Vizes vb: Bányai Márk titkon számított a lehetőségre

P. G.P. G.
Vágólapra másolva!
2024.02.02. 11:03
Bányai Márk tudja, meccs közben is hideg fejjel, stresszmentesen kell a vízbe ugrania (Fotó: Imago Images)
Sokat beszélgetett az edzőivel a válogatottságig vezető útról Bányai Márk, aki kezdőkapusként és csereként is letette a névjegyét az Európa-bajnokságon, így a dohai világbajnokságon is bizonyíthat.

„Figyelj, bányász!” – kiáltotta Manhercz Krisztián, mielőtt lövésre lendült a keze. Bányai Márk figyelt is, bravúrral a léc fölé tolta a labdát. Ha a szolnoki kapusnak egy éve azt mondják, hogy Manherczcel, Zalánki Gergővel vagy éppen Varga Dénessel kell farkasszemet néznie a férfi vízilabda-válogatott edzésén, bizonyára hitetlenkedett volna – pedig ez immár a valóság, ráadásul a dohai világbajnokságon egy célért küzdhet az említett klasszisokkal.

„Ha a boldogságindex számítana, biztosan mi nyernénk a világbajnokságot – mondta lapunknak a 24 évesen élete első vb-jére készülő Bányai Márk.Újoncként nagyon könnyen beilleszkedtem, jó viszonyban vagyok mindenkivel, tényleg kitűnő a hangulat. Titkon azért számítottam rá, hogy lehetőséget kapok a vébén, mert nagyon jó őszi szezonom volt Szolnokon, minden edzésen odatettem magam. Az Európa-bajnokság is jól sikerült, ezért bíztam benne, hogy felolvassák a nevemet a kerethirdetésnél. Régóta a válogatottság lebegett a szemem előtt, sokat beszélgettünk az edzőimmel arról, mit kell tennem azért, hogy eljussak idáig. Rengeteg pluszmunkát végeztem, és amit kértek tőlem, igyekeztem maximálisan teljesíteni.”

Varga Zsolt szövetségi kapitány nem árult zsákbamacskát, tudvalevő volt, hogy Vogel Soma mögé keresi a másik kapust, aki akkor is jól száll be a mérkőzésbe, ha „ég a ház”. Nos, Bányai a horvátországi Európa-bajnokságon kezdőként és csereként egyaránt ragyogóan védett, a legerősebb vetélytársak ellen is letette a névjegyét, vagyis megdolgozott a bizalomért.

„Mentálisan nem könnyű, amikor meccs közben kell beugrani a vízbe, de meg kell tanulni az ilyen helyzeteket is hideg fejjel, stresszmentesen kezelni – hangsúlyozta Bányai Márk. – Igyekszem úgy készülni, hogy mindent kizárok, semmi más nem létezik, csak a labda. A nagyobb tét ellenére sem szabad rágörcsölni a világbajnokságra, próbálok úgy hozzáállni a mérkőzésekhez, ahogy eddig. Sokat segít, hogy már az edzéseken klasszisokkal készülök, nem mindennap kap az ember ilyen lövéseket… Azért szokni is kell még ezeket, sajnos gólból több van, mint védésből, de azon vagyok, hogy a jövőben változtassak a statisztikán.”

S hogy mivel lenne elégedett Bányai Márk a nőknek vasárnap, a férfiaknak hétfőn kezdődő világbajnokság után? Természetesen a címvédéssel, egyénileg pedig hasonló teljesítményt szeretne nyújtani, mint amilyet Zágrábban láthattunk tőle. Ha sikerül, nagy baj nem lehet.

Vizes világbajnokság, Doha
Vízilabda, D-csoport
Február 5. 18.30: Magyarország–Románia
Február 7. 18.30: Magyarország–Olaszország
Február 9. 8.30: Magyarország–Kazahsztán
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik