Babosék meccslabdáról veszítettek a vegyes páros döntőjében

Vágólapra másolva!
2018.01.28. 05:41
null
Ez nem jött össze... (Fotó: Twitter)
Pénteken néhány órával azután, hogy megnyerte a női párosok küzdelmét a francia Kristina Mladenoviccsal, az indiai Rohan Bopanna társaként a vegyes párosok között bejutott a döntőbe Babos Tímea. A vasárnap hajnali döntőben Gabriela Dabrowski és a férfi párosoknál diadalmaskodó Mate Pavic alkotta duó volt az ellenfél, s a kanadai, horvát páros szetthátrányból, meccslabdát is hárítva, szuper tie-break után aratott győzelmet.  

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (55 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
VEGYES PÁROS, DÖNTŐ

Babos, Bopanna (magyar, indiai, 5.)–Dabrowski, Pavic (kanadai, horvát, 8.) 6:2, 4:6, 9–11

A vegyes páros döntőjének összesen négy résztvevője közül a mi Babos Tímeánk párosbeli világranglista-helyezése a legjobb: ő a 7., a kanadai Gabriela Dabrowski a 15., a horvát Mate Pavic a 16., az indiai Rohan Bopanna a 19.

Viszont már mindannyian Grand Slam-győztesek!

Babos, ugyebár, pénteken szerezte meg az első GS-trófeáját női párosban a francia Kristina Mladenovic oldalán, és a tavalyelőtti US Openen vegyes párosban bajnok Pavic is nyert idén Melbourne-ben: ő szombat este győzött férfi párosban az osztrák Oliver Marachhal – bár ez hosszú másodpercekig nem esett le neki, a sikeres meccslabda után úgy kellett figyelmeztetni, hogy másodszor is GS-t nyert…

Ami pedig Bonpannát és Dabrowskit illeti: nos, ők tavaly együtt diadalmaskodtak a Roland Garroson!

Nem mellesleg Dabrowski Babosnak is jó ismerőse, hiszen nyolc éve Melbourne-ben közösen döntőztek a junioroknál.

Ezen az Australian Openen azonban külön versenyeztek, ugyanakkor hasonlóan meggyőzően. Az 5. kiemelt Babos és Bopanna a negyeddöntőben például a címvédő Abigail Spears, Juan Sebastián Cabal amerikai, kolumbiai duó ellen jutott tovább, míg a 8. kiemelt Dabrowski és Pavic játszmaveszteség nélkül menetelt a fináléba, az elődöntőben a harmadik kiemelt Makarova, Soares orosz, brazil kettőst is kiejtve.

A finálé idejében, helyi idő szerint délután négykor 38 Celsius fokos hőség tombolt a Melbourne Parkban, ami az abszolút felhőmentes égbolt alatt a 30%-os páratartalommal 41-nek érződött, úgyhogy behúzták a Rod Laver Aréna tetejét, felkapcsolták a reflektorokat és beindították a légkondicionálót is.

Kellemesen is kezdődött: Bopanna egy ásszal indított, megadva az alaphangot az első játékhoz, amelyet Babosék semmire nyertek meg. Sőt 2:1-es vezetésüknél fogadóként is 40–0-s előnybe kerültek, amiből a harmadik bréklabdát értékesítették, így a következő szervagémmel máris 4:1-re álltunk negyedórányi tenisz után.

24 perc múlva pedig már az egész szett a zsákban volt, mert Babosék az 5:2-es vezetésüknél fogadóként ismét három bréklabdához jutottak, amelyek ugyan elfogytak, ám a vegyes párosban egyenlőnél azonnal következő döntő pontot ők ütötték be – ahogy az jó szokásukká vált a héten –, így 6:2-vel zárult az első játszma.

A másodikban ugyancsak Bopanna szerválhatott először, viszont 1:1 után Babos szervagémjéban a magyar lány „out“-ra mondott egy labdát, challenge-elt, ami viszont bizonyította, hogy a labda beesett – ezzel lett 0–30, majd egy káprázatos Pavic-ritörnnel már 0–40… De utána Babos gyönyörűen összeszedte magát, nyilván Bopanna segítségével, ám egyenlőre alakult az állás, a rögtön döntő pontot pedig Babos egy ásszal szerezte meg!

3:3 után viszont az ő adogatását vették el Pavicék, akik 6:4-gyel egyenlítettek is, főleg a fantasztikusan adogató horvátnak köszönhetően.

Jöhetett a döntő játékrész, a tíz pontig tartó szuper tie-break.

Abban gyorsan elhúzott 3–0-ra az ellenfél, de Babos adogatójátékában sikerült visszajönni 2–3-ra. Onnantól ismét „nyílt az olló“, egészen 3–6-ig – ám sem Babos, sem Bopanna nem volt hajlandó feladni a küzdelmet, és 5–6-nál feljöttek mínusz egyre. Sőt, Babos két adogatása nyomán 7–6-tal már ők vezettek!

Dabrowski két szervajátéka után viszont a rivális, úgyhogy Bopanna nagy teherrel a vállán állhatott az alapvonalra, ahonnan gyönyörűen játszott, így 9–8-nál megint visszakerült a vezetés Babosékhoz, akik meccslabdához jutottak – amelyet Pavic ásszal hárított…

Aztán ütött még egyet, úgyhogy ezután már Babos adogathatott a meccsben maradásért, és mivel Dabrowski nyerőt ritörnözött belőle, nemcsak a szuper tie-breaket és a szettet, hanem a vegyes páros döntőjét is megnyerte maguknak!

A FŐSZEREPLŐK A DÖNTŐ UTÁN
Gabriela Dabrowski: „Ez nagyon menő! Tudom, hogy egy fantasztikus mérkőzés következik utánunk, de a párosozás is király, még ha különböző műfaj is. Köszönöm a munkát az edzőimnek, az ő munkájuk nélkül aligha tudtam volna beütni ezt az utolsó pontot… Ugyanígy hálás vagyok a szüleimnek is, akiket négy-ötéves korom óta nem hagytam békén a tenisszel, köszönöm az összes áldozatot, és hogy valóra válhatott az álmom.”
Mate Pavic: „Kemény meccs volt, úgyhogy gratulálok az ellenfelünknek, és a legjobbakat kívánom, például, hogy legközelebb jobbak legyenek! Köszönöm mindenkinek, aki kijött szurkolni nekünk. Nekem személyesen fantasztikus két hetem volt, hiszen tegnap férfi párosban is nyertem ugyanitt, a Rod Laveren. Remélem, jövőre is ugyanilyen sikeres leszek itt, mint idén.”
Babos Tímea: „Ismerős a környezet, két napja is itt álltam, csak most legyőztek… Gratulálok a legyőzőinknek, nagyszerű tornát futottak. Ugyanakkor jár a köszönet Rohannak is helytállásáárt, valamint mindenkinek a páholyomban, és mindazoknak, akik segítettek nekem ebben a két hétben. Elképesztő Australian Openem volt, már alig várom, hogy jövőre visszatérhessek!”
Rohan Bopanna: „Gratulálok a legyőzőinknek, tényleg fantasztikusan játszottak! Remélhetőleg legközelebb eggyel jobb helyen végzünk…”
Statisztikák (fentről lefelé): ász, kettős hiba, megnyert első szervák százalékosan, megnyert második szervák százalékosan, sikeres bréklabdák százalékosan,nyerő ütés, összes pont, leggyorsabb szerva (Fotó: Ausopen.com)
Statisztikák (fentről lefelé): ász, kettős hiba, megnyert első szervák százalékosan, megnyert második szervák százalékosan, sikeres bréklabdák százalékosan,nyerő ütés, összes pont, leggyorsabb szerva (Fotó: Ausopen.com)

A DÍJÁTADÓ

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (55 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
VEGYES PÁROS, DÖNTŐ

Babos, Bopanna (magyar, indiai, 5.)–Dabrowski, Pavic (kanadai, horvát, 8.) 6:2, 4:6, 9–11

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA – A TUDÓSÍTÓ: HARMATH ÁKOS

SZUPER TIE-BREAK

Bopanna rontja a saját adogatását, aztán Pavic adogat, Bopanna ront, 0–2... Pavic megcsinálja a második szerváját is, 0–3.

Babos adogat. Hosszú az első szervája, de másodikra hozza a pontot, Dabrowski emelése volt hosszú, 1–3. A második szervája Pavicnak ment, Dabrowskit üti le a pályáról, itt a pont, 2–3.

Dabrowski adogat. Babos ront, telibe találta a hálókamerát. 2–4. Térfélcsere.

Dabrowski újabb adogatását Bopanna üti ki fogadóként, 2–5.

Bopanna adogatásából Babos hozza az első pontot, 3–5. Az indiai második adogatása után Pavic kétszer is Timire játszott, aztán beütötte a ziccert, 3–6

Pavic adogat. Nagy játék után Bopanna végre hoz egy pont, 4–6. Az indiai végre visszaért a játékba, hozza a horvát másik pontját is , 5–6.

Babos adogatása után itt a pont, a második is, már itt az előny, 7–6 de Dabrowski is hozza a két szerváját, 7–8. Újból sikerül egyenlíteni, sőt Bopanna jó tenyeresével meccslabda, 9–8. Pavic ásszal hárít, 9–9.

Pavic újabb szervájával most ott a meccslabda, 9–10. Timinek kell megmenteni a meccset. Nem sikerül, jó adogatását Dabrowski még jobban fogadta, Babos nem tudott rá mozdulni, a labda beesett, 9–11.

2. JÁTSZMA

10. JÁTÉK

Pavic adogat a játszmáért. Az első pontot egy jó szervával hozta, s a másodikat is, 30:0. A harmadikat Bopanna challengelte, de belülről csípte a vonalat, 40:0.Timi hárítja az első szettlabdát. Még három van. Pavic szerváját Bopanna hosszan fogadja, 4:6

9. JÁTÉK

Bopanna adogat. Most neki kéne feljavulnia. Új labdákkal elsőre hosszút üt, aztán előbb Pavic, majd Dabrowski is testre tett ütéssekkel terrorizálja Timit, 0:15. Bopanna jó szervája után Pavic ront egyet, 30:15. Babos fog be egy jó rövidítést, amit Dabrowski nem túl jól tesz vissza, Bopanna azonban a hálóba teszi az újabb rövidítést... Egy jó szerva után megint ront az indiai, döntő pont. Egymást zavarják egy labdánál Timivel, de végül Bopanna megcsinálja a pontot,a gém is megvan, 4:5.

8. JÁTÉK

Dabrowski adogat. Jó lenne visszavenni a bréket. Hosszú menet végén Pavic röptével válaszolt Bopanna gyenge röptéjére,15:0. Pavic hozza az újabb pontot, Bopanna nem tudja pályára tenni, aztán az indiai rosszul fogad, 0:40. Babos jó fogadása után Pavic röptéjére nincs válasz, 3:5.

7. JÁTÉK

Babos adogat. Az első necces. A fiúk röptecsatája a hálónál, Bopanna veszít, semmi 15. Babos jó szervája után Dabrowski üt hosszút, 15:15. Megint necces Babos első szervája Pavicnak. A második jó testre,Pavic fogadni tudja,majd Bopanna hosszúra üti a röptét a hálótól. Timi újra csak másodikra szervál jót, a fogadó Dabrowski a hálóba üti.

Babos remek adogatását Pavic valahogy pont az alapvonalra teszi, 30:40. Bréklabda az ellennél. Megcsinálják, Babos jó szervája után Pavic keresztbe röptéz, Bopanna nem tud mozdulni sem, 3:4.

6. JÁTÉK

Pavic adogat. Hozza az első pontot egy jó szerva után. A másodiknál Babos ront: a hálóba üti a fonákot., 30:0. Másodszor is elrontja az első szerváját a horvát. Aztán viszont egy remek adogatással indít, ami végén Dabrowski lecsapja, és végül Pavic is hozza a szervagémet, 3:3.

5. JÁTÉK

Bopanna szervál, Dabrowski nem nagyon tud fogadni, Pavic ellen is megvan mind a két pont, és az indiai gyorsan hozza is a gémet. 3:2

4. JÁTÉK

Dabrowski adogat. Kettős hibával nyit, 0:15. Második szervája lassú, de Babos jónak tűnő tenyerese a hálóról kipattan, kár érte. Hosszú labdamenet végén Bopanna ront, a hálóba ütötte a keresztet, 30:15.Babos is hibázik egyet fonákkal, 40:15. Dabrowski először tudja hozni az adogatását Pavic röptéje után. 2:2

3. JÁTÉK

Babos adogat. Az első nem jó, majd a másodiknál egy jó Pavic-fogadás után széleset üt, 0:30. Egy testre mért adogatás után Bopanna nem tud röptézni.

Timi egy jó tenyeressel menti az első bréklabdát, majd egy gyönyörű szervával a másodikat is. 30:40. Dabrowskira adogat, a kanadai nem tudja pályán tartani a fogadást, döntő pont. Ásszal hozza Timi, 2:1!

2. JÁTÉK

Pavic adogat. Remekül, hamar 40 semmi, utána egy fogadó pont, de végül 40:15-re a horvát hozza a szervát, 1:1!

Helyszíni jelentés: Továbbra is családias hangulatban zajlik a meccs, de időközben azért összejöhetett úgy kétezer néző. Egy lelkes Dabrowski-drukker pedig büszkén elénekelte a kanadai himnusz utolsó sorát.

1. JÁTÉK

Bopanna szervál, ellentmondást nem tűrő hozza a pontokat 40:0-ig, aztán összejön ugyan egy pont Pavicéknak, de végül könnyen behúzzák az első gémet, 1:0!

1. JÁTSZMA

8. JÁTÉK

Dabrowski adogat. Bopanna jól fogad, tenyeres elütésére Pavic nem tud mozdulni. Timi jó fogadását Pavic a hálónál röptézi a hálóba. semmi 30. Dabrowski elég ideges, most kettős hibát üt. Négy játszmalabda Timiéknél! Dabrowski első jó szervájával az elsőt hárítják, s egy jó Pavic-röpte után a másodikat is. Dabrowski megtáltosodott az adogatójátékával. Döntő pont. Timi remek fogadással mélyen keresztbe ütött, Dabrowski nem érhette el, 6:2-vel 24 perc alatt megvan az első szett!

7. JÁTÉK

Babos adogat. Necces első szerva. A második után Bopanna ront a hálótól egy röptét, 0:15. Pavic challenge-t kér, Timi csodás fonák elütése után,de bent van, 15:15. Bopanna reagál jól egy hálón megcsúszó labdára, 30:15. Az indiai fonák röptéje után már 40:15. Végül Timi újabb jó szervája után megvan ez a gém is, 20 perc után 5:2.

6. JÁTÉK

Pavic adogat. Hozza is az első két szervát, 30 semmi. Aztán a harmadik is, ászértékű, Bopanna nem érthette el. Ásszal fejezi be, 4:2.

5. JÁTÉK

Bopanna adogat. Az első szerváját elviszi az ellen, aztán Timi újabb fej fölötti lecsapással egyenlít, 15:15. Bopanna kínálta meg a hálónál egy kőkemény testre mért tenyeressel, 30:15. Megvan az újabb pont is, 40:15, de Pavic remekül fogad, aztán viszont...

Babos hangosan megdicséri Bopannát egy szép ütés után menet közben, a bíró közbeszól, és hosszas szabálymagyarázat végén Dabrowskiéknak adja a pontot. 40:40. Túl kell rajta lendülni, ami sikerül is, megvan az újabb játék 4:1.

4. JÁTÉK

Dabrowski adogat. Elsőre hosszú, másodikra meg gyenge, a végén Timi csaphatja le, ráüti Pavicra, elnézést kér, 0:15. Babos a főszereplője a következő labdamenetnek, az alapvonalról több jó elütése, keresztütése is volt, végül Dabrowski a hálóba ütött, 0:30, Sőt, Babos újra Pavicra ütött egy lecsapást, négy bréklabda! Bopanna fogad. Kiüti a második szervát, nagy kár, 30:40. Timi megoldja, brékelőny, 3:1!

3. JÁTÉK

Babos adogat. Az első pont az ellenfélé. A második első szervája sem jó, másodikra viszont jól rászervál Dabrowskira, Bopanna a hálónál tisztogat, 15 egál. Az első valamivel hosszabb labdamenet végén Bopanna fonák keresztütéssel hozza a pontot, 30:15. Babos 172-es szervája után már 40:15. Pavic szép fonák fogadásával 40:30, majd a horvát egy hosszú röptéje után megvan ez a játék is, 2:1, Timi hozta az adogatását.

2. JÁTÉK

Pavic adogat, térfélcsere után, jó az első két szervája. 30:0, Bopanna remek fonák fogadásával zárkóznak Timiék. Babos jó fonákja a két ellenfél közé remek, és máris 30:30. Pavic szervája nagyszerű, a végén Babos nem tudja pályára ütni a nagy erejű szerváját, 1:1.

1. JÁTÉK

Bopanna kezdi az adogatást. Rögtön egy ászértékű bombával kínálja meg Dabrowskit, aztán Babos szerzi egy könnyű lecsapással a második pontot. Az indiai harmadik szervája 208 km/h-val süvített, és a negyedikből is megvan a pont, semmire hozták Timiék az első gémet. 1:0!

ELŐZMÉNYEK

6.03: Még két perc a melegítésből.

6.00: Melegítenek. Néhány perc és kezdődik a döntő!

5.58: Megjöttek, a padon ülnek. Hamarosan pénzfeldobás.

5.56: Jönnek a játékosok.

5.55: Azt a kevés nézőt jelenleg Roger Federer tésztareklámjával szórakoztatják az Aréna LED-falán. A kérdés csak az, hogy ha egy svájci egy olasz tésztamárkát reklámoz, annak akkor miért a Zorba, a görög zenéje az aláfestése? – költői kérdés a helyszínről...

5.50: Bekapcsolták a légkondit az Arénában. Néhány perc és kezdődik a mérkőzés, ami egyébként nem különösebben hozza lázba a jó népet Melbourne-ben. Jelenleg jó ha ezren vannak az egész Melbourne Parkban, ami csak egy órája nyitott a köz számára.

5.45:A Rod Laver Aréna fölött behúzták a tetőt, és égnek a reflektorok, szóval aki bent ül, annak fogalma sem lehet róla, hogy mi van kint a szabadban. De megmondjuk: a betonból feláramló hő és a levegő hőmérséklete azonosnak tűnt. Mintha valami nagyon meleg masszában közlekedne az ember... – írja András a helyszínről. Nem irigyeljük Babosékat...

A Rod Laver Aréna a meccs előtt néhány perccel. (Fotó: Szűcs András)
A Rod Laver Aréna a meccs előtt néhány perccel. (Fotó: Szűcs András)

5.40: Köszöntjük Olvasóinkat, Jó reggelt kívánunk! Gyors időjárás-jelentés Melbourne-ből, helyszíni tudósítónk, Szűcs András jóvoltából: A sajtóközpontban kihelyezett táblán a hivatalos előrejelzés 39 fok, de mivel egy felhő sincs az égen, a páratartalom meg 30%, így 41-nek érződik állítólag. A látótávolság 12.9km, az UV-index 8, a szél 21 km/óra és északi, az eső valószínűsége 0%.

ÉRDEKESSÉGEK

Az 5. kiemelt Babos és Bopanna a negyeddöntőben a címvédő Abigail Spears, Juan Sebastián Cabal amerikai, kolumbiai duó ellen jutott tovább, míg a 8. kiemelt Dabrowski és Pavic játszmaveszteség nélkül menetelt a fináléba, az elődöntőben a harmadik kiemelt Makarova, Soares orosz, brazil kettős is kiejtve.

Az open éra 1968-as bevezetése óta ez az 50. Australian Open, egyben a 200. Grand Slam-torna, s ezt minden korábbinál magasabb összdíjazással rendezik meg. Az 55 millió ausztrál dollárból a vegyes páros győztesei 160 000 ausztrál dolláron osztoznak – ez valamivel több mint 32.3 millió forint.

A vegyes párost nem számítva, Babos ezen az Openen kimondottan jól keresett, akit érdekel a magyar teniszező zsebének tartalma bővebben, ide kattintva olvashat róla.

Babos partnere, Rohan Bopanna 37 éves, igazi páros specialistának nevezhető, hiszen míg egyesben csupán a 213. hely volt a legjobb, amit a világranglistán elért, párosban 2013-ban a 3. helyen állt. A US Openen 2010-ben döntőzött a pakisztáni Aisam-ul-Haq Qureshi oldalán. A tavalyi Roland Garroson megszerezte élete első Grand Slam-sikerét, amikor vegyes párosban győzött. S hogy ki volt a partnere?

A kanadai Gabriela Dabrowski, aki a mai meccsen ellenfélként Mate Pavic oldalán lép pályára. A lengyel származású 25 éves kanadai tavaly Bopannával párban sporttörténelmet írt – legalábbis kanadait –, amikor megnyerte a francia nyílt tenisz bajnokságot, ezzel ő lett hazája első felnőtt, női Grand Slam-győztese. Ő is inkább tekinthető páros specialistának, hiszen az egyéni világranglistán a legjobb helyezése 164. volt – 2014-ben –, jelenleg a 323., míg párosban a 15. helyet foglalja el.

Dabrowski Babos számára sem ismeretlen, a nyolc évvel ezelőtti Australian Openen például együtt jutottak döntőbe a junior párosok versenyében. A két lány egymás elleni mérlege Babosnak kedvez, egyesben egyszer találkoztak, s azt a mérkőzést Timi nyerte meg, míg párosban a korábbi hat találkozójukon négy alkalommal Babos párosa diadalmaskodott, Dabrowski és aktuális társa csak kétszer örülhetett.

A pályán lévő negyedik játékos, a horvát Mate Pavic sokban hasonlít Babos Tímeához, hiszen ő is nyert párosban ezen az Australian Openen – még ha ez kicsit nehezen is esett le neki szombaton. További hasonlóság Babossal: ő is idén lesz 25 éves, szűk két hónappal Timi után, júliusban.

Pavicnak van már egy vegyes páros Grand Slam-győzelme, 2016-ban a német Laura Siegemunddal az oldalán diadalmaskodott a US Openen. Amúgy a balkezes horvát olyannyira rágyúrt a párosokra, hogy egyesben jelenleg a 935., míg párosban a 16. helyet foglalja el a ranglistán.

ÚT A DÖNTŐIG
Babos, Bopanna
(magyar, indiai, 5.)

Dabrowski, Pavic
(kanadai, horvát, 8.)

1. forduló
–Perez, Whittington
(ausztrálok) 6:2, 6:4

–Cabrera, Bolt
(ausztrálok) 6:3, 7:5
2. forduló
–King, Skugor
(amerikai, horvát) 6:4, 6:4

–Schuurs, Rojen
(hollandok) 6:1, 6:3
Negyeddöntő –Spears, Cabal
(amerikai, kolumbiai) 6:4, 7:6
–Larsson, Middelkoop
(svéd, holland) 6:3, 7:6
Elődöntő–Martínez Sánchez, Demoliner
(spanyol, brazil) 7:5, 5:7, 10–6

–Makarova, B. Soares
(orosz, brazil) 6:1, 6:4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik