Kép: ezért panaszkodott Hosszú Katinka a kínai plafonra

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
2018.12.11. 17:05
null
A nap elején fényfestés díszítette a plafont (Fotó: MÚSZ/Derencsényi István)
A kínai Hangcsouban zajló rövid pályás úszó-világbajnokság első napján Hosszú Katinka révén a magyar küldöttség máris megszerezte az első aranyérmét, mivel a háromszoros olimpiai bajnok 400 vegyesen megvédte a címét. Alig húsz perccel a finálé után pedig 100 háton is kiharcolta a döntős szereplést, ám azt követően meglehetősen furcsa hibájáról beszélt.

A kínai vb helyszíne impozáns, ugyanakkor úszóknál meglehetősen szokatlan: a versenyeknek otthont adó hangcsoui uszoda ugyanis – bár ez jelen állapotában nem látszik – valójában teniszstadion.

A világbajnokság idejére a szervezők egy ideiglenes uszodát építettek a teniszpályára, s egy ideiglenes épületet is csatoltak az amúgy kör alakú és hétköznapjain 10 000 férőhelyes létesítményhez, ott a bemelegítő és levezető medence kapott helyet.

Hosszú saját magát is meglepte jó formájával
Hosszú Katinka világbajnok 400 vegyesen!
Csak bízzátok ide! – üzeni Hosszú Katinka a benne kételkedőknek

Hosszú Katinka arról beszélt az M4 Sport kamerája előtt az első nap végén, a száz hát elődöntője után, hogy szokatlan, amatőr hibát vétett.

„...amatőr hiba, de nagyon sokszor nekimentem korábban a kötélnek, mert gyönyörű a mennyezet, viszont zavaró. Most az elődöntőben már csak egyszer köteleztem, remélem, holnap a döntőben már egyszer sem fogok nekimenni” – mondta Hosszú.

Nos, a furcsa nyilatkozat magyarázata a képeken látható: a hangcsoui teniszstadion egy kör alakú épület, ráadásul a teteje zárható – a vb idején csukva is van –, és éppen a formája zavarja meg a háton versenyzőket.

Háton az úszók – szükségszerűen – nem látják, hogy merre haladnak, ezért a mennyezeten szoktak belőni maguknak egy egyenes vonalat, amelyet a szemükkel követve tartani tudják egyenes haladásukat, s elkerülhetik az őket lelassító kötelet, amelynek érintése nem szabálytalan, ám fölösleges időveszteséget okoz.

A hangcsoui ideiglenes uszodában azonban az összezáródó „virágszirmok” adják a mintázatot, ez azonban megnehezíti a hátúszók dolgát.

„Szép a mennyezet, de a mintája zavaró” (Fotó: instagram.com/hosszukatinka)
„Szép a mennyezet, de a mintája zavaró” (Fotó: instagram.com/hosszukatinka)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek