatárt.

McGrady tehát 62-ig jutott, ami a franchise számára is csúcsot jelentett, a „mágikusok” 108–99-re verték a Washington Wizardst, az este hőse tíz lepattanója és öt gólpassza mellett 37 mezőnydobásából húszat értékesített és különösen pontos nem is volt, például 14 triplakísérletéből csak öt ért célba, a büntetővonalról pedig kilencszer is tévesztett 17 sikeres próbálkozása mellett. Szóval kicsivel nagyobb koncentrációval egyáltalán nem lett volna elérhetetlen a hetvenes álomhatár, amelyre összesen csak öten voltak képesek addig a ligában és azóta is csak a Phoenix Sunsban pattogtató Devin Booker. Viszont ahhoz képest, hogy az első negyedet követően még csak hét pont állt a neve mellett, igazán megsüvegelendő ez a mennyiség is.

Tracy McGrady fantasztikus pontgyáros volt, de a Magic színeiben szerzett 62 pontnál sosem dobott többet

A csapattársaim odajöttek hozzám és mondták, menjek rá a hatvan pontra, aztán azt, hogy a hetvenre is – nevetett a mérkőzés után McGrady. – Megpróbáltam elérni a hetvenet és igazából, ha jobban dobom a büntetőket, meg is lehetett volna. Ettől függetlenül ez egy remek este volt számomra, mert hosszú és frusztráló az idény és most legalább szerezhettem egy kis önbizalmat.”

A végén öt perce és 44 másodperce lett volna, hogy hatvanról hetvenre jusson, de hiába. McGrady korábbi karrierrekordja 52 egység volt egy évvel korábbról a Chicago Bulls ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik