Serena Williams ötödször lett Wimbledon úrnője

Vágólapra másolva!
2012.07.07. 14:56
null
Serena Williams 2010 után ismét nyert Wimbledonban (Fotó: Action Images)
Címkék
Az Angol nemzetközi teniszbajnokság női egyesének fináléjában az amerikai Serena Williams háromszettes mérkőzésen, valamivel több mint kétórás küzdelem során két vállra fektette a lengyel Agnieszka Radwanskát, így karrierje 14. Grand Slam-torna-győzelmét aratta.

 

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Agnieszka Radwanska a péntekre ütemezett sajtótájékoztatót kihagyta, mivel felső légúti megbetegedéssel bajlódott. A lengyel teniszező alig kapott levegőt, és a beszéd is nehezére esett, ennek ellenére vállalta a döntőt.

 

NÉVJEGY
Serena Williams
Született: 1981. szeptember 26., Saginaw (Egyesült Államok, Michigan állam)
Lakhely: Palm Beach Gardens (Egyesült Államok, Florida állam)
Testmagasság/testsúly: 1.75 m / 68 kg
Profi státusz: 1995 óta
Ütőfogása: jobbkezes, kétkezes fonák
Jelenlegi világranglista-helyezése egyesben: 6.
Legjobb világranglista-helyezése egyesben: 1. (2002. július 8.)
Tornagyőzelmei egyesben: 42

„Sajnos összeszedtem egy felső légúti megbetegedést, ami az orromra és a torkomra is hatással van – szólt Agnieszka Radwanska pénteken kiadott közleménye, miután lemondta sajtótájékoztatóját. – Sok meccset játszottam esőben és hideg szélben, napokig rosszul is éreztem magam. A legfontosabb azonban az, hogy jól megy a tenisz, annak ellenére, hogy beszélni sem nagyon tudok.”

Serena Williams döntőbeli ellenfele remek idei formáját méltatta a szombati mérkőzés előtt.

„Radwanska az idén remekül játszik – mondta a 2012-ben eddig három tornát nyerő lengyelről Serena Williams. – Hatékonyan teniszezik, nálam is hatékonyabb. Tudom, hogy már a mérkőzés elejétől oda kell tennem magam, keményen kell játszanom. Nagyszerű keze van, mindent remekül csinál. Ha elbízom magam, biztosan nem nyerek ellene.”

Eddig kétszer játszottak egymás ellen, mindkétszer 2008-ban, és mind a kétszer Serena Williams nyert. Legutóbb éppen egy wimbledoni negyeddöntőben állította meg Radwanskát, aki 1937 óta az első lengyel wimbledoni döntős.

 

Bár Silverstone-ban szakadt az eső, Wimbledonban minden tiszta volt. Ennek megfelelően szabadtéren kezdték a finálét. A tét nem kicsi volt, Serena Williams győzelme esetén utolérhette ötszörös wimbledoni győztes nővérét, Venust, Radwanska viszont sikerével egyúttal a világelsőséget is elorozhatta Viktorija Azarenka elől. Ő lehetett volna az első lengyel a trónon.

A MÉRKŐZÉS

John McEnroe még közvetlenül a mérkőzés előtt érdekes vallomással látta a teniszvilágot.

„Agnieszka Radwanska mindig is az egyik kedvencem volt, neki van a legjobb keze a női mezőnyben. Az más kérdés, hogy Serena szervái lehet, hogy az ütőt is kiviszik azokból a kezekből” – magyarázta az amerikai legenda.

Igaz, ami igaz, Serena Williams eddig már nyolcvanöt ászt ütött ezen a versenyen, amelynél csak a férfiak között negyeddöntőig jutó német Philipp Kohlschreiber tudott többet (98).

A wimbledoni hagyományoknak megfelelően óriási virágcsokorral a kezükben jelent meg a két döntős, Serena gyakorlatilag egy zakóban csinálta végig a bemelegítést. Le sem tagadhatja, hogy a divat szerelmese…

Sőt, ezúttal mindig hanyag édesapját is sikerült normálisan felöltöztetnie. Az öreg Richard Williams is fehérben feszített, elegáns napszemüveggel a fején. Ahhoz képest, hogy általában strandpapucsban trappol át a Grand Slam-tornák VIP-termein, ez nagy előrelépés.

Lekerült a zakó, kezdődhetett a meccs. Esőnek nem volt jele, a bárányfelhők közül olykor a nap is előbukkant.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams, S. Williams kezdi a szervát

Amikor Serena ötből öt első szervát beüt, nincs mit tenni. Egy kisebb rontástól eltekintve simán hozza első adogatójátékát az amerikai.

SERENA WILLIAMS MÁR 14-NÉL TART
Australian Open 2003, 2005, 2007, 2009, 2010
Roland Garros 2002
Wimbledon 2002, 2003, 2009, 2010, 2012
US Open 1999, 2002, 2008

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 0:1, A. Radwanska adogat

A lengyel hölgy egyelőre erőtlennek tűnt, valószínűleg sokat kivett belőle kisebb betegsége. Márpedig ő jó fizikai állapot nélkül nem veheti fel a versenyt Serenával. Jelen állás szerint csak az amerikain múlhat, hogy meddig tart a meccs.Már az első fogadójátékában bréklabdákhoz jutott, azonban először Radwanska villant meg egy tenyeres erejéig, majd az amerikai ütött szélesre egy tenyerest. Két menettel később már a lengyel futtatta Serenát, aki tőle szokatlanul fitten érkezett meg erre a wimbledoni tornára. Amikor még ő jelentette ezt ki, nem nagyon vettük komolyan. Aztán a pályán is bizonyított. Harmadik bréklabdáját már ki is használta, úgyhogy azonnal elvette Radwanska adogatását.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 0:2, S. Williams adogat

Nemhiába mondta Rafael Nadal, hogy Wimbledonban egy rövidebb kihagyás is végzetes lehet. Serena egy kettős hibát ütött, majd kétszer a hálóba püföltet a labdát, és máris szoros lett az adogatójátéka. Más kérdés, hogy így is magabiztosan – bréklabda nélkül – zárta le egy rövidítéssel.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 0:3, A. Radwanska adogat

Radwanska olykor bemutatja, miként lehet Serenát felidegesíteni, de képtelen folyamatosan stabilan játszani. Az a szerencséje, hogy egyelőre az amerikai is rozsdás még kicsit, ha picit kimozdítják a pozíciójából, hajlamos a rontásra. A negyedik gém végén már kilenc ki nem kényszerített hibánál jár, de ebben a sportágban sem ezt számolják, így nem csodálkozunk azon, hogy újra elveszi Radwanska adogatását.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 0:4, S. Williams adogat

Láthatóan Serena szeretné minél hamarabb lezárni a mérkőzést, és ebben partnerre is akadt az élete első Grand Slam-döntőjét egyelőre túlizguló Radwanskában. Kell is az energia az amerikai klasszisnak, mert délután még egy döntő vár rá. A centerpálya szombati programját ugyanis nővérével, Venusszal együtt a Hlavácková, Hradecká cseh páros elleni fináléval zárják.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 0:5, A. Radwanska adogat

Az első igazán látványos labdamenetet is Serena nyeri meg. Az amerikai figyelme egy pillanatra sem lankad, és csakhamar két szettlabdához jut, láthatóan már nem akar sokat várni 14. Grand Slam-győzelmére. Való igaz, már eddig is szokatlanul sok idő telt el a legutóbbi óta, amelyet két éve éppen Wimbledonban szerzett meg. Ha a két szettlabdát hárító Radwanskán múlna, akkor az amerikai most sem járna sikerrel. A lengyel hölgy is feliratkozik a táblára.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:5, S. Williams adogat

Kis homokszem került a gépezetbe Serenánál, és Radwanska majdnem bréklabdához jutott. Aztán kapott egy ászt és egy másik fogadhatatlan bombát, amivel 36 perc alatt el is dőlt az első játszma.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, A. Radwanska adogat

MESSZE MÉG AZ ÚJABB ELŐZÉS
Serena Williams a 14. Grand Slam-tornasikerét aratta, azonban még így is messze az újabb előzés, hiszen a holtversenyben második helyen álló Evert, Navratilova kettős 18-szor ünnepelhetett a nagy tornákon – egyesben.
AZ ÖRÖKRANGLISTA ÉLMEZŐNYE (OPENÉRA)
1. Steffi Graf (német) 22
2. Chris Evert (amerikai) 18
2. Martina Navratilova (amerikai) 18
4. Serena Williams (amerikai) 14
5. Margaret Court (ausztrál) 11
6. Szeles Mónika (jugoszláv/amerikai) 9
7. Billie Jean King (amerikai) 8
8. Evonne Goolagong (ausztrál) 7
8. Justine Henin (belga) 7
8. Venus Williams (amerikai) 7
Kiemelttel a még aktívak

Ahogy az Wimbledonban lenni szokott, megérkezett az eső, így valószínűleg jöhet a tető behúzásának 35-40 perces procedúrája. Ha csak nem zárják el hirtelen az égi csapokat, Radwanskának ennyi ideje lesz átgondolni az eddig történteket, és megtalálni az ellenszert Serena játékára.

Kitisztult az ég, a tetőt nem kellett behúzni a futó nyári zápor miatt. Ettől még hamarosan könnyen jöhet egy másik, a női döntő azonban folytatódik.

Serena az első két labdát méterekkel ütötte hosszúra, amivel megadta a kezdő lökést ellenfelének, aki a második szettben is megszerezte első gémjét. Csak ezúttal kicsit hamarabb…

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 1:0, S. Williams adogat

Aztán rákapcsolt az amerikai, és előhúzta az eddig pihentetett ászokat. Az első szettben mindössze hármat tett hozzá a tornán ütött eddig 85-höz. Aztán egy gém alatt ütött még kettőt, így pillanatok alatt kiegyenlített.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 1:1, A. Radwanska adogat

Hamar kiderült, hogy Radwanska fellángolása csak egy gémig tartott, Serena hamar ébredt, három nyerő ütéssel pedig három bréklabdához jutott. Ennyire azonban nem volt szüksége, már az elsőt kihasználta.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 1:2, S. Williams adogat

Csodás, eszes tenyeresre két bődületes ász érkezik válaszként. A szombat tanulsága talán az lehet, hogy a nyers erő azért olykor mégiscsak diadalmaskodik az ész felett. Pedig Radwanskán látszanak az oldódás jelei, amit egy tökéletes fonák egyenessel bizonyított. Bréklabdához azonban még mindig nem jutott.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 1:3, A. Radwanska adogat

Két hosszú labdamenet, mindkettőt Radwanska nyerte meg. Ha nem Serena szervál, azért kénytelen mozogni is kicsit, főleg, hogy riválisa láthatóan előszeretettel váltogatja az oldalakat. A színes játéknak ezúttal meg lett a jutalma, Radwanska egy brék hátrányból követi ellenfelét.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 2:3, S. Williams adogat

Radwanskáé az első két pont, és erőre kap a közönség is. Nyilván a nézők sem ennyire egyoldalú döntőre vettek jegyet, és a híres angol-lengyel barátságról se feledkezzünk meg. Sokra mondjuk nem mennek a hangoskodással: a Serena egy jól irányzott fonákkal, röptével és szervával pikk-pakk fordít, majd egy ásszal lezárja a gémet. Alakul a dolog, már nyolc fogadhatatlan szervánál jár.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 2:4, A. Radwanska adogat

A lengyel hölgy kétszer is feltűnik a hálónál, és el is nyeri jutalmát, ilyen simán utoljára az elődöntőben nyert adogatójátékot. Ha még egy gémet szerez, megdönti Serena elleni rekordját. Korábbi két meccsükön egyaránt négyig jutott.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 3:4, S. Williams adogat

Tökéletes időpontban rendezik a wimbledoni versenyt, a nemrégen befejeződő labdarúgó Európa-bajnokságról is befuthattak a lengyel fanatikusok. Fel is tűnt közülük egy-kettő a lelátón, de Radwanska velük sem volt beljebb. Legalább már annyit elért, hogy Serena egy jól sikerült első szerva után rázta az öklét. Ezúttal mondjuk volt is miért. Radwanska ugyanis először szorongatta meg saját adogatójátékánál, ha hosszabb labdamenetre kerül sor, a lengyel győz. A második szett közepén először jut bréklabdához a meccsen. Serena sikeres challenget kér az első szervájára, de utána ziccerben tenyerest hibáz, úgyhogy teljesen váratlanul el is veszíti az adogatását.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 4:4, A. Radwanska adogat

Serenát sikerült felzaklatni, gyorsan megnyert két labdamenetet fogadóként, Radwanska azonban egyenlít, amivel sikerül elbizonytalanítania riválisát. Serena megint tenyeressel hibáz ziccert, így hátrányba kerül.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 5:4, S. Williams adogat

Serena a szettben maradásért szervál, és már az első labdamenetben kiüti magából a dühét. Egy rutin lecsapással kis híján lyukat bombáz a centerpálya talajába. Radwanskát nem sikerül megijesztenie a bombával, ő egy fonák nyerővel válaszol. Szettlabdára azonban nincs esélye a pontjai után hátborzongató sikolyokat hallató amerikai tökéletesen pontos ütései mellett.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 5:5, A. Radwanska adogat

A lengyel szerváinál továbbra sem megy azonban Serenának. Radwanska ezúttal pontot sem veszít, és időközben megtalálta a saját játékát. Egyetlen labdamenetet sem ajándékoz ellenfelének, mindent visszaad, és olykor bombaerős alapütésekkel sokkolja az amerikait.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 6:5, S. Williams adogat

Óriási szerva, elhibázott röpte, Serena számára baljósan kezdődik a kulcsjáték. Az ezután következő kettős hiba sem javít a helyzetén, a tökéletes fonák kereszt viszont valamennyit igen. Radwanska azonban a következő rontással két szettlabdához jut, úgy hogy szinte semmit sem tett érte. A teljesen összezavarodó Serena pedig még egy fonákot a hálóba püföl. Jöhet a döntő szett!

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 7:5, A. Radwanska adogat

A szettek közti szünetben Serena rendezte gondolatait, ami ahhoz vezetett, hogy csak minden második labdát hibázott el. Radwanska kettős hibájával és rontott fonákjával így is bréklabdához jutott, más kérdés, hogy a lehetőséget elpackázta. A lengyel hölgy a mérkőzésen először áll közelebb a trófeához.

 

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 7:5, 1:0, S. Williams adogat

 

WIMBLEDON: ÖTÖS!
Ami csak az Angol nemzetközi teniszbajnokságok örökrangsorát illeti, Serena Williams beérte nővérét, Venust, és immár ötszörös wimbledoni bajnoknak mondhatja magát, és már csak ketten előzik meg.
1. Martina Navratilova (amerikai) 9
2. Steffi Graf (német) 7
3. Venus Williams (amerikai) 5
3. Serena Williams (amerikai) 5
5. Billie Jean King (amerikai) 4

A Radwanska-falról minden visszapattan, nem lehet könnyű ellene játszani. Most Serena kapkod levegő után, és csak a ritka jó első szervákkal jut némi oxigénhez. Előhúz néhányat a tarsolyából, és úgy tűnik kezd kijönni a hullámvölgyből, egyhuzamban három elveszített játék után ő nyer egyet.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 7:5, 1:1 A. Radwanska adogat

Most már majdnem hivatalos: Serenának minden labdamenetet legalább kétszer kell megnyernie. Már ha Radwanska nem üt kettős hibát, a lengyel lány keze is megremeg olykor, amivel két bréklabdához segíti ellenfelét, azonban mintha csak saját önbizalmát akarná építgetni, mindkettőt hárítja.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 7:5, 2:1, S. Williams adogat

Elsöprő adogatójáték Serena Williamstől, Radwanska labdához sem ért, az amerikai négy ásszal lehetetlenítette el. Már 15-nél jár a meccsen, közelít két nappal korábbi saját rekordjához (24).

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 7:5, 2:2, A. Radwanska adogat

Ha hosszú távon szervacsatába torkollik a meccs, abból még mindig Radwanska kerülhet ki rosszul. Ha nem keni el a bomba fonák keresztet követő lecsapást, Serena már most két bréklabdához juthatott volna, de egyet azért így is kiharcol magának tőle szokatlanul türelmes játékkal. A csodálatos ritörnre pedig Radwanskának ezúttal nincs válasza, úgyhogy újra brékhátrányba kerül.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 7:5, 2:3, S. Williams adogat

Serena egyre nyugodtabb, amit stabilizálódó első szervái is táplálnak. Még egy ásszal szomorítja a tehetetlen Radwanskát, és megint elérhető közelségbe kerül ötödik wimbledoni trófeájához. Bár háromnegyed órával ezelőtt is hasonlóan jól állt, aztán…

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 7:5, 2:4, A. Radwanska adogat

Ilyet is ritkán látni, Radwanska a hálónál könnyű labdát hibázott. Aztán pedig kiszorított helyzetből ütött a hálóba egy tenyerest, majd Serena következett egy tökéletes fonák ritörnnel. Három bréklabdához jut az amerikai, amelyek gyakorlatilag meccslabdákkal érnek fel. Az elsőt a hálóba pofozza, a másodikat szélesre üti, harmadszor pedig hosszúra. Viszont csakhamar kap egy negyedik esélyt, amit már egy gyönyörű rövidítéssel kihasznál. Radwanskán valószínűleg csak egy eső segíthetne, de a bárányfelhők ritkán szakadnak ki…

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 7:5, 2:5, S. Williams adogat

Radwanska sem hisz már sok mindenben, az első ritörnt szélesre üti, de Serenában bízhat. Az amerikai egy lecsapást püföl a hálóba, utána azonban két tökéletes adogatással meccslabdákhoz jut. Az elsőt egy csodálatos fonákkal használja ki.

Serena Williams ötödik wimbledoni és tizennegyedik Grand Slam-trófeáját szerzi meg.

Agnieszka Radwanska–Serena Williams 1:6, 7:5, 2:6

 

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (16 100 000 font, fű)
NŐI EGYES, DÖNTŐ

S. Williams (amerikai, 6.)–A. Radwanska (lengyel, 3.) 6:1, 5:7, 6:2

 

WIMBLEDON
SERENA WILLIAMS ÚTJA A DIADALIG
1. forduló: Barbora Záhlavová-Strycová (cseh) 6:2, 6:4
2. forduló: CZINK MELINDA 6:1, 6:4
3. forduló: Cseng Csie (kínai, 25.) 6:7 (5–7), 6:2, 9:7
nyolcaddöntő: Jaroszlava Svedova (kazah) 6:1, 2:6, 7:5
negyeddöntő: Petra Kvitová (cseh, 4.) 6:3, 7:5
elődöntő: Viktorija Azarenka (fehérorosz, 2.) 6:3, 7:6 (8-6)
döntő: Agnieszka Radwanska (lengyel, 3.) 6:1, 5:7, 6:2
 
A női egyes wimbledoni döntői 2001-től
2001: V. Williams (amerikai)–Henin (belga) 6:1, 3:6, 6:0
2002: S. Williams (amerikai) –V. Williams 7:6 (7-4), 6:3
2003: S. Williams–V. Williams 4:6, 6:4, 6:2
2004: Sarapova (orosz) –S. Williams 6:1, 6:4
2005: V. Williams–Davenport (amerikai) 4:6, 7:6 (7-4), 9:7
2006: Mauresmo (francia) –Henin-Hardenne 2:6, 6:3, 6:4
2007: V. Williams–Bartoli (francia) 6:4, 6:1
2008: V. Williams–S. Williams 7:5, 6:4
2009: S. Williams–V. Williams 7:6 (7-4), 6:2
2010: S. Williams–Zvonarjova (orosz) 6:3, 6:2
2011: Kvitová (cseh)–Sarapova 6:3, 6:4
2012: S. Williams–Radwanska (lengyel) 6:1, 5:7, 6:2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik