Az ételrömit nem tudták abbahagyni – Kárpáti „Gyurika” és Jeney „Pierre” tengerentúli kalandjai

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2023.10.12. 16:21
A pólóval nem volt gond, már csak azért sem, mert Amerikában a legtöbben azt sem tudták, hogy eszik vagy isszák. Jellemző, hogy az itthon olimpiai bajnokként nekik kijáró dicsőséget azzal érték el, hogy három percig szerepeltek az akkor híres Ed Sullivan-show-ban.

Nincsenek pontos adatok, de hitelt érdemlő források szerint az 1956-os forradalom alatt és után néhány hét alatt mintegy 200 000 ember menekült el az országból. Ezek után a szovjet segítséggel hatalomra kerülő Kádár-rezsim hatalmas propagandával köszöntötte azokat, akik 1957 nyaráig visszatértek az országba.Nincsenek pontos adatok, de hitelt érdemlő források szerint az 1956-os forradalom alatt és után néhány hét alatt mintegy 200 000 ember menekült el az országból. Ezek után a szovjet segítséggel hatalomra kerülő Kádár-rezsim hatalmas propagandával köszöntötte azokat, akik 1957 nyaráig visszatértek az országba.

Ez a politikai háttere a Peterdi Pál által szövegbe oltott könyvnek, amelyhez két Melbourne-ben olimpiai bajnok pólós, Jeney László („Pierre”) és Kárpáti György adta a nevét.

Élvezetes munka, még úgy is, hogy hősei pontosan tudták, mit kell mondaniuk. Mert: „Ez a három hónap, ez a negyvenezer kilométer lehántotta rólunk a cinizmus és a blazírtság álarcát, amelyet oly tetszelegve viselünk, fiatalok. Amerikáról álmodtunk a Lajos utcában, de Miami pálmái alatt kellett lefeküdnünk, hogy megtanuljunk álmodni a Margitszigetről is.”

Elfogadható, ám az akkori politikai helyzetben rendszerreklám. Nem véletlen, hogy januári hazaérkezésük után nem sokkal, már májusban megjelent a könyv, mindössze 5 forintba került, miközben az 1956-os olimpiáról beszámoló munka (A magyarok Melbourne-ben) ára 25, Szepes Béla karikatúra-gyűjteménye (Így győztök ti...) pedig 19 forintba került.

Ami a tartalmat illeti, „Pierre” és „Gyurika” mesél mindenről. Arról, hogyan bólintott rá az amerikai vízilabdatúrára még Melbourne-ben, bízva abban, hogy a portyán fellépő csapat (Jeney – Domján Árpád, Záborszky Sándor – Dobay Gyula – Kárpáti, Zádor Ervin, Martin Miklós) elég erős lesz. Domján a pólócsapat tartalékja volt az olimpián, Záborszky és Dobay úszóként indult, de az ausztrál lapok szerint: „Végy ki ebből az együttesből akár három játékost is, helyettesítsd őket három közepesen fejlett hatesztendős kisfiúval és még így is megnyeri az olimpiai bajnokságot.”

Kárpáti György később is több könyvet mondott tollba Peterdi Pálnak (Fotó: MTI)
Kárpáti György később is több könyvet mondott tollba Peterdi Pálnak (Fotó: MTI)


A pólóval nem volt gond, már csak azért sem, mert Amerikában a legtöbben azt sem tudták, hogy eszik vagy isszák. Jellemző, hogy az itthon olimpiai bajnokként nekik kijáró dicsőséget azzal érték el, hogy három percig szerepeltek az akkor híres Ed Sullivan-show-ban.

Persze, hogy a honvágyról hangsúlyosan esik szó a könyvben, ami érthető, ám akkori megfogalmazásban... Például az ételrömiről:

„Ez a játék szinte fizikai fájdalmat okoz, de nem lehet abbahagyni.

Azt mondja a »felvevő«:

- Abált szalonna, zöldpaprikával, összefut a szánkban a nyál, de valaki »felülüti« ezt a hívást is:

- Mákos krumplinudli.

Akkor már lázban van az egész társaság, egymásután csattognak az aduk:

- Lebbencsleves... Disznósajt ecetes hagymával...

És a gyomor honvágya a szívet is megsajdítja. Kínlódva, gyötrődve űzzük ezt a kegyetlen játékot a fehér abrosz mellett.”

Jeney „Pierre” mindig tudta, hol a labda (Fotó: MTI)
Jeney „Pierre” mindig tudta, hol a labda (Fotó: MTI)


Nem folytatom, de jó tudni, hogy nem mindenki örült a könyvnek. A Népsport például: „Nem válik dicséretére a könyvecske a szerzőknek, Jeney László és Kárpáti György vízilabdázóknak. (...) Jó, hogy hazajöttek, jó nekik és jó a vízilabdasportunknak. De ezt a könyvet nem kellett volna megírniuk. És különösen nem kellett volna 30 000 példányban kiadni.”

(Jeney László, Kárpáti György: Melbourne-Miami-Margitsziget, Sport Lap- és Könyvkiadó Vállalat, 1957)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. október 7-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik