Úszás: közel 300 magyar indul a budapesti vk-n

Vágólapra másolva!
2023.10.19. 11:33
null
Pádár Nikolettet dicsérte a szövetségi kapitány a budapesti vk előtt (Fotó: Török Attila)
Péntektől vasárnapig ismét világkupaversenynek ad otthont a budapesti Duna Aréna – a viadal egyben az idei vk-sorozat harmadik, befejező állomása lesz, amelyre 56 ország 552 versenyzője nevezett.

A világkupa-sorozatot idén 50-es medencében rendezik, így az úszóknak több lehetőségük is nyílik az olimpiai A-szintek teljesítésére.

Idén az első állomásnak Berlin, a másodiknak Athén adott otthont – előbbin 22, utóbbi 8 magyar úszó indult.

A harmadik vk-viadalon a budapesti Duna Arénában viszont 278 hazai versenyző ugrik medencébe: a junior és felnőttválogatottak 38 tagú csapatot alkotnak, a többiek klubszínekben indulnak, hiszen a rendező országnak lehetősége van klubszínekben is nevezni sportolókat – mint azt megírtuk, Milák Kristóf az előzetes tervekkel ellentétben mégsem versenyez a hazai rendezésű vk-viadalon.

„A két világkupaversenyen induló magyar úszók között kettő olyat látok, aki olyan állapotban van, amilyenben ilyenkor már lenni kell. Ez a két úszó Márton Richárd és Pádár Nikolett. A többiek »billegnek«: ez alatt azt értem, hogy vagy a sok edzésmunka miatt nem tudott még valaki jól úszni, vagy még keveset versenyzett. Márton másfél havi felkészüléssel vágott neki a két fordulónak, Berlin után jobbat úszott Athénban, ami azt mutatja, jól halad a felkészülése. Pádár is szárnyal, de szárnyalt eddig is, a fukuokai világbajnokságon például a tizenhárom női úszónkból egyedül ő úszott egyéni rekordot – nyilatkozta Sós Csaba szövetségi kapitány. – Ricsinek és Nikinek már megvan az olimpiai A-szintje, de decemberig a többieknek is lesz még lehetőségük azt megúszni. Egyértelműen sok versenyre, még több versenyre van szükség, e véleményemben megingathatatlan vagyok.”

A kapitány hangsúlyozta: érti a szurkolói elvárásokat, hiszen korábban hozzászokhattunk, hogy – leginkább Hosszú Katinkának köszönhetően – érmek garmadáját szerezték a magyarok a világkupa-sorozatban az elmúlt esztendőkben.

„Hosszú Katinka, Cseh László, Kenderesi Tamás, Verrasztó Dávid, Milák Kristóf nélkül nem lehet elvárni, hogy ezúttal is érmek sokaságát nyerjük a versenyeken – mondta Sós Csaba. – Jelenleg az zajlik, ami egyébként korábban is, csak akkor az érmek miatt kevésbé volt fókuszban, hogy dolgozik mindenki: ezúttal jobban előtérbe került az a munka, amelynek során felépítjük azokat, akikről a későbbiekben majd hallani fognak a sportszeretők.”

A budapesti vk-n 13 versenyző, összesen 23 számban készül triplázásra, azaz Berlin és Athén után a magyar fővárosban is győzelemre hajt, ez pedig extra 10 ezer dolláros bónuszt jelentene számukra. Magyar úszó nincs köztük. A vk-sorozat teljes pénzdíjazása csaknem 1.2 millió dollár, a világcsúcsért 10 ezer dollár jár.

A Duna Arénában sorra kerülő világkupa-viadal küzdelmeit az M4 Sport és az M4 Sport+ élőben közvetíti, a délelőtti előfutamokat 9, a döntőket 17.30 órától rendezik rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik