Federer hetedszer ülhetett fel Wimbledon trónjára

Vágólapra másolva!
2012.07.08. 15:01
null
A győzelem pillanata: Federer hetedszer nyert Wimbledonban (Fotók: Reuters)<br />
Roger Federer szetthátrányból fordítva négy játszmában legyőzte Andy Murrayt a wimbledoni tenisztorna férfi egyesének döntőjében, és ezzel megszerezte hetedik trófeáját a világ legismertebb füves pályás viadalán – ezzel a hétfőtől ismét világelső svájci az All England Clubban aratott győzelmek tekintetében utolérte Pete Samprast.

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Hiába rendeznek éppen Formula–1-es futamot Silverstone-ban, egész Nagy-Britannia a wimbledoni férfi döntő lázában ég. Bár a fesztiválhangulatot már szombaton megalapozta a maratoni férfi páros finálé, ugyanis a brit Jonathan Marray a semmiből érkezve öt szettben győzött a dán Frederik Nielsennel az oldalán. Marray, Murray – csak egy betű a különbség. Nem csoda, ha britek dupla ünnepre készülnek…

Federer és Murray az összecsapás kezdete előtt
Federer és Murray az összecsapás kezdete előtt

A MÉRKŐZÉS

A továbbra is szeszélyes brit időjárás ellenére a szervezők továbbra is ragaszkodnak a szabadtéri kezdéshez. Egyelőre tényleg nem esik az eső, bár a center körül megjelenő szürkébb felhők nem ígérnek sok jót, a meteorológusok viszont igen. Csak a mérkőzés legelején lehet kisebb zápor, utána verőfényes napsütést és az elmúlt napokhoz képest kánikulának számító 18 fokos „hőséget" várnak. Így talán Roger Federer hidegtől fájó háta sem kerül fókuszba.

ROGER FEDERER MÁR 17-NÉL TART
Australian Open2004, 2006, 2007, 2010
Roland Garros2009
Wimbledon2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012
US Open2004, 2005, 2006, 2007, 2008

John McEnroe szokásos előrejelzése tükrözi talán legjobban a várakozásokat.

„Itt a helyszínen folyamatosan az időjárással viccelődünk, ami nem csoda, hiszen őrült, amit az elmúlt napokban produkált. Azért növeli a komfortérzetünket, hogy a tetőt akármikor be lehet húzni. Murraynek agresszívnek kell lennie, ha nyerni akar. Én négyszettes Federer-győzelmet tippelek, de ha ötödik szettbe torkollik a meccs, akkor inkább Murrayre tippelek" – jegyezte meg a korábbi amerikai klasszis.

Roger Federer–Andy Murray, Federer adogat

A hetedik wimbledoni győzelmére hajtó Federer kezdte az adogatást, az első labdamenet azonban Murrayé. Federer nem árul zsákbamacskát, már a harmadik labdamenetnél megjelenik a hálónál. Ekkor még sikerrel jár, viszont a következő két pontnál hibázik, így Murray azonnal bréklabdához jut, amelyet egy újabb Federer hibával ki is használ.

Roger Federer–Andy Murray 0:1, Murray adogat

Eddig nehéz lenne szervagépek harcának titulálni a meccset. Az első kilenc labdamenetből hatot a fogadók nyertek. A következő háromnál azonban Murray észnél van, így tartja a brékelőnyt.

Roger Federer–Andy Murray 0:2, Federer adogat

Federer egy ásszal megérkezett a meccsbe, és nagy nehezen feliratkozott a táblára. Bár ehhez kellett a már olykor-olykor hibázgató Andy Murray segítsége is.

Roger Federer–Andy Murray 1:2, Murray adogat

Ha már végre valahára brit döntős van Wimbledonban, a sztárparádé sem maradhatott el. Természetesen David Beckham is feltűnt a lelátón, sőt még egy előzetes „elemzést″ is megengedett magának.

„Andy hihetetlenül jól játszott az egész versenyen, úgyhogy nagyon izgalmas meccsre számítok. A mai nap mindenesetre a tenisz nagy napja, és bennem már az olimpiát is felidézi, remélem, egy csomó érmet szereznek majd a brit sportolók″ – mondta Beckham, aki a keretszűkítésnél kikerült Stuart Pearce szövetségi kapitány keretéből, így nem játszik az olimpiára összeálló brit labdarúgó válogatottban.

Közben Murray első szervái egyre többször és egyre pontosabban érnek földet Federer adogatóudvaraiban. A svájci viszont egyre jobban érzi a pályát, amelyet tökéletes fonák egyenesével is bizonyított, amellyel bréklabdához jutott. Azonnal élt is a lehetőséggel, és kiegyenlített.

Roger Federer–Andy Murray 2:2, Federer adogat

Epésen szokták mondogatni a nemzetközi teniszvilágban, hogy ha nyer, Murray brit, ha kikap, akkor viszont skót. A vasárnapi finálé előtt és alatt ebből semmi sem látszik. A Wimbledon területén fekvő Henman-dombon szurkolók többsége skót zászlót szorongat, amelyet még David Cameron miniszterelnök lakhelyén, a londoni Downing Street 10-nél is felvontak. Kár, hogy ezt a történelem nagy skót szabadságharcosai már nem láthatják.

Meg azt sem, hogy Murray újabb nehéz szervagém elé állítja ellenfelét. Egyenlő után azonban kettőből egyszer sem tud elütni a hálónál „ötméteresre″ szélesedő Federer mellett, így a bréklabda elmarad. A svájci pedig először vezet a meccsen.

Roger Federer–Andy Murray 3:2, Murray adogat

A nap süt, kék az ég, Murray pedig remekül adogat. Amikor viszont labdamenetbe bonyolódnak a felek, akkor jobbak Federer esélyei. Ezúttal egy csodálatos fonákkal töri le Murray önbizalmát, aki egy hibával is segítette ellenfelét, aki viszont ennél tovább nem jutott…

Roger Federer–Andy Murray 3:3, Federer adogat

Bár Boris Becker kötelező lelkesedéssel magasnak titulálja a színvonalat, a számok és a mi szemünk alapján egyelőre legfeljebb erős közepes. Hét gém után például összesen már 15 ki nem kényszerített hibát vétettek a felek. Federer vezet 10:5-re, de magabiztos szervagémét követően az eredményt tekintve is jobban áll.

Roger Federer–Andy Murray 4:3, Murray adogat

Akkor már baj van, ha a helyi rendező egyre többször mutatja Andy Murray édesanyját, Judy-t. A britek hőse szenved is saját adogatásánál, és 30:30 után csak Federer kacska fonákjának köszönheti, hogy nem kell bréklabdát hárítania. A svájci azonban kétszer nem hibázik ekkorát kedvenc ütéséből, és egyenlő után csak eljut a lehetőségig, Murray azonban előhúzza a jó szervát, és hárítja, majd két labdamenettel később még egyet. Federer tenyeresével azonban nem tud mit kezdeni, ha a svájci rá tud állni, szinte garantált a pont, márpedig ebben a játékban többször is rá tudott állni. Nem véletlen, hogy majd' 12 percbe tellett, míg Murray 4:4-re alakította az állást.

Roger Federer–Andy Murray 4:4, Federer adogat

Federer előbb hibázik egyet, majd rövidítése után Murray elütésénél megmutatja, hogy reflexei tökéletesek. A labdába nem ér, csak a fejét tudja elhúzni. Aztán még egyet hibázik, így kulcspillanatban juttatja két bréklabdához ellenfelét, aki türelmesen kivárja az újabb rontott tenyerest. Murray adogathat az első szettért.

Roger Federer–Andy Murray 4:5, Murray adogat

Az első szett legfontosabb játékát tökéletes röptével indítja Murray, majd a következő hosszú labdamenet végén úgy tűnik, Federer hosszúra üt egy tenyerest. A svájci azonban kivételesen jól érzi, hogy challenget kell kérni, így ismételnek. Murray ezt pedig nem bírja már olyan jól, a következőben viszont javít, majd egy ásszal már két szettlabdához jut, egy következő bombaszervával pedig 6:4-gyel meg is nyeri az első szettet.

ELSŐ SZETT ÖSSZEFOGLALÓJA

Roger Federer–Andy Murray 4:6, Federer adogat

Federeren nem látszik az idegesség jele az elvesztett szett miatt. Tökéletes szervagémmel kezdi a második szettet.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 1:0, Murray adogat

Úgy látszik Murrayt zaklatta fel, hogy életében először szettet nyert Grand Slam-döntőben (a korábbi három alkalommal nem sikerült neki). Érzi ezt a brit is, egyre többet veszekszik magával, ami ezúttal segít. A második szett első hat elveszített labdamenetét követően nyer egyet, amivel kicsit megnyugszik. Jön az első szerva, majd a pontos tenyeres, és máris egyenlő. A brit azonban nem kerüli el a bréklabdát, amelyet agresszív fonák keresztjével sikerül hárítania. Ettől viszont még korántsem nyugodhat meg, mert Federer nem adja könnyen ezt a játékot. A helyzet kísértetiesen emlékeztet Murray első szettbeli szervgémjére, amelyet 4:3-as Federer vezetésnél megnyert. A brit ezúttal is sikerrel járt, ami sokat jelenthet a továbbiakban.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 1:1, Federer adogat

Federer tőle ritka „Come on!"-nal köszönti első remek szerváját, aztán agresszív tenyereseivel nem engedi levegőhöz jutni Murrayt, majd tökéletes lecsapással zárja a játékot. Újabb magabiztos szervagém.

Pippa Middleton és Katalin hercegnő
Pippa Middleton és Katalin hercegnő

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 2:1, Murray adogat

Az előző szervajátéktól eltérően a brit játékos magabiztosan hozta adogatását, Federer csak egy pontot tudott megfogni.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 2:2, Federer adogat


Murray három lehetetlennek látszó ütést ugyan még visszaadott, a svájci azonban a mérkőzés során negyedik lecsapásával eldöntötte az első labdamenet sorsát. Egy téves vonalbírói beavatkozás, majd főbírói kijavítást követően ismételt játékot követően Federer kissé megzavarodott, és két bréklabdához jutott a brit. A találkozó során azonban először nem tudott ezzel élni Murray, majd három újabb visszakanalazott lecsapást követően a svájci csak megnyerte a játékot.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 3:2, Murray adogat

Murray ezúttal sem sokat vacakolt, miután alaposan megnehezítette Federer dolgát, simán, négy jó szervával behúzta a saját adogatását, gyakorlatilag négy ász értékű ütéssel.

Frankie Boyle skót stand-up comedys a Twitteren: „Andy Murray minden egyes nyerő ütésétől úgy tűnik el Tim Henman a valóságból, mint Marty McFly a Vissza a jövőbe első részében a fényképről.″

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 3:3, Federer adogat

Federer sem akart lemaradni Murray mögött, és jó adogatásokat követően nagyszerű nyerő ütésekkel újabb love gémet láthattunk, egy újabb lecsapással befejezve.

MÁR HÁROMMAL A VILÁG ELŐTT
Roger Federer a 17. Grand Slam-tornasikerét aratta, amellyel már háromra növelte előnyét az örökranglistán.
AZ ÖRÖKRANGLISTA ÉLMEZŐNYE (OPEN-ÉRA)
17Roger Federer (svájci)
14Pete Sampras (amerikai)
12Roy Emerson (ausztrál)
11Rod Laver (ausztrál), Björn Borg (svéd), Rafael Nadal (spanyol)
10Bill Tilden (amerikai)
5Novak Djokovics (szerb)
Kiemelttel a még aktívak

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 4:3, Murray adogat

Murray nagyon gyenge második adogatása után Federer irányította a játékot, de a hosszú labdamenet végén hálóba ütött, csak úgy, mint a második pont során, amikor már igyekezett a hálóhoz. Ezek után kapott egy ászt, és Murraynek még egy rontás is belefért újabb bivalyerős szervája előtt az egyenlítéshez.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 4:4, Federer adogat

Egy épp, hogy beférő svájci nyerő után Murrayn a kikopott talaj segített, majd miután nagy nehezen megszenvedett a 30:15-ért, sokadik ki nem kényszerített hibáját vétve visszahozta a skótot a játékba, majd egy újabb rontással megint bréklabdához juttatta ellenfelét. A korábbi világelső szerencséjére második adogatása után Murray rontott, pechére viszont a visszamaszatolt labdáiból a skót újabb fogadóesélyhez jutott. A „kismilliomodik” visszakanalazott lecsapás után Federer csak hárította ezt is, majd két jó szerva után behúzta a játékot.

A BBC Radio 5-nál dolgozó Miles Maclagan véleménye szerint jó ütések sorozata váltja egymást, minden labdamenet egy kisebb harcnak számít.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 5:4, Murray adogat

Murraynek a játszmában maradásért kellett adogatnia, de az első szettes valamivel több mint 6 perces átlagidővel teljesítő gémeket követően a másodikban ezt a számot 3 és félre leredukáló skót ezúttal sem sokáig küszködött, semmire hozta szerváját, ötödször is kiegyenlítve.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 5:5, Federer adogat

Federer két jó ütést követően két hibát vétetett, és csak ötödik ásza akadályozta meg az újabb bréklabdát. 40:30-nál Murray hihetetlen szerencsés pontot szerzett a hálónak köszönhetően, de ez sem törte meg a svájcit, aki nagyon koncentrált játékkal nyerte meg a gémet.

Federer a mérkőzésen 23 ki nem kényszerített hibánál jár már, ez pedig pont annyi, mint amennyit a negyeddöntőben és az elődöntőben összesen vétett...

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 6:5, Murray adogat

Murray újból a játszmában maradásért következett, és egy jó szerva után egy parádés ponttal – a hálónak háttal állva húzta be – 30:0-re ellépett, de Federer egy nagyszerű elütéssel szépített, majd két szélest követően szettlabdához jutott – amelyet óriási labdamenet végén nagyszerű rövidítéssel ki is használt, kiegyenlítve az állást.

Federer korábban kétszer is úgy nyert Wimbledonban, hogy az első szettet elbukta – Andy Roddick ellen 2004-ben és 2009-ben.

A második szett kimondottan szorosra sikerült, mindkét teniszező 3 ászt ütött, az első szervák 71, illetve 72 százalékban jöttek be, ezekből mindketten 77 százalékban nyerték meg a labdamenetet, a második adogatásból mindketten a felét nyerték meg, Federer néggyel több ki nem kényszerített hibát ütött (8–4) és öttel több nyerőt (19–14).

A MÁSODIK SZETT ÖSSZEFOGLALÓJA

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, Federer adogat

Egy újabb magabiztos svájci adogatással indult a harmadik játszma, Murray csak egy épphogy szélesre ütött Federer-tenyeressel szerzett pontot.

„Micsoda első két szett volt! Andy minden dicséretet megérdemel. Először döntőzik Wimbledonban, de úgy játszik, mint egy veterán” – vélekedett Boris Becker.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 1:0 Murray adogat

Kezdetben úgy tűnt, mintha Murrayt megzavarta volna a sorozatban elveszített három játék, és csak egy szép elütésének köszönhetően volt csak 15:30 a hátránya, de egy jó szervával, és egy széles Federer-ütéssel gémlabdához jutott, amelyet újabb nagy adogatással ki is használt.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 1:1 Federer adogat

Federer gyorsan ellépett 40:0-re, amikor megérezett a nyári zápor, így esőszünetet rendelt el a játékvezető. Eddig egyébiránt a megnyert pontokat tekintve Federer vezet – 86–85-re.

„Mindketten nagyszerű teremjátékosok, de Federer az, aki irányítja a labdameneteket, és még agresszívabb lesz, úgy gondolom neki kedvez majd, hogy az elemeket kizárják. Murraynek sokat javultak az első szervái, és továbbra is le kell támadnia Federer második adogatásait, és minél többször kényszeríti fonákra a svájcit, annál jobban járhat” – mondta ezt már Tim Henman.

Az esőszünetet követően Federer magabiztosan behúzta a játékot.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 2:1 Murray adogat

Az eső rendületlenül verdesi a tetőt, Murray pedig higgadtan bevágott két nagy szervát, mielőtt Federer egészen parádés tenyeres nyesést mutatott be. A brit azonban két újabb nagyszerű adogatással ismét gyorsan kiegyenlített.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 2:2 Federer adogat

Jócskán felgyorsultak az események a behúzott fedél alatt, Federer pontot sem veszítve húzta be gyorsan az adogatását.

WIMBLEDONBAN IS AZ ELSŐ
1. Pete Sampras (amerikai)7
1. Roger Federer (svájci)7
3. Björn Borg (svéd)5
4. John McEnroe (amerikai)3
4. Boris Becker (német)3

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 3:2 Murray adogat

Egy nagyszerű kereszt elütés után ismét csak jöttek a bombaszervák 40:0 után azonban Federer parádés returnjeivel szépített, mielőtt egy gyenge svájci rövidítésnél Murray óriásit esett – aláfordult a bokája is, 40:40-re módosult így az állás. Egy ászt követően ugyan ismét a britnél volt az előny, de az újabb egyenlítést egy vetődéses próbálkozás követte, ami bréklabdát eredményezett.

Ez hárította a hazai játékos, de amikor Murraynek nem jött az első szervája, Federer bődületes returnjeivel szinte leütötte őt a pályáról. A brit szerencséjére viszont amikor bejött, akkor nagyon, így két újabb fogadóesélyt is hárított.

Majd még kettőt, de 10 egyenlőt követően ismét bréklabdához jutott Federer – miután egy lecsapást követően harmadszor is fontos helyzetben elesett Murray –, amivel már élt, közel 20 perc után így 4:2-re ellépett.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 4:2 Federer adogat

Egy lényegesen simább szervajáték során 30:30-at követően Federer pontjával ért véget a labdamenet, így nem következett újabb bréklabda, és a svájci végül egy nagy szervával bebiztosította a játékot, jöhet a rövid szünet, majd a térfélcsere.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 5:2 Murray adogat

Kiváló returnre hasonló ütéssel felelt Murray, majd egy parádés elütéssel és egy ász értékű adogatással ismét 40:0-re vezetett, és bár egy hiba és egy újabb zseniális fogadás után már kezdhettük azt gondolni, hogy ismét egy maratoni játék következik, végül egy ásszal szépített a brit.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 5:3 Federer adogat

Két jó adogatásra két Murray felelet érkezett (előbb egy szép elütés, majd egy széles), 30:30 után azonban hibázott a skót, így bréklabda helyett szettlabda következett – ezt pedig egy ásszal használta ki Federer.

Murray első szerváiból szerzett pontok százaléka: 1. szett: 73%, 2. szett: 77%, 3. szett: 57%. Federer ki nem kényszerített hibáinak számra: 16, 8 illetve 6.

A HARMADIK SZETT (3:2–TŐL)

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 6:3 Murray adogat

A negyedik játszma elején is nagyon gyér százalékban jöttek Murray első szervái, de 40:30-at követően a hálónál ezúttal már nem hibázott.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 6:3, 0:1 Federer adogat

Murray összpontosítottabban játszott, és háromszor is előnybe került, de egy széles ütést követően nem tudott élni bréklabdájával, ezután pedig a svájci kiegyenlített.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 6:3, 1:1 Murray adogat

Murray három rossz szervával kezdett, majd egy kockázatos másodikra ütött egy ászt, de egy újabb rontása után 15:30-at mutatott így is az eredményjelző. Egy újabb ásszal kiegyenlített, majd egy azzal egyenértékűvel a vezetést is átvette, és egy Federer-rontással behúzta a játékot.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 6:3, 1:2 Federer adogat

Federer ehhez képest is kifejezetten magabiztosan nyerte meg adogatását, Murray még csak pontot szerezni sem tudott ezúttal.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 6:3, 2:2 Murray adogat

Murray rontásai után Federer 15:40-nél két bréklabdához jutott, és az előző szetthez hasonlóan ezúttal is hamar elvette ellenfele adogatását.

A VILÁGRANGLISTÁN IS REKORDER
Roger Federer hétfőtől átveszi a világranglista első helyét a szerb Novak Djokovicstól. A svájci ezzel beállítja a szintén hétszeres wimbledoni bajnok Pete Sampras rekordját a ranglista élén töltött hetek számában (286).
S mivel Federer biztosan világelső lesz az azt követő héten is, maga mögött hagyja az amerikait az örökranglistán.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 6:3, 3:2 Federer adogat

A brit mindenesetre egy gyors ponttal előnybe került, de egy gyönyörű labdamenet végén Federer nagyszerű rövidítéssel kiegyenlített. Három rossz szerva után Murraynek csak el kellett volna ütnie a svájci mellett, és bár ezt megtette, kevéssel kicsúszott a labda, így két bréklabda helyett 30:30-ra módosult az állás, ezt pedig gyorsan megbüntette Federer.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 6:3, 4:2 Murray adogat

Két jó szerva után egy Federer-nyerő, majd egy Murray-hiba után itt is 30:30 volt az állás, de a brit keretes lecsapása után itt sem volt bréklabda és szépített a hazai.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 6:3, 4:3 Federer adogat

Federer az első szett óta 9 bréklehetőségéből háromszor is elvette Murray adogatását, míg a brit 2/2-es kezdés után 0/5-öt mutathat fel.

30:30 után Federer második szerváját megpróbálta letámadni Murray, de óriási erejű returnje kevéssel kicsúszott, így újabb gémlabda következett, Federer pedig nem hibázott.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 6:3, 5:3 Murray adogat

Murraynek a mérkőzésben maradásért kellett adogatnia, és egy jó fogadással Federer három labdára került a győzelemtől, de két svájci out, valamint egy jó szerva után 40:15-re módosult az állás.

Bár innen még egyenlített Federer Murray nagy nehezen csak szépített.

Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 6:3, 5:4 Federer adogat

Murray szép mentése után a következő labdamenetben hosszúra ütötte, majd két ásszal két mérkőzéslabdához jutott, és bár az elsőt még hárította Murray, a másodikat kevéssel elütötte, így a svájci 7. wimbledoni győzelmét aratta!

Végeredmény: Roger Federer–Andy Murray 4:6, 7:5, 6:3, 6:4

AZ UTOLSÓ ADOGATÁS

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (16 100 000 font, fű)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Federer (svájci, 3.)–A. Murray (brit, 4.) 4:6, 7:5, 6:3, 6:4
WIMBLEDON
ROGER FEDERER ÚTJA A DIADALIG
1. forduló: Albert Ramos (spanyol) 6:1, 6:1, 6:1
2. forduló: Fabio Fognini (olasz) 6:1, 6:3, 6:2
3. forduló: Julien Benneteau (francia, 29.) 4:6, 6:7, 6:2, 7:6, 6:1
nyolcaddöntő: Xavier Malisse (belga) 7:6, 6:1, 4:6, 6:3
negyeddöntő: Mihail Juzsnij (orosz, 26.) 6:1, 6:2, 6:2
elődöntő: Djokovics (szerb, 1.) 6:3, 3:6, 6:4, 6:3
döntő: Andy Murray (brit, 4.) 4:6, 7:5, 6:3, 6:4
WIMBLEDON GYŐZTESEI
ÉvFérfi egyesNői egyes
2012
Roger Federer (svájci)
Serena Williams (amerikai)
2011
Novak Djokovics (szerb)
Petra Kvitová (cseh)
2010
Rafael Nadal (spanyol)Serena Williams (amerikai)
2009
Roger Federer (svájci)
Serena Williams (amerikai)
2008Rafael Nadal (spanyol)Venus Williams (amerikai)
2007Roger Federer (svájci)Venus Williams (amerikai)
2006Roger Federer (svájci)Amelie Mauresmo (francia)
2005Roger Federer (svájci)Venus Williams (amerikai)
2004Roger Federer (svájci)Marija Sarapova (orosz)
2003Roger Federer (svájci)Serena Williams (amerikai)
2002Lleyton Hewitt (ausztrál)Serena Williams (amerikai)
2001Goran Ivanisevic (horvát)Venus Williams (amerikai)
2000Pete Sampras (amerikai)Venus Williams (amerikai)
1999Pete Sampras (amerikai)Lindsay Davenport (amerikai)
1998Pete Sampras (amerikai)Jana Novotná (cseh)
1997Pete Sampras (amerikai)Martina Hingis (svájci)
1996Richard Krajicek (holland)Steffi Graf (német)
1995Pete Sampras (amerikai)Steffi Graf (német)
1994Pete Sampras (amerikai)Conchita Martinez (spanyol)
1993Pete Sampras (amerikai)Steffi Graf (német)
1992Andre Agassi (amerikai)Steffi Graf (német)
1991Michael Stich (német)Steffi Graf (német)
1990Stefan Edberg (svéd)Martina Navratilova (amerikai)
1989Boris Becker (német)Steffi Graf (német)
1988Stefan Edberg (svéd)Steffi Graf (német)
1987Pat Cash (ausztrál)Martina Navratilova (amerikai)
1986Boris Becker (német)Martina Navratilova (amerikai)
1985Boris Becker (német)Martina Navratilova (amerikai)
1984John McEnroe (amerikai)Martina Navratilova (amerikai)
1983John McEnroe (amerikai)Martina Navratilova (amerikai)
1982Jimmy Conners (amerikai)Martina Navratilova (amerikai)
1981John McEnroe (amerikai)Chris Evert Lloyd (amerikai)
1980Björn Borg (svéd)Evonne Goolagong Cawley (ausztrál)
1979Björn Borg (svéd)Martina Navratilova (amerikai)
1978Björn Borg (svéd)Martina Navratilova (amerikai)
1977Björn Borg (svéd)Virginia Wade (brit)
1976Björn Borg (svéd)Chris Evert (amerikai)
1975Arthur Ashe (amerikai)Billie Jean King (amerikai)
1974Jimmy Conners (amerikai)Chris Evert (amerikai)
1973Jan Kodes (csehszlovák)Billie Jean King (amerikai)
1972Stan Smith (amerikai)Billie Jean King (amerikai)
1971John Newcombe (ausztrál)Evonne Goolagong (ausztrál)
1970John Newcombe (ausztrál)Margaret Smith Court (ausztrál)
1969Rod Laver (ausztrál)Ann Haydon Jones (brit)
1968Rod Laver (ausztrál)Billie Jean King (amerikai)
1967John Newcombe (ausztrál)Billie Jean King (amerikai)
1966Manuel Santana (spanyol)Billie Jean King (amerikai)
1965Roy Emerson (ausztrál)Margaret Smith (ausztrál)
1964Roy Emerson (ausztrál)Maria Bueno (brazil)
1963Chuck McKinley (amerikai)Margaret Smith (ausztrál)
1962Rod Laver (ausztrál)Karen Hantze Susman (amerikai)
1961Rod Laver (ausztrál)Angela Mortimer (brit)
1960Neale Fraser (ausztrál)Maria Bueno (brazil)
1959Alex Olmedo (amerikai)Maria Bueno (brazil)
1958Ashley Cooper (ausztrál)Althea Gibson (amerikai)
1957Lew Hoad (ausztrál)Althea Gibson (amerikai)
1956Lew Hoad (ausztrál)Shirley Fry (amerikai)
1955Tony Trabert (amerikai)Louise Brough (amerikai)
1954Jaroslav Drobny (egyiptomi)Maureen Connolly (amerikai)
1953Vic Seixas (amerikai)Maureen Connolly (amerikai)
1952Frank Sedgman (ausztrál)Maureen Connolly (amerikai)
1951Dick Savitt (amerikai)Doris Hart (amerikai)
1950Budge Patty (amerikai)Louise Brough (amerikai)
1949Ted Scroeder (amerikai)Louise Brough (amerikai)
1948Bob Falkenburg (amerikai)Louise Brough (amerikai)
1947Jack KramerMargaret Osborne (amerikai)
1946Yvon Petra (francia)Pauline Betz (amerikai)
1939Bobby RiggsAlice Marble (amerikai)
1938Don Budge (amerikai)Helen Wills Moody (amerikai)
1937Don Budge (amerikai)Dorothy Round (brit)
1936Fred Perry (brit)Helen Jacobs (amerikai)
1935Fred Perry (brit)Helen Wills Moody (amerikai)
1934Fred Perry (brit)Dorothy Round (brit)
1933Jack Crawford (ausztrál)Helen Wills Moody (amerikai)
1932Ellsworth Vines (amerikai)Helen Wills Moody (amerikai)
1931Sidney Wood (amerikai)Cilly Aussem (német)
1930Bill Tilden (amerikai)Helen Wills Moody (amerikai)
1929Henri Cochet (francia)Helen Wills (amerikai)
1928Rene Lacoste (francia)Helen Wills (amerikai)
1927Henri Cochet (francia)Helen Wills (amerikai)
1926Jean Borotra (francia)Kathleen McKane Godfree (brit)
1925Rene Lacoste (francia)Suzanne Lenglen (francia)
1924Jean Borotra (francia)Kathleen McKane (brit)
1923William Johnston (amerikai)Suzanne Lenglen (francia)
1922Gerald Patterson (ausztrál)Suzanne Lenglen (francia)
1921Bill Tilden (amerikai)Suzanne Lenglen (francia)
1920Bill Tilden (amerikai)Suzanne Lenglen (francia)
1919Gerald Patterson (ausztrál)Suzanne Lenglen (francia)
1914Norman Brookes (ausztrál)Dorothy Lambert Chambers (brit)
1913Anthony Wilding (új-zélandi)Dorothy Lambert Chambers (brit)
1912Anthony Wilding (új-zélandi)Ethel Thomson Larcombe (brit)
1911Anthony Wilding (új-zélandi)Dorothy Lambert Chambers (brit)
1910Anthony Wilding (új-zélandi)Dorothy Lambert Chambers (brit)
1909Arthur Gore (brit)Dora Boothby (brit)
1908Arthur Gore (brit)Charlotte Cooper Sterry (brit)
1907Norman Brookes (ausztrál)May Sutton (amerikai)
1906Laurie Doherty (brit)Dorothea Douglass (brit)
1905Laurie Doherty (brit)May Sutton (amerikai)
1904Laurie Doherty (brit)Dorothea Douglass (brit)
1903Laurie Doherty (brit)Dorothea Douglass (brit)
1902Laurie Doherty (brit)Muriel Robb (brit)
1901Arthur Gore (brit)Charlotte Cooper Sterry (brit)
1900Reggie Doherty (brit)Blanche Bingley Hillyard (brit)
1899Reggie Doherty (brit)Blanche Bingley Hillyard (brit)
1898Reggie Doherty (brit)Charlotte Cooper (brit)
1897Reggie Doherty (brit)Blanche Bingley Hillyard (brit)
1896Harold Mahoney (brit)Charlotte Cooper (brit)
1895Wilfred Baddeley (brit)Charlotte Cooper (brit)
1894Joshua Pim (brit)Blanche Bingley Hillyard (brit)
1893Joshua Pim (brit)Charlotte Dod (brit)
1892Wilfred Baddeley (brit)Charlotte Dod (brit)
1891Wilfred Baddeley (brit)Charlotte Dod (brit)
1890Williams Hamilton (brit)Lena Rice (brit)
1889Williams Renshaw (brit)Blanche Bingley Hillyard (brit)
1888Ernest Renshaw (brit)Charlotte Dod (brit)
1887Herbert Lawford (brit)Charlotte Dod (brit)
1886Williams Renshaw (brit)Blanche Bingley (brit)
1885Williams Renshaw (brit)Maud Watson (brit)
1884Williams Renshaw (brit)Maud Watson (brit)
1883Williams Renshaw (brit)-
1882Williams Renshaw (brit)-
1881Williams Renshaw (brit)-
1880John Hartley (brit)-
1879John Hartley (brit)-
1878Frank Hadow (brit)-
1877Spencer Gore (brit)-
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik