Vizes vb: „Furcsa, hogy a futballra többen megmozdulnak, mint a pólóra”

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2017.07.21. 19:33
A hazai rendezésű vizes világbajnokságon eddig egyértelműen a vízilabda kapja a legnagyobb figyelmet a szurkolók körében (persze a vasárnap kezdődő úszóprogramnál is hasonlóan nagy érdeklődés várható), amit a játékosok remek szerepléssel hálálnak meg a medencében. Aki nem jut be a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodába, az a margitszigeti szurkolói zónában követheti az eseményeket hasonlóan felfokozott hangulatban. A FINA Aquatics Fan Zone házigazdájával, Szűcs Gergellyel beszélgettünk többek között a magyar szurkolókról, a labdarúgó Eb-ről és sok minden másról.

„Kettős a szerepem: a koncertek, közvetítések, interjúk után kontextusba kell helyezni magyar és angol nyelven, hogy éppen mi történt és történik, illetve igyekszem hergelni a szurkolókat, úgymond csinálom a hype-ot – magyarázta a Nemzeti Sport Online kérdésére Szűcs Gergely, a margitszigeti szurkolói zóna házigazdája. – A szurkolói hullámokat igyekszem meglovagolni és még nagyobbakat gerjeszteni.”Szűcs Gergely, a margitszigeti szurkolói zóna házigazdája. – A szurkolói hullámokat igyekszem meglovagolni és még nagyobbakat gerjeszteni.”

A hangulatfelelős korábbi iskoláján, a Budapesti Metropolitan Egyetemen keresztül került kapcsolatba a vizes világbajnoksággal. „A szervező bizottságban több korábbi szak- és évfolyamtársam van, akik az én hangomat szerették volna itt hallani.”

A szurkolói zónában is pazar a hangulat (Fotó: MTI)
A szurkolói zónában is pazar a hangulat (Fotó: MTI)

Rutinosnak mondható szpíkerrel van dolgunk, hiszen a vizes vb előtt dolgozott már több sporteseményen, így egyebek mellett a tavalyi labdarúgó Európa-bajnokság budapesti szurkolói zónájában, de megjárt több fesztivált (VOLT, Balaton Sound, Sziget – Facebook Live riporterként) és a Snowattack elnevezésű sírendezvényt. Lehet-e párhuzamot vonni ezek és a vizes vb között?

„Itt a karakterem jobban involválódik, ki tudok bontakozni – folytatta Szűcs Gergely. – A labdarúgó Európa-bajnokságnak nagyobb volt a hype-ja, jobban rezonál a magyar néppel. Furcsa, hogy többen mozdulnak meg a futballra, mint a vízilabdára, pedig utóbbiban jobban kényeztetnek minket a sportolóink. Nem csodálom, hogyha innen úgy mennek haza az emberek, hogy utána év közben kevésbé rangos eseményeken is követik a csapatokat, mert itt fantasztikus teljesítményt nyújtanak.”

Kik látogatnak ki főképp a szurkolói zónába, és miért érdemes megtenni ezt? Több indok is szól mellette…

„Olyannyira jó itt a hangulat, hogy én azt csak elrontani tudom. A legfőbb feladatom az, hogy fenntartsam az emberek lelkesedését. Ma például Kiss Szofi látogat ide, akivel egy hosszabb beszélgetésre készülök, bemutatjuk őt a nagyközönségnek – így a szurkolói zóna házigazdája. – A fanatikusok igyekeznek bejutni a meccsre, de ide is eljönnek. Vegyes a közönség, a sportban különösen nem is jártasak is megfordulnak itt. Ez nem az a közeg, amelyik elkezdene kordonokat borogatni. Lelkes, de kulturált csapat gyűlik össze esténként.”

Tele a lelátó a margitszigeti szurkolói zónában (Fotó: MTI)
Tele a lelátó a margitszigeti szurkolói zónában (Fotó: MTI)

Ahogy azt már fentebb elárultuk, természetesen a vízilabda a legnépszerűbb sportág a szurkolók körében.

„Azt érdemes figyelembe venni, hogy milyen napszakban vannak a közvetítések. A két magyar csapat vízilabdameccseit nem véletlenül este rendezik. Azt nem lehet elvárni, hogy a délelőtti szinkronúszásra is megteljen a szurkolói zóna – mondta Szűcs. – Ez egy önbeteljesítő jóslat. Itt napi két koncert van, ami szintén rendkívül szórakoztató. A feltalálói sátor az egyik nagy erőssége ennek a zónának, ami főként a külföldiek miatt lett kitalálva, de szerintem a magyaroknak is izgalmas. A legnagyobb látványosság persze mindig a gól a vízilabdameccseken.”

Szűcs Gergely, a szurkolói zóna házigazdája (Fotó: Lakatos Erik)
Szűcs Gergely, a szurkolói zóna házigazdája (Fotó: Lakatos Erik)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik