Élet vagy halál: a magyar válogatottnak le kell győznie Spanyolországot!

Vágólapra másolva!
2008.07.08. 17:40
A magyar férfi vízilabda-válogatott kedden 21 órakor az A-csoport utolsó meccsén Spanyolország ellen száll vízbe. A tét nem kicsi: győzelme esetén nagy valószínűséggel csoportelső Kemény Dénes együttese, a vereség azonban végzetes lenne. Ez esetben olimpiai bajnok csapatunk számára csak a hetedik hely megszerzése lehetne a cél.
Montenegró ellen szenvedett válogatottunk
Fotó: Somlóvári László
Montenegró ellen szenvedett válogatottunk
Montenegró ellen szenvedett válogatottunk
Fotó: Somlóvári László
Montenegró ellen szenvedett válogatottunk

Kissé kellemetlen helyzetbe hozta Veljko Uszkokovics öt másodperccel a Montenegró-Magyarország mérkőzés vége előtt szerzett találata Kemény Dénes csapatát. A magyar válogatott ugyanis így kedden 21 órakor ki-ki meccsre kényszerül Spanyolország ellen.

Papíron sokkal jobbak vagyunk következő ellenfelünknél. Két-három gól biztos van a két csapat között. Csak hát éppenséggel a hispánok az Európa-bajnokság házigazdái. Nem mellékes tény – pláne nem vízilabdában.

Persze ne kezdjünk el rémeket látni (bár nem sokkal a magyar–holland női meccs után ez majdhogynem lehetetlen), bízzunk a megannyi nagy csatát megélt Kemény-legényekben, akik szembeszélben is alkottak már sokszor, sokak ellen emlékezetest.

A tények: ha kikapunk, kiesünk (legalább is nehéz elképzelni, hogy Horvátország és Montenegró betlizik a görögök, illetve a szlovákok ellen). Pontosabban a hetedik helyért játszunk az Eb-n. Ugyan az összes csapat az olimpiát jelölte meg elsődleges célként, az előbb említett eredmény mégis óriási blama lenne válogatottunknak. Nem mellékesen, ha legalább döntetlent játszottuk volna Montenegró ellen, biztos lenne középdöntős szereplésünk.

De a múlton nem szabad rágódni, tekintsünk előre, és legyünk optimisták. Ha igazoljuk a papírformát, és az előzetes esélyeknek megfelelően megverjük a spanyolokat, szinte biztos csoportelsők, s ezzel elődöntősök leszünk.

Nehéz ugyanis elképzelni, hogy a horvátok úgy kitömnék a görögöket, hogy azzal ellensúlyoznák a jelenleg héttel jobb gólarányunkat. Montenegrónak pedig plusz kettőről kellene behoznia Szlovákia ellen a mi plusz huszonegyünket. Nehezen kivitelezhető két feladat.

Számunkra viszont tiszta a kép: meg kell verni Spanyolországot s aztán megnézni, hogy ez mire volt elég. Ennyit kell tenni, nem többet.

A–CSOPORT

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 46–25 9
2. Horvátország 4 3 1 42 – 28 9
3. Montenegró 4 3 1 35–33 9
4. Spanyolország 4 2 2 35–30 6
5. Görögország 4 1 3 32–29 3
6. Szlovákia 4 4 15–58 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik