Női vízilabda: valóra vált az álom Tokióban

LAKNER GÁBOR, TÓTH MÁRTONLAKNER GÁBOR, TÓTH MÁRTON
Vágólapra másolva!
2022.01.03. 11:20
null
Az év képe: eksztázis után végtelen nyugalom: Magyari Alda így lebegett a víz felszínén, miután a tokiói olimpia harmadik helyéért az oroszokkal vívott mérkőzést az ő védése, majd az azt követő egész pályás gólja zárta le (FOTÓ: MAGYAR NEMZET/MIRKÓ ISTVÁN)
Történelmi olimpiai érem, menetrendszerű UVSE-címvédés, két Euroliga-dobogós magyar klubcsapat és óriási meglepetésre egri győzelem a Magyar Kupában – ez volt a női vízilabdázás éve címszavakban.

 

Egyértelműen az olimpia volt középpontban a mögöttünk hagyott naptári évben a sport világában, nem volt ez másképp női vízilabdázóink életében sem. Végre meglett a hőn áhított és hosszú évtizedeken át üldözött olimpiai érem – a mi szemünkben aranyosan csillog az a bronz.

De kezdjük az elején, hiszen 2021 első napjaiban a tokiói részvételt még bizonytalanság övezte, hiszen a január második felében rendezett kvalifikációs tornán kellett kiharcolni a kvótát Triesztben. Mondhatni, igazi zsákbamacska volt mindegyik válogatott teljesítménye, miután az azt megelőző tíz hónapban elvétve is alig játszottak egymás ellen a komolyan veendő csapatok. Végül a mindent eldöntő összecsapást a hazai medencében játszó olaszok ellen vívta Bíró Attila együttese, amelyben ekkor mutatta meg magát igazán először az év egyik főszereplője, Magyari Alda. A fiatal kapus mellett a csapatkapitány, a hat gólt szerző Keszthelyi Rita meghatározó szerepet vállalt a 13–10-es győzelemben, ennek köszönhetően az első célt elérték a lányok. A torna tét nélküli döntőjében a hollandokat is legyőzték, hogy teljes legyen a siker.

Tokióba athéni átszállással – és világligaezüsttel – érkezett a magyar csapat. Második mérkőzésén szenzációs győzelmet aratott az olimpián tizenhárom éve veretlen, a címét Japánban egyébiránt egymás után másodszor megvédő amerikaiak ellen. Ám sajnos ezt a Kína elleni vereséggel annullálta, így Hollandiával találkozott a negyeddöntőben. A trieszti siker extra önbizalmat adhatott a magyar játékosoknak, és bár sok körmük nem maradt a mérkőzés végére, végül háromgólos győzelemnek örülhettek. Az elődöntőben nem sikerült másfél hónapon belül másodszor is legyőzni a spanyolokat, így következtek az oroszok a harmadik helyért. Peking, London és Rio elveszített bronzcsatáját követően Bíró Attila együttese Tokióban megszerezte a magyar női vízilabdázás első olimpiai érmét!

Minden adva van, hogy ez a csapat tovább írja a történelmet Párizsban, hiszen a szövetségi kapitány maradt, az együttes magját fiatalok alkotják, és a még fiatalabbak is hangosan dörömbölnek az ob I-ben vagy a nemzetközi porondon mutatott teljesítményükkel a válogatott ajtaján.

Klubszinten is érdekes esztendőt zártunk. A tavasszal a Dunaújváros újra megpróbálta letaszítani a bajnoki trónról az UVSE-t, azonban a döntő harmadik meccsén mindössze két gólt lőttek Mihók Attila tanítványai, ami a hőskorban talán elég lehetett volna a sikerhez, de 2021-ben már nem. Az Euroligában azonban ők végeztek előrébb, a második helyen, míg Benczur Márton csapata a harmadik helyen zárt.

Az idény legnagyobb meglepetését a Magyar Kupa decemberi négyes döntője keltette Sopronban, amelyben a Dunaújváros az Egerrel találkozott a döntőben. Czigány Dóra és Kiss Alexandra remeklésének is köszönhetően Sike József együttese ünnepelhetett.

Összességében eseménydús és sikeres évet zárt a magyar női vízilabdázás, aminél többet olimpia évében nem is remélhettünk.

A kupadöntő után Czigány Dóra, az egriek csapatkapitánya emelhette a magasba a trófeát (FOTÓ: DÖMÖTÖR CSABA)
A kupadöntő után Czigány Dóra, az egriek csapatkapitánya emelhette a magasba a trófeát (FOTÓ: DÖMÖTÖR CSABA)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik