Csak bízzátok ide! – üzeni Hosszú Katinka a benne kételkedőknek

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2018.12.11. 10:05
null
Hosszú Katinka (Fotó: Tumbász Hédi)
Nyolc számban nevezett be a rövid pályás úszó-világbajnokságra a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, és – mint a rajt előtt készült interjúnkból kiderül – csalódott lenne, ha legalább egy arany nem kerülne a nyakába. Mint beszámoltunk róla, a keddi nyitónapon máris megvalósította egyik célját: megnyerte a 400 vegyes döntőjét!

 

– Az elmúlt napokban mindenhol azt lehetett olvasni, hogy Hosszú Katinka erősebb, mint valaha – és valóban: mosolyog, éppen úgy, mint régen. Miből merít erőt?
– Nem érzem magam erősebbnek másoknál. Minden ember sok nehézséggel néz szembe, csak éppen én kirakatban vagyok, sokan látják az életem egy részét. Aki vált már el életében, tudja, milyen – de nem is hasonlítanám magam másokhoz, csak a korábbi önmagamhoz, és már valóban erősebbnek érzem magam. Egyik reggel felébredtem, és megkérdeztem magamtól: vajon tényleg jó az, ami most van, ezt és így akarom öt vagy éppen tíz év múlva is...?

– Azt is mondta, hogy a legnehezebb pillanatokban az úszás jelentette a kapaszkodót.
– Valóban, hiszen az úszásban jó vagyok.

– Ha viszont egy versenyen nem remekel, azt rögtön meg is kapja...
– Erre most milyen választ adjak?

– Válaszolt a hasonló kijelentésekre azzal a világkupa-sorozatban négyszáz vegyesen úszott 4:21-es eredményével.
– Talán igen, más kérdés, hogy én akkor világcsúcsot akartam úszni.

– Nem is feltételeztem mást.
– Tudom, mit tudok, mire vagyok képes a medencében, no meg ott volt mellettem a japán Ohasi Jui, és ez hatalmas motivációt jelentett nekem. De mellettem szól a többiekkel szemben az is, hogy én már megcsináltam. Már bizonyítottam, nem is egyszer, többször, van három olimpiai aranyérmem, és itt vagyok megint – ez azért elég idegesítő lehet a többiek számára.

– Vagyis ez már amolyan jutalomjáték?
– Igen, és ez felszabadító érzés. Annak meg külön örülök, hogy ismét megjelentek a kételkedők, na ez az, amiből igazán erőt tudok meríteni. Nekem sokkal nehezebb olyankor, ha azt mondják: oké, itt van Katinka, nagyon jól úszik, meg is fogja nyerni a versenyt. Ha viszont kételkednek bennem, megsokszorozódik az erőm, és azt felelem: csak bízzátok ide!

– Szikrákat szór a szeme: tényleg ekkora tűz van önben?
– Naná! Sokan mondogatták azt is, azért úsztam jól, mert ott volt Shane, és most, hogy már nincs, nem is fogok jól teljesíteni. Mintha nem én úsztam volna éveken keresztül! Azért ilyenkor elgondolkodom azon: úristen, engem így láttak mások?! És akkor átfordul minden, érzem magamban az erőt, hiszen tudom, ismét bizonyítanom kell. Éppen olyan a helyzet, mint volt Rio előtt, amikor még nem volt olimpiai érmem. Tudtam, hogy én vagyok a legjobb, de akadtak, akik úgy vélték, a tét majd elbizonytalanít. Nem így történt.

– Ahogy a Rio előtti években a hátúszásba vetette bele magát a vegyes mellett, most olybá tűnik, a kétszáz pillangó az új kihívás – így van?
– A rövid pályás világbajnokságon is jól fogok úszni pillangón, majd meglátja! De valóban új szint hozott az életembe a kétszáz pillangó. A világkupa-sorozat minden állomásán megnyertem a számot, ráadásul nagyon jó időeredményekkel, bízom benne, hogy ezt a szárnyalást képes leszek az ötvenes medencében is folytatni jövőre.

– Az augusztusi, glasgow-i Európa-bajnokságon látott és a mostani Hosszú Katinka között mi a különbség?
– Sokkal magabiztosabb vagyok, mint akkor voltam. Glasgow-ban még csak elindultam az úton – nem volt biztos az irány, ahogyan az sem, hogy működni fog a kapcsolatunk Petrov Árpáddal, és az sem, hogy ilyen gyorsan megtaláljuk az összhangot, és ilyen hamar visszaverekszem magam a legjobbak közé. Fel voltam készülve arra is, hogy lassabban fog menni, és arra is, hogy még a 2019-es év is ugyanolyan nehézkes lesz, mint volt az idei. Glasgow-ban annyit tudtam csak, hogy mit szeretnék, minden más bizonytalan volt. Most már jóval tisztábban látok, egyértelmű, hogy működik a kettősünk, és az is, hogy jó úton járunk.

– Nyolc egyéni számban nevezett a kínai rövid pályás világbajnokságra. Csalódott lesz, ha egyszer sem állhat fel a dobogó felső fokára?
– Mindenképp... De ez sem könnyű helyzet, hiszen esetemben mindenki alapvetésnek veszi, hogy Hosszú Katinka biztosan szerez aranyérmet. Magasan van a léc – nem véletlenül: két éve, a windsori vébén hét aranyat nyertem. Ám ezt a helyzetet is kezelnem kell, leginkább úgy, hogy nem visszafelé nézek, hanem előre.

– Sok mindenre kell figyelnie. Azt is tudatosan irányítja, hogy az Iron Lady már kizárólag a medencében legyen jelen?
– Próbálok figyelni magamra, az úszáson kívül már tényleg nem akarok Iron Lady lenni, nem akarom, hogy csak a munka határozza meg az életemet, és magamra ne jusson időm.

– Egyre több jut: a vk-sorozat utolsó állomásán szépen énekelt a sportolói buszon.
– Jaj, hát mindenki látta azt a felvételt? Igen, az is én vagyok, hiába mondogatják sokan, hogy Hosszú Katinka kifordult magából. Nem, nem fordultam ki. Visszatértem régi önmagamhoz.

EMELKEDŐ PÉNZDÍJAK
Két évvel ezelőtt a windsori rövid pályás világbajnokságon 1 millió 173 ezer dollárt (plusz a világrekordokért járó bónuszok) osztott szét a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA), Hangcsouban ennél jóval többet fog: a verseny összdíjazása 2 millió 70 ezer dollár, a kasszához járulhat minden olyan versenyző, aki bejut a világbajnoki döntőbe. A világcsúcsért 15 ezer dollár jár.

 

VAJON MI LESZ…?

Sarah Sjöström nem indul a rövid pályás világbajnokságon – a svéd klasszis távolmaradásának azért is van különös jelentősége, mert így Hosszú Katinkának jó esélye van arra, hogy elnyerje az Év úszónője-címet, hiszen Sjöström Hangcsouban nem szerezhet további (arany)érmeket és pontokat. A helyzet viszont pikáns, hiszen mint néhány napja kiderült, Hosszú Katinka két amerikai úszóval együtt beperelte a FINA-t (a nemzetközi szövetség eltiltással fenyegette meg azokat, akik elindulnak december 20-21-én a torinói Energy for Swim 2018 elnevezésű viadalon, arra hivatkozva, hogy a verseny nem felel meg a FINA szabályzatának, emiatt le is fújták a viadalt), így egyelőre nem tudni, vajon Hosszú Katinka megjelenik-e a vasárnapi FINA-gálán, s ha igen, és neki ítélik a kitüntetést, egyáltalán átveszi-e.


Sarah Sjöström (jobbra) nem indul a vb-n
Sarah Sjöström (jobbra) nem indul a vb-n

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik